Σύνοψη: Μια οικογένεια είναι διακοπές στην Σίντρα της Πορτογαλίας, προσπαθώντας να διαχειριστεί ένα επικείμενο αποχωρισμό. Η ταινία εστιάζει στο πώς τα μέλη προσπαθούν να τον αποδεκτούν και πώς οι σχέσεις τους επηρεάζονται μέσα από αυτόν. Εντυπωσιακό είναι ότι ολη η ταινία αποτελεί μία μόνο μέρα στη ζωή των χαρακτήρων. Τίθεται το ερώτημα, επομένως, γιατί να παρακολουθήσει κανείς μια μέρα από τις διακοπές μερικών αγνώστων; 

Άποψη: Αξίζει, αν κάποιος θέλει να παρακολουθήσει πώς αλλάζει η δυναμική των σχέσεων και πώς διαφορετικοί χαρακτήρες αντιμετωπίζουν την ριζική αλλαγή στην ζωή τους.

Η ταινία του Ira Sachs προχωράει αργά, είναι απλή,  δεν χαρακτηρίζεται από τρομερούς διαλόγους, και δεν έχει πολλές κορυφώσεις. Αντιθέτως εστιάζει στο ατομικο βιωμα, στους εσωτερικούς διαλόγους και στην διαχείριση των νέων καταστάσεων από κάθε χαρακτήρα ξεχωριστά.  Βασίζεται στην μη λεκτική επικοινωνία των ηθοποιών, στο ύφος τους και στην γλώσσα του σώματος τους, πράγμα που αντισταθμίζει τους συνηθισμένους’ διαλόγους και την έλλειψη δράσεων και κορυφώσεων.

Ο τρόπος αυτός δεν θα ταίριαζε στον χαρακτήρα κάθε ταινίας, αλλα στην συγκεκριμένη περίπτωση εξυπηρετεί την ανάδειξη της δυσκολίας διαχείρισης του τραγικού γεγονότος που συμβαίνει.

Η Isabelle Huppert καταφέρνει εντυπωσιακά  να αποτυπώσει με βουβό τρόπο τις έντονες αλλαγές των συναισθημάτων της και τα αντιφατικά συναισθήματα που βιώνει κατά την δυσχερή διαδικασία της αποδοχής. Η ταινία συνδυάζει αυτές τις καταστάσεις με μαγευτικές τοποθεσίες και μουσική υπόκρουση και το καταφέρνει πετυχημένα. Πολλές από τις σχέσεις που προβάλλονται είναι δυσλειτουργικές και τις βλέπουμε να αλλάζουν μέσα από αυτό το ταξίδι. Άλλες τώρα ξεκινούν να γράφουν ιστορία ενώ άλλες φτάνουν στο τέλος.

Όπως και να έχει,  το συγκεκριμένο τοπίο αποτελεί αφετηρία στην εξέλιξη των χαρακτήρων και των μεταξύ τους σχέσεων · ίσως αποτελέσει αφετηρία και για προσωπικό αναστοχασμό.  

Mαρία Πλουμάκη

Πρώτη δημοσίευση: 21 Οκτ. 2020, 15:58
Ενημέρωση: 21 Οκτ. 2020, 16:03
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τίτλος:
Frankie
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
100

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το Φεστιβάλ Σύρου επιμένει off-season

Το Φεστιβάλ Σύρου επιμένει off-season

Κινηματογραφικές προβολές, οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις και περφόρμανς, εργαστήρια, συζητήσεις και άλλες εκδηλώσεις περιλαμβάνει η 9η...
10 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
1228
Spentzos
1170
Tanweer
1135
Spentzos
870