Are you lonesome tonight?

Ο πρωτοεμφανιζόμενος Σιπέι Γουέν αναμειγνύει τον neon νουάρ ρομαντισμό του Γουονγκ Καρ Βάι και τη μεταφυσική αύρα του Κριστόφ Κισλόφκσι σε ένα εντυπωσιακό σκηνοθετικό ντεμπούτο

Are you lonesome tonight? - κριτική ταινίας

Θα το βρείτε: Cinobo

Σύνοψη: Ένας νεαρός Κινέζος ονόματι Τσουέμινγκ χτυπά κατα λάθος με το αυτοκίνητό του έναν πεζό, τον οποίο και (αρχικά) εγκαταλείπει. Αργότερα, βασανιζόμενος από τύψεις, προσεγγίζει τη γυναίκα του εκλιπόντος, κυρία Λιάνγκ, για να της αποκαλύψει την ενοχή του αλλά αντ’ αυτού καταλήγουν να δημιουργήσουν μια ιδιόμορφη σχέση.

Παράλληλα, αποκαλύπτεται πως ο θάνατος του πεζού προκλήθηκε από σφαίρες κι όχι από τη σύγκρουση, δημιουργώντας ένα αστυνομικό μυστήριο.

Άποψη: Επίσημη επιλογή του φεστιβάλ των Καννών, το «Are you lonesome tonight?» συνιστά ένα εντυπωσιακό σκηνοθετικό ντεμπούτο με πάτημα ασυνήθιστα γερό για «πρωτάρη» δημιουργό, το οποίο αφομοιώνει οργανικά και με υψηλή αυτοπεποίθηση αρκετές αναφορές (τόσο οπτικά όσο και δραματουργικά) κι αξίζει με τα χρόνια να αποκτήσει ένα δικό του αφοσιωμένο, a la Wong Kar-Wai  κοινό.

Η συγκεκριμένη αναφορά μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς υπάρχει μια αδιόρατη αύρα του τελευταίου στη φιλμική ατμόσφαιρα, ένα συναισθηματικό homage στον υπόρρητο -κι άρα πλατωνικό-ερωτισμό (βλ. In the mood for love) και τις ανορθόδοξες χειρονομίες συντροφικότητας (βλ. Chungking Express), που τέμνεται βέβαια και με ορισμένες κισλοφσκικού τύπου υπαρξιακές προβληματικές και παιχνίδια της μοίρας.

Αλλά, όπως προαναφέρθηκε, οι επιμέρους επιρροές δένουν γενικά αρμονικά σ’αυτήν τη φιλόδοξη «επένδυση» του κλασικού asian neon noir με στοιχεία περισσότερο ψυχογραφικά και μεγαλύτερου συναισθηματικού βάθους σε ό, τι αφορά τους ήρωές του. Προσανατολίζεται εμφανώς, βέβαια, στην καλλιέπεια της εικόνας με όρους στιλιστικού φόρου τιμής στο genre και χορογραφεί άψογα τη δράση (bonus track η σκηνή του λυσσώδους street fight με τα καδρόνια, που κλείνει το μάτι στο Oldboy), όμως εξίσου πειστικά εξερευνά και τη δυναμική της σχέσης Τσουέμινγκ-κας Λιάνγκ.

Κι είναι πραγματικά κρίμα που από ένα σημείο και μετά αυτή παραμερίζεται σεναριακά, για να διαλευκανθεί το μυστήριο του πώς δολοφονήθηκε ο κος Λιάνγκ, γιατί μέχρι τότε έχει αποτυπωθεί με τρόπο εξαιρετικά «αληθινό» μες το κινηματογραφικό της «ψέμα».Απεικονίζοντας όλα τα απρόσμενα, ανορθόδοξα κι ακατανόητα της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης, της οποίας συχνά ο τρόπος αντίδρασης σε συναισθηματικά οριακές και πρωτόγνωρες συνθήκες μας ξαφνιάζει.

Όπως αναφέρει κι ο Ταρκόφσκι στο «Σμιλεύοντας το χρόνο», υπάρχουν αληθινά περιστατικά που πιστοποιούν πόσο απρόβλεπτη είναι η πραγματικότητα της ανθρώπινης συμπεριφοράς, όπως εκείνος ο άνθρωπος που μετά από σοβαρότατο ατύχημα βρέθηκε με το πόδι αιμόφυρτο και σχεδόν αποκολλημένο από το σώμα του και, περιμένοντας το ασθενοφόρο, ένιωσε τόσο άβολα με τον κόσμο που κοιτούσε μαγνητισμένος το πόδι του, ώστε το κάλυψε μ’ένα μαντήλι.

Τέτοιου είδους, λοιπόν, λεπτές -και για αυτό αληθινές- αποχρώσεις ψυχογράφησης (πολύ όμορφη λεπτομέρεια και το mirroring του Τσουέμινγκ με αντικείμενο την κα Λιάνγκ) διακρίνει το «Are you lonesome tonight?», αφήνοντας την αίσθηση πως, παρά την ελαφριά τάση επίδειξης του Γουέν στη δημιουργία ατμόσφαιρας noir μυστηρίου και πολυπρισματικών (α λα «Memento», στο πολύ πιο λάιτ) αφηγήσεων, τελικά το δυνατό του σημείο είναι οι δύο του πρωταγωνιστές κι ο συσχετισμός τους.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον ντεμπούτο, που εκμεταλλεύεται ιδανικά το ομώνυμο τραγούδι του Elvis Presley για τη δημιουργία aesthetic στιγμών, ικανών να το κατατάξουν σε μελλοντικές «classic movie scenes» λίστες

Πρώτη δημοσίευση: 30 Απριλίου 2022, 11:52
Ενημέρωση: 30 Απριλίου 2022, 12:08
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Are you lonesome tonight? (Τροπικό παρελθόν)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
95
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Shirley

Shirley

Θα το βρείτε: Netflix

Όπως μας ενημερώνει από την αρχή το “Shirley”, το 1968 ανάμεσα στα 435 μέλη...
13 hours

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos