Η λευκή επανάσταση

Η λευκή επανάσταση - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Η Inga ζει με τον άντρα της Reynir σε κάποια επαρχιακή πόλη της Ισλανδίας. Δουλεύουν σκληρά την δική τους γαλακτοκομική φάρμα, έχουν ξεχάσει πότε πήγαν τελευταία φορά διακοπές και, όπως τα περισσότερα μέλη της κοινότητάς τους, είναι υπόλογοι στον τοπικό συνεταιρισμό, που διατηρεί τον πλήρη έλεγχο των πραγμάτων υπό την δικαιολογία του «κοινού καλού».

 Όταν ο Reynir βρίσκεται ξαφνικά νεκρός, η Inga μένει με ένα σωρό χρέη, ένα σύνολο αποριών και έναν βαθύ θυμό, που μετατρέπεται σταδιακά σε μια μετωπική σύγκρουση με την τοπική διαφθορά και έναν αποφασιστικό αγώνα απέναντι στην αδικία που θρέφει.

Άποψη: Το ψυχρό, μελαγχολικό και γκρίζο τοπίο της Ισλανδικής υπαίθρου και η κουλτούρα που το συνοδεύει απασχολούν και την τρίτη ταινία του Grímur Hákonarson  μετά το εντυπωσιακό “Rams”. Το “The County” εξερευνά την μικρή απόσταση μεταξύ εγγύτητας και καταπίεσης που συναντά κανείς στις μικρές κοινωνίες, αλλά και τις μορφές που μπορεί να λάβει η σύγχρονη χειραφέτηση σε ένα τέτοιο πλαίσιο.

Στην ταινία, η πεισματάρα, εργατική και αποφασιστική Inga (Arndís Hrönn Egilsdóttir) παίρνει, μετά τον θάνατο του συζύγου της, την κατάσταση στα χέρια της και τα βάζει με μια καθεστηκυία τάξη, έναν απειλητικό συνεταιρισμό που με πρόσχημα την στήριξη της κοινότητας εκφοβίζει τους πάντες κι εκμεταλλεύεται ό,τι μπορεί. Αγοράζεις μόνο από τον συνεταιρισμό. Πουλάς μόνο στον συνεταιρισμό. Αυτός σε κρατά ασφαλή και προστατεύει την οικογένειά σου από μεγαλύτερα συμφέροντα και επιδιώξεις.

Με πρώτο σύμμαχο το Facebook και την δύναμη που κατέχει (ναι, ακόμα και σε ένα απομακρυσμένο Ισλανδικό χωριό) η Inga καταφέρνει να τραβήξει την προσοχή στρέφοντάς την στα βασικά: στην καταγγελία της αδικίας, στην ανατροπή του παλιού, στην διάλυση του συντηρητισμού και της εκμετάλλευσης που επιτρέπει.

Χαμηλότονο και επιβλητικό όπως τα υπέροχα τοπία του, το “The County” πετυχαίνει τον σκοπό του και παραδίδει μία μικρή σπουδή στο τι σημαίνει να αντιστέκεσαι με όποιον τρόπο μπορείς στα γινόμενα. Ο γυναικείος τσαμπουκάς αποδίδει, η ταινία συνδυάζει χιούμορ και δράμα με μια βορειοευρωπαϊκή ισορροπία και προσπαθεί να δώσει μια πιο σύγχρονη ματιά στο Δαβίδ και Γολιάθ της κοινωνικοπολιτικής διαφθοράς και τα διδάγματά του. Δυστυχώς, δεν το καταφέρνει πάντα και συχνά δυσκολεύεται να βγει από την κατατονική διάθεση που ακολουθεί ακόμα και στις εξάρσεις της.

Σίγουρα η δημιουργία του Hákonarson δεν διαθέτει εκείνη την ωστική δύναμη που θα αύξανε σημαντικά το αποτύπωμά της, αλλά η Arndís Hrönn Egilsdóttir είναι μια φανταστική πρωταγωνίστρια και ο τρόπος που κουβαλά το συναίσθημα και την έκφρασή της, από την ατάραχη αρχή μέχρι το ζεστό και ξέγνοιαστο (και κάπως μη ικανοποιητικό; ) τέλος, χαρίζει στην ταινία τις καλύτερες στιγμές της.

Η ταινία προβάλλεται από τη StraDa Films, από τις 2 Σεπτεμβρίου 2021 και για μία εβδομάδα. Οι προβολές θα πραγματοποιούνται κάθε ημέρα στις 18.30, 20.30 και 22.30. Αγοράστε τα εισιτήριά σας από τη viva.gr.

Πρώτη δημοσίευση: 3 Σεπτεμβρίου 2021, 12:56
Ενημέρωση: 3 Σεπτεμβρίου 2021, 12:56
Τίτλος:
Η λευκή επανάσταση (Héraðið)
Είδος: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
92
Εταιρία διανομής: 
Release: 
2 Σεπτεμβρίου 2021

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
21 hours

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos