Glass Onion: A Knives Out Mystery

Kαθίστε αναπαυτικά κι αφήστε τους πλούσιους και επιτυχημένους να ξεσκιστούν μεταξύ τους μπροστά στα μάτια σας και κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο του Αιγαίου για 2μιση χορταστικές ώρες.

Glass Onion: A Knives Out Mystery - κριτική ταινίας

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Kατά την διάρκεια της καραντίνας, ο φημισμένος ντετέκτιβ Μπενουά Μπλανκ (Ντάνιελ Κρεγκ) καλείται να ξετυλίξει το κουβάρι μια νέας, εξωφρενικής υπόθεσης. Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Μάιλς Μπρον (Έντουαρντ Νόρτον) καλεί τον κλειστό φιλικό του κύκλο για ένα ετήσιο reunion στο ιδιωτικό του νησί κάπου στο Αιγαίο. Για να διασκεδάσουν, έχει ετοιμάσει μια εικονική δολοφονία του και πρέπει να βρεθεί ο ένοχος, αλλά και το κίνητρό του. Όμως, αυτό που ξεκινά σαν ένα παιχνίδι σύντομα μετατρέπεται σε κάτι πολύ πιο επικίνδυνο και αιματηρό.

Γνώμη: Μία πολιτικός (Κάθριν Χαν), ένας επιστήμονας (Λέσλι Όντομ Τζ.), ένα πρώην μοντέλο και νυν σχεδιάστρια (Κέιτ Χάντσον) και η προσωπική βοηθός της (Τζέσικα Χένγουικ), ένας αστέρας του streaming (Ντέιβ Μπαουτίστα) και η σύντροφός του (Μάντελιν Κλάιν) και η πρώην συνεργάτιδα (Τζανέλ Μονέ) ενός εκκεντρικού tech επιχειρηματία… μπαίνουν στην πολυτελή καλοκαιρινή κατοικία του τελευταίου. Κι έτσι ξεκινάει το νέο μυστήριο που ξεπήδησε από τη φαντασία του Ράιαν Τζόνσον (“Star Wars: The Last Jedi”), το οποίο αποτελεί τη συνέχεια του επιτυχημένου “Knives Out” του 2019.

Στο πρώτο φιλμ, ο Τζόνσον έσπασε πλάκα με όλους τους κανόνες ενός whodunit και μαζί με ένα εκλεκτό καστ κατάφερε να ανανεώσει ένα κορεσμένο είδος και να συστήσει στον κόσμο τον ντετέκτιβ με την πιο απροσδιόριστη προφορά και τα πιο εκκεντρικά skills. Τρία χρόνια και μία πανδημία μετά, ο Μπενουά Μπλανκ βρίσκεται και πάλι στις οθόνες μας και θα ήταν ψέματα αν πούμε ότι δεν μας είχε λείψει!

Σε πρώτη ανάγνωση, το “Glass Onion” είναι πιο φιλόδοξο από τον προκάτοχό του: γυρίσματα στις Σπέτσες κάτω από άκρα μυστικότητα, άλλο ένα αστεράτο καστ και μια υπόθεση που δεν μένει πια στους στενούς κόλπους μιας πλούσιας οικογένειας, αλλά εκτείνεται στη σφαίρα των mega rich, των ανθρώπων που εκτός από χρήματα έχουν και τεράστια επιρροή στον πλανήτη Γη.

Και δεν είναι τυχαίο που σειρές και ταινίες που έχουν στο επίκεντρό τους έναν πανίσχυρο επιχειρηματία καταφέρνουν τα τελευταία χρόνια να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον των θεατών, να κερδίσουν την εύνοια των κριτικών και να ανοίξουν συζητήσεις.

Άλλωστε, η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει προ πολλού ακόμα και την πιο ακραία σεναριακή ιδέα: ο Έλον Μασκ απασχολεί την κοινή γνώμη κάθε λίγο και λιγάκι με τη νέα τρέλα του, ενώ οι αδερφές Καρντάσιαν δεν παρέλειπαν να μας ενημερώσουν για τα πριβέ πάρτι τους σε εξωτικά νησιά, ενόσω οι κοινοί θνητοί καθόμασταν κλεισμένοι μέσα στους τέσσερις τοίχους.

Ο Τζόνσον ξέρει ότι μια μερίδα του κοινού ζητάει απεγνωσμένα την αποκαθήλωση τέτοιου είδους φιγούρων και στο “Glass Onion” την προσφέρει απλόχερα και δεν λυπάται κανέναν! Βάζοντας αυτούς τους ετερόκλητους αλλά ξεκάθαρα προνομιούχους χαρακτήρες στο ίδιο δωμάτιο (το οποίο είναι βεβαίως διακοσμημένο με έργα τέχνης αμύθητης αξίας), δημιουργεί μια ανελέητη σάτιρα ενδεδυμένη τον μανδύα του whodunit, η οποία κυλάει σαν νεράκι, δεν κάνει κοιλιά και ποτέ δεν παίρνει τον εαυτό της πολύ στα σοβαρά! Οι αναφορές στην ποπ κουλτούρα και τα twists διαδέχονται το ένα το άλλο και μπορεί τα δεύτερα να μην είναι όλα εξίσου ικανοποιητικά ή απρόβλεπτα, αλλά το κέφι του καστ σε συνδυασμό με την ενορχήστρωση του Τζόνσον είναι τέτοια που δεν μπορείς να μην θαυμάσεις, για άλλη μια φορά, το τελικό αποτέλεσμα.

Κι ο Ντάνιελ Κρεγκ αναδεικνύεται πλέον οριστικά στον Ηρακλή Πουαρό της Αμερικής, δίνοντας τα κωμικά του ρέστα ως Μπενουά Μπλανκ, αφήνοντας όμως τη Τζανέλ Μονέ (“Hidden Figures”) να του κλέψει την παράσταση στον ρόλο της αδικημένης πρώην συνεργάτιδας του δισεκατομμυριούχου που υποδύεται με το γνωστό του νεύρο ο Έντουαρντ Νόρτον. Η Μονέ, γνωστή πρωτίστως ως μουσικός και τραγουδίστρια, έχει δικαίως μεταπηδήσει στην υποκριτική, καθώς διαθέτει μια μαγνητική και δυναμική παρουσία που γράφει εξαιρετικά στον φακό, ενώ είναι πια θέμα χρόνου να τη δούμε σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Κέιτ Χάντσον (“Almost Famous”) και ο Ντέιβ Μπαουτίστα (“Guardians of the Galaxy”) τρολάρουν εντελώς ακομπλεξάριστα τους εαυτούς τους, αλλά η πραγματική πρωταγωνίστρια της ταινίας δεν είναι αυτή που νομίζετε και θα πρέπει να την ανακαλύψετε μόνοι σας.

Με λίγα λόγια, καθίστε αναπαυτικά κι αφήστε τους πλούσιους και επιτυχημένους να ξεσκιστούν μεταξύ τους μπροστά στα μάτια σας και κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο του Αιγαίου για 2μιση χορταστικές ώρες! Ο Ράιαν Τζόνσον ξέρει πολύ καλά τι κάνει κι η Αγκάθα Κρίστι σίγουρα κάπου χαμογελάει πονηρά για τα κατορθώματα του πνευματικού της παιδιού.

Πρώτη δημοσίευση: 24 Δεκ. 2022, 13:56
Ενημέρωση: 24 Δεκ. 2022, 13:59
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Glass Onion: A Knives Out Mystery
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
140
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos