Mε τα μάτια ανοικτά

Mε τα μάτια ανοικτά - κριτική ταινίας

Θα το βρείτε: Cinobo

Σύνοψη: Βρισκόμαστε στην Τυνησία, λίγο πριν την Αραβική Άνοιξη. Η Φάρα, δεκαοκτώ χρονών, μόλις τελείωσε το σχολείο και η οικογένεια της ήδη την φαντάζεται να σπουδάζει Ιατρική.

Εκείνη όμως έχει άλλα όνειρα. Τραγουδάει σε ένα συγκρότημα με πολιτικό στίχο που μόλις ξεκινά να δίνει συναυλίες. Είναι παθιασμένη με τη ζωή, πίνει αλκοόλ, ανακαλύπτει τον έρωτα και την πόλη της τη νύχτα, αντίθετα με τις επιθυμίες της πιο συντηρητικής μητέρας της Χαγιέτ που γνωρίζει πολύ καλά την σκοτεινή πλευρά της πατρίδας της και τα όρια της συντηρητικής κοινωνίας της.

Το προσωπικό και το πολιτικό θα μπλεχτούν με σκληρό τρόπο και η ενηλικίωση της Φάρα θα είναι επίπονη.

Γνώμη: Η ενηλικίωση, το πέρασμα από τον κόσμο της εφηβείας στον πλανήτη των «μεγάλων», είναι ένα εξαιρετικά γόνιμο έδαφος για νέους κινηματογραφιστές, καθώς ακολουθούν τη γνωστή συμβουλή «γράψε αυτό που γνωρίζεις». Στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της, η 38χρονη Λεϊλά Μπουζίντ μάς ανοίγει ένα παράθυρο στη χώρα της, την Τυνησία, και συγκεκριμένα στην καθημερινότητα μιας νεαρής γυναίκας που θέλει να ζήσει τη ζωή της χωρίς απαγορεύσεις, ενώ όλα γύρω της –από την οικογένεια μέχρι το καθεστώς και τη θρησκεία– προσπαθούν να της επιβάλλουν άλλους κανόνες.

Με συμμάχους την φυσική και εκρηκτική ερμηνεία της πρωταγωνίστριάς της και πρωτοεμφανιζόμενης Μπάγια Μεντχαφέρ, το άκρως ατμοσφαιρικό σάουντρακ από τον Ιρακινό Κιγιάμ Αλαμί και την προσεγμένη φωτογραφία του φωτογράφου Σεμπάστιαν Γκέπφερτ, μέσω της οποίας ζωντανεύει η νυχτερινή ζωή της Τύνιδας, η Μπουζίντ παραδίδει ένα ντεμπούτο που σαγηνεύει, παρά τις κακοτοπιές του πρωτάρη που δεν λείπουν.

Συγκεκριμένα, τα δύο πρώτα μέρη της ταινίας αναλώνονται, από ένα σημείο και μετά, σε ορισμένα κλισέ των ταινιών ενηλικίωσης, όπως τους τσακωμούς της Φάρα με τη μητέρα της (εξαιρετική στον ρόλο η Γκάλια Μπενάλι) ή το πρώτο της αγόρι, αποφεύγοντας να θίξουν ευθέως τον πολιτικό αναβρασμό μέσα στον οποίο ζει τα μετεφηβικά της δράματα η ηρωίδα της.

Εκεί που θα μπορούσε να κάνει έναν παραλληλισμό που θα κούμπωνε και αρμονικά με το τρίτο μέρος, εκεί που η ταινία παίρνει μια πιο σκοτεινή τροπή και απογειώνεται, η Μπουζίντ χάνει την ευκαιρία κι έτσι το «Με τα μάτια κλειστά» πάσχει από μια απότομη αλλαγή ύφους.

Εάν η προσωπική επανάσταση της Φάρα είχε συνδεθεί με ουσιαστικότερο τρόπο με την «Επανάσταση των Γιασεμιών», που άλλαξε για πάντα την Τυνησία, θα μιλούσαμε για ένα μικρό αριστούργημα. Σε κάθε περίπτωση, τα δείγματα γραφής είναι ενθαρρυντικά και αν η Μπουζίντ καταφέρει μελλοντικά να μπλέξει το προσωπικό με το πολιτικό με πιο μεστό και συγκροτημένο τρόπο, τότε σίγουρα θα μας απασχολήσει ξανά.

Πρώτη δημοσίευση: 29 Ιουλίου 2022, 16:05
Ενημέρωση: 29 Ιουλίου 2022, 16:05
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Mε τα μάτια ανοικτά (À peine j'ouvre les yeux)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
102
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Prey

Prey

Θα το βρείτε: Disney+

Το στερνοπαίδι του Predator στριμάρει Disney Plus και εννοείται θερίζει χωρίς να παίρνει αιχμαλώτους.
1 ημέρα