Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Ένα ξεχωριστό κορίτσι με κοφτερό μυαλό και ζωηρή φαντασία τολμά να ορθώσει ανάστημα, για να αλλάξει την ιστορία του με θαυμαστά αποτελέσματα. Αυτή είναι η Ματίλντα.

Άποψη: Η μικρή Ματίλντα, η έξυπνη και γεμάτη φαντασία πιτσιρίκα, γέννημα θρέμμα του κόσμου του Roald Dahl, έχει να αντιμετωπίσει τον κόσμο των ενηλίκων, όπως τον βλέπει μέσα από τους κουτοπόνηρους γονείς της και την αυταρχική διευθύντρια του σχολείου της.

Αφού μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1997 από τον Danny de Vito και στο θέατρο με την μορφή μιούζικαλ το 2011 από τους Matthew Warchus, Dennis Kelly και Tim Minchin, το Netflix αναλαμβάνει να μας μεταφέρει στον μουσικό κόσμο της Ματίλντα, σε σκηνοθεσία του Warchus και σενάριο του Kelly.

Μια όμορφη, γλαφυρή, παραμυθένια ιστορία, βγαλμένη από τον παιδικό κόσμο και την φαντασία, γεμάτη παιδικότητα και σκέρτσο, που παρά την απλοϊκότητά της, συνεπαίρνει τον θεατή.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα τραγούδια που είναι εξαιρετικά τα περισσότερα, με μια διάθεση σάτιρας και ειρωνείας απέναντι τόσο στον πραγματικό κόσμο όσο και στον κόσμο που την γέννησε, του παραμυθιού και της παιδικής λογοτεχνίας. Συχνά καταφεύγει στον αυτοσαρκασμό και στο χιούμορ, παρότι οι χαρακτήρες δεν έχουν την κωμική υπερβολή και πιο commedia del’ arte ύφος της ταινίας του De Vito.

Οι χαρακτήρες είναι πιο ρεαλιστικοί μέσα στην υπερβολή τους, πιο γήινοι και πιο σημερινοί, ασχέτως αν το περιβάλλον δεν ανήκει τόσο στον δικό μας κόσμο αλλά περισσότερο σε εκείνο της πρωτότυπης ιστορίας του Dahl.

Στον ρόλο της διευθύντριας η σαρωτική Emma Thompson σε μια εκπληκτική ερμηνεία -από τις καλύτερες της χρονιάς- σε μια μεταμφίεση που θα ζήλευε και η Tilda Swinton. Αγνώριστη υποδύεται την περιβόητη Miss Trunchbull, που μπορεί να κάνει δύσκολη την ζωή της Ματίλντα, αντιπροσωπεύοντας τον κόσμο των λογικών μέχρι λοβοτομής, των αυστηρών μέχρι αηδίας και ανέμπνευστων ενηλίκων που έχουν παγιδευτεί σε μια ζωή χωρίς πολλή χρυσόσκονη, όμως η Ματίλντα θα προσπαθήσει να εκδικηθεί.

Μην περιμένει κανείς μια αμφίρροπη μάχη Καλού-Κακού. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό από τους τίτλους αρχής: μιλάμε για την Ματίλντα. Όμως οι δημιουργοί φροντίζουν για ένα κεφάτο και μελωδικό αποτέλεσμα που ξεχνιέσαι με την αφέλειά του.

Πρώτη δημοσίευση: 4 Ιαν. 2023, 15:13
Ενημέρωση: 4 Ιαν. 2023, 15:13
Τίτλος:
Matilda
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
117
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
10128
Tanweer
5947
Film Group
2726
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΦΡΟΪΝΤ | FREUD'S LAST SESSION  , από την Spentzos Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΦΡΟΪΝΤ | FREUD'S LAST SESSION  , από την Spentzos