Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Χώρα των Βάσκων, 1609. Προκειμένου να αναβάλει την εκτέλεσή της, μια ομάδα γυναικών που κατηγορείται για μαγεία παρασύρει τον ανακριτή της να δει το Σάββατο των μαγισσών.

Άποψη: Η ταινία που θριάμβευσε στα φετινά βραβεία Goya, κερδίζοντας τα περισσότερα-πέντε στο σύνολο από τις εννιά υποψηφιότητες, είναι η Σύναξη ή Akelarre στα βασκικά, η οποία είναι διαθέσιμη στο Netflix. Akelarre στην βασκική διάλεκτο ονομάζεται αυτό που επικράτησε διεθνώς ως Σάββατο των Μαγισσών (Witches’ Sabbath), μια παγανιστική γιορτή με καταβολές από την αρχαία Ελλάδα και τις εορτές προς τιμήν του Διονύσου, γιορτές όμως που κατά τον Μεσαίωνα και τους πρώιμους νεωτερικούς χρόνους ήταν υπό διωγμό και οι γυναίκες που συμμετείχαν καίγονταν στην φωτιά με την κατηγορία της μάγισσας, το περιβόητο κυνήγι των μαγισσών που συνεχίστηκε μέχρι τον 18ο αιώνα.

Στην ταινία βρισκόμαστε στα 1609 στην Ισπανία, την περίοδο της ακμής της Ιεράς Εξέτασης, όταν απεσταλμένοι από αυτήν συλλαμβάνουν μια ομάδα νεαρών γυναικών με την κατηγορία της μαγείας. Οι γυναίκες αυτές είχαν μια κατσίκα, που θεωρείται σύμβολο της σύναξης των μαγισσών καθώς χρησιμοποιείται κατά τις τελετές στο Akellare.

Η ταινία του Pablo Aguero, (σκηνοθέτη του Eva Doesn’t Sleep/2015 με τον Gael Garcia Bernal), στοχεύει να καταδείξει το πρόβλημα της δαιμονοποίησης των γυναικών και δη των νεαρών, όμορφων γυναικών με έναν τρόπο διαχρονικό. Μπορεί οι συνθήκες να έχουν αλλάξει, αλλά η δαιμονοποίηση και η κατακραυγή εις βάρος των γυναικών δεν παύει να ισχύει. Όπως τότε κατηγορούνταν ως μάγισσες επειδή ξέφευγαν από τα χρηστά ήθη της εποχής, επειδή άνοιγαν λίγο περισσότερο τα πόδια από το επιτρεπτό, επειδή προκαλούσαν με την ομορφιά και την σεξουαλικότητά τους, έτσι και σήμερα γυναίκες που δεν υπάγονται σε συγκεκριμένους κανόνες της πατριαρχικής κοινωνίας, «λιθοβολούνται» με εξίσου προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.

 Ως προς το κλίμα, τα σκηνικά, τα κοστούμια, τις κομμώσεις, παραμένει πιστή η ταινία στην εποχή που αναφέρεται, άλλωστε βραβεύτηκε για όλα αυτά, αλλά το μήνυμά της είναι σαφέστατα ευρύτερο.

Οι έξι πρωταγωνίστρες, οι έξι κοπέλες που μπλέκονται στην όλη κατάσταση είναι εξαιρετικές και ειδικά η Amaia Aberasturi που έχει τον μεγαλύτερο ρόλο από τις συντρόφους της και μπλέκει περισσότερο.

Το ότι δεν μαθαίνουμε πολλά για τις κοπέλες αυτές που έρχονται ουρανοκατέβατες χωρίς παρελθόν, παρόν και ποιος ξέρει για μέλλον, ίσως λειτουργεί ενάντια στην ταινία, μιας και δεν συμβάλλει στο να δημιουργηθούν πιο ολοκληρωμένοι χαρακτήρες. Ο θεατής μπορεί εύκολα να πάρει το μέρος τους λόγω των συνθηκών, αλλά όχι απαραίτητα και να τις καταλάβει.

Αξιέπαινη η δουλειά τόσο στην καλλιτεχνική διεύθυνση και στην φωτογραφία όσο και στην μουσική που αντανακλούν πολύ εύστοχα το κλίμα και την ατμόσφαιρα της εποχής και της συνθήκης στην οποία έχουν εμπλακεί. Στα μείον οι διάλογοι που μοιάζουν κάπως πρόχειροι και εύκολοι.

Πρώτη δημοσίευση: 18 Μαρτίου 2021, 17:08
Ενημέρωση: 19 Μαρτίου 2021, 14:23
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τίτλος:
Coven of sisters (Η σύναξη)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
90
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Worth

Worth

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Σύνοψη: Μετά τις σοκαριστικές επιθέσεις στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και το Πεντάγωνο τον Σεπτέμβρη...
1 ημέρα