Θα το βρείτε: Netflix

Γύρω στο 1800, μια οικογένεια μετακομίζει στο σπίτι ενός πλούσιου ευεργέτη προκειμένου να λύσει τα οικονομικά της προβλήματα.

Πιο κοντά στο σήμερα, ένας μεσίτης ποντικός δίνει το είναι του στην ανακαίνιση του ίδιου σπιτιού, ώστε να καταφέρει να το πουλήσει σε καλή τιμή και να πραγματοποιήσει τα όνειρά του.

Ακόμα πιο κοντά στο σήμερα, μια γάτα δυσκολεύεται να εγκαταλείψει την ιδέα ότι θα χάσει αυτό το σπίτι, εν μέσω μιας σταδιακής πλημμύρας.

Τρεις διαφορετικές ιστορίες, τρία χωριστά μέρη σκηνοθετημένα από τέσσερις σκηνοθέτες συνθέτουν ίσως το πιο περίεργα ανατριχιαστικό εγχείρημα του Netflix. Το “The House” έχει ως επίκεντρο ένα γοητευτικό μεν, αποκρουστικό δε σπίτι και οι ιστορίες που φιλοξενεί προκαλούν ανάλογες αντιδράσεις.

Πρακτικά, μιλάμε για ένα εντυπωσιακά καλοφτιαγμένο stop-motion αποτέλεσμα με εξαιρετική φωνητική ηθοποιία, στην οποία συναντούμε γνωστά ονόματα όπως τον Jarvis Cocker και την Helena Bonham Carter. Σκηνικά και φιγούρες αναπνέουν με μεγάλη ζωντάνια και οπτικά, η απίστευτη λεπτομέρεια της εικόνας, σε συνδυασμό με την υπνωτιστική εξέλιξη της αφήγησης δεν σου επιτρέπουν να πάρεις τα μάτια σου από την οθόνη.

Παρακολουθείς κάτι ξεκάθαρα ατμοσφαιρικό και μυστηριακό, ουσιαστικά αλλόκοτο και γκροτέσκο και ιδιαίτερα ρευστό. Άλλοτε βγάζει νόημα, άλλοτε όχι, κυρίως ο καθένας καταλαβαίνει αυτό που θέλει. Το σπίτι αλλάζει αλλά και όχι, οι ιστορίες αλλάζουν αλλά όχι πάντα, η προσοχή παραμένει παρούσα, η λογική μπαινοβγαίνει.

Οι αφηγήσεις κουβαλούν μια δική τους ποιητικότητα, όσο απωθητικές κι αν γίνονται ανά σημεία, και θέλουν να σε παρασύρουν να τις περιδιαβείς με έναν παιχνιδιάρικο και σαδιστικό την ίδια στιγμή τρόπο. Οι απλές φαινομενικά εξιστορήσεις κρύβουν βάθος, στο οποίο σε αφήνουν να βουτήξεις χωρίς προδιαγραφές, ενώ συνδέονται με ενδιαφέρον στην εξερεύνηση των πολλαπλών ορισμών, συναισθημάτων, αντιλήψεων της έννοιας του σπιτιού για τον καθένα.

Πώς είναι όταν αγωνιάς να μπεις σε ένα φρικιαστικό, κάποτε ίσως ευχάριστο και ζωντανό, σπίτι, στο οποίο πραγματικά δεν θέλεις να μπεις; Κάπως έτσι είναι και το “The House”. Αν είστε φαν των κινουμένων σχεδίων αυτής της τεχνικής και φιλοσοφίας, η παραξενιά του αξίζει τον κόπο.

Πρώτη δημοσίευση: 26 Ιαν. 2022, 19:05
Ενημέρωση: 26 Ιαν. 2022, 19:05
Τίτλος:
The house
Είδος: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
97
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos