Σύνοψη: Από μία λάθος συγκυρία, του αστυνομικού Μάικ Κένταλ του αφαιρούν τα γαλόνια του και τον απολύουν από τη δουλειά του. Τα τελευταία χρόνια είναι εθισμένος στο αλκοόλ, και αυτό είναι ένας λόγος που αποτυγχάνει σε όποια απόπειρα να καταπιαστεί με μια δουλειά. Αδόκητα ο Μάικ βρίσκει το πτώμα μιας γυναίκας, ένα γεγονός που θ’ αφυπνίσει το αστυνομικό-ερευνητικό του δαιμόνιο. Ο παππούς της δολοφονημένης γυναίκας προσλαμβάνει τον Μάικ ως προσωπικό ερευνητή της υπόθεσης. Η δράση ηδονίζει και παθιάζει τον Μάικ, όμως, δεν αργεί η ώρα που θα διακυβευτούν οι ζωές των ανθρώπων που τον περιβάλλουν.

Άποψη: Μπορεί κανείς να κατασβήσει τη φλόγα του ανθρώπου που πάντα φλογιζόταν με τη δράση, με το μυστήριο και το έγκλημα; Πληθώρα μηνυμάτων προβάλλονται στο κάδρο της ταινίας: πώς η ορμή και το πάθος για ένα αντικείμενο μπορεί να σε οδηγήσει στο θάνατο, για την εκδίκηση, για την οικογένεια, την αγάπη, την πορνεία. Ο Μάικ Κένταλ είναι μια προσωπογραφία με χαρακτηριστικά κάποια αδύναμου ανθρώπου, ασταθή, ενώ προηγείται  η αποτυχημένη του εκδοχή.

Δύο σκηνοθέτες και σεναριογράφοι καταθέτουν τις σκέψεις τους, εμβάλουν χρώματα και εγείρουν μηνύματα με την συμβολή της φαντασίας τους. Ο  Eshom Nelms και ο Ian Nelms σκηνοθέτησαν και έγραψαν το σενάριο της ταινίας επιχειρηματολογώντας την όποια σκηνή, οι οποίες, η μία διαδεχόταν την άλλη με απόλυτη συνοχή και νοήμα σε κάθε δράση-αντίδραση του ηθοποιού John Hawkes.

Η εισαγωγή στο θέμα της ταινίας ήταν ήπια και υποτονικά, όμως, κανείς δεν θα μπορούσε να πει πως αυτό έκανε ελαττωματική την εναρκτήρια προσέγγιση, ουδόλως, αντίθετα έδινε μια αγωνία, αλλά και μία περιέργεια στα επερχόμενα του έργου, που πυροδοτούνται αμέσως μετά, με έναν αδόκητο τρόπο. Στο ενδιάμεσο της σκηνής, που κυριαρχεί η δράση, η έξαρση της υπόθεσης, με πυροβολισμούς, δολοφονίες, το μυστήριο που δεσπόζει πίσω απ’ όλα αυτά, είναι και το πιο καθηλωτικό, που ενώ δεν γνωρίζεις τους ηθικούς αυτουργούς ή τους δολοφόνους, διεισδύεις στον ψυχισμό του πρωταγωνιστή και με κάποιον τρόπο αναβράζεις και ο ίδιος μαζί του.

Η αλληλουχία των εικόνων ήταν εύστοχη και αποδοτική. Τα πλάνα καδράριζαν τα αντικείμενα και τα σημαίνοντα στοιχεία της σκηνής. Η σκοπιά των σκηνοθετών στο έργο ήταν ολοκληρωμένη και με ψηφιδωτές λεπτομέρειες. Οι πτυχές του έργου ήταν πληθωρικές και πολύπλευρες. Εν τέλει, τι θα μπορούσε να προκύψει από αυτή την ταινία; Ίσως απλά πως το πάθος δεν θέτει όρια, ή απλά δεν έχει μηνύματα, δεν θίγεται τίποτα, απλά εκτονώνει και προκαλεί απόλαυση σε εκείνον που την παρακολουθεί, κάποιες φορές ένα μήνυμα είναι η ίδια η ταινία που είναι προσεγμένη και ουσιαστική.

Άντζελα Υζεϊράι

Πρώτη δημοσίευση: 6 Μαΐου 2018, 12:54
Ενημέρωση: 6 Μαΐου 2018, 12:54
Τίτλος:
Small town crime (Small town crime)
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
91

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos