Η Διπλή Ζωή της Ασάκο

Η Διπλή Ζωή της Ασάκο - κριτική ταινίας

Θα το βρείτε: Cinobo

Σύνοψη: Η Ασάκο είναι μια νεαρή γυναίκα που γνωρίζει και ερωτεύεται τρελά τον μονίμως και άσκοπα περιφερόμενο Μπάκου, μέχρι που μια μέρα εκείνος εξαφανίζεται από τη ζωή της όσο απρόσμενα είχε εμφανιστεί. Δύο χρόνια μετά, δουλεύοντας στο Τόκιο, η Ασάκο βλέπει τον Μπάκου ξανά ή έτσι νομίζει. Είναι ο νεαρός επιχειρηματίας Ριοχέι που είναι φτυστός ο παλιός έρωτάς της. Οι δυο τους αρχίζουν να χτίζουν μια ευτυχισμένη ζωή μαζί, μέχρι που το παρελθόν της Ασάκο αρχίζει να έρχεται ξανά στην επιφάνεια.

Η ελληνική πλατφόρμα Cinobo μας συστήνει πρόσφατες ταινίες του ασιατικού κινηματογράφου για  τον μήνα Ιανουάριο, κάποιες από τις οποίες παρά την φεστιβαλική τους πορεία, δεν προβλήθηκαν στα ελληνικά σινεμά και έτσι έχουμε την ευκαιρία να τις γνωρίσουμε, όπως το Asako I & II (2018) του Ιάπωνα σκηνοθέτη Ryusuke Hamaguchi που στριμάρει σε πανελλήνια πρεμιέρα.

Άποψη: Η ταινία προτάθηκε για Χρυσό Φοίνικα το 2018 αλλά έχασε από μια άλλη ιαπωνική ταινία, τους Κλέφτες Καταστημάτων, δίκαια μεν, παρόλο που και αυτή είναι μια σπουδαία ταινία του σύγχρονου ιαπωνικού σινεμά.

Βασίζεται στο μυθιστόρημα της Timoka Shibasaki, που με την σειρά του αντλεί έμπνευση από το Vertigo του Hitchcock. Παρόλο που κάτι τέτοιο θα φάνταζε με κινηματογραφική ιεροσυλία, να έρχεσαι αντιμέτωπος με μία από τις σπουδαιότερες ταινίες του αγγλόφωνου σινεμά, εν τέλει το εγχείρημα πετυχαίνει.

Η Διπλή ζωή της Ασάκο, όπως είναι ο ελληνικός τίτλος ώστε να παραπέμπει παράλληλα και σε μια άλλη ταινία με διπλοπροσωπία, στην Διπλή ζωή της Βερόνικα του Κισλόφσκι, φαντάζει οικεία, λόγω της αφηγηματικής συγγένειας με την χιτσκοκική ταινία αλλά και τόσο διαφορετική.

Καταρχάς, αντιστρέφονται τα φύλα των ηρώων, μια γυναίκα, η Ασάκο, γνωρίζει δύο άντρες, τον Μπάκου και τον Ριοχέι, που είναι ίδιοι, ενώ στο Vertigo ο James Stewart γνωρίζει δύο γυναίκες που είναι ίδιες. Επίσης, αλλάζει η ηλικία, μιας και έχουμε νεαρούς πρωταγωνιστές που παρασύρονται από το πάθος του έρωτά τους, που πέφτει η μηχανή σε ένα ατύχημα και οι δύο ερωτευμένοι φιλιούνται πεσμένοι στον δρόμο, χωρίς να νοιάζονται για το ατύχημα, που θα βιώσουν πολλά μπρος-πίσω στην σχέση τους καθώς μια νεανική αβεβαιότητα και άγνοια τους κατακλύζει και τους θολώνει την κρίση.

Επίσης, αφορά το σήμερα, τα γεγονότα διαδραματίζονται τέλη δεκαετίας 2000 και αρχές δεκαετίας 2010 και έτσι έχει μια πολύ ποπ και μοντέρνα αισθητική που θα μπορούσαμε να συναντήσουμε και σε ένα mainstream νεανικό ερωτικό δράμα. Η Asako γνωρίζει τον Μπακού σε μια έκθεση φωτογραφίας και ο έρωτας είναι κεραυνοβόλος. Όταν όμως την παρατήσει χωρίς εξήγηση, θα γνωρίσει έπειτα από δύο χρόνια έναν ίδιο άντρα. Έπειτα από πέντε χρόνια σχέσης μαζί του, θα επιστρέψει στη ζωή της ο Μπακού ως γνωστός ηθοποιός και μοντέλο.

Η ταινία πάνω από όλα διαπραγματεύεται τον έρωτα. Το μυστήριο γύρω από την ταυτότητα των δύο νεαρών είναι απλώς επίφαση. Δεν προσπαθεί να πει κάτι πιο ψυχαναλυτικό και φιλοσοφικό. Προσπαθεί να προσεγγίσει τον έρωτα με έναν πιο βαθύ, εσωτερικό και συμβολικό τρόπο. Η πρωταγωνίστρια είναι μια γυναίκα μπερδεμένη συναισθηματικά, θολωμένη από το αίσθημά της που δεν μπορεί να ξεφύγει από τον άνδρα που αγάπησε.

Εξαιρετικοί οι δύο πρωταγωνιστές, Masahiro Higashide και Erika Karata που με λιτό αλλά και βαθιά συναισθηματικό τρόπο αποδίδουν ένα ζευγάρι με την ένταση που έχουν τα ζευγάρια στο σινεμά του Wong Kar-Wai, αλλά με μια αισθητική προσέγγιση πολύ σύγχρονη και διακριτική που δεν επιβάλλεται στο σενάριο και την αφήγηση.

Πρώτη δημοσίευση: 15 Ιαν. 2021, 19:26
Ενημέρωση: 15 Ιαν. 2021, 19:26
Τίτλος:
Η Διπλή Ζωή της Ασάκο (Asako I & II)
Έτος: 
Διάρκεια: 
119
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos