Σύνοψη: Η ταινία πραγματεύεται την αληθινή ζωή του «Βασιλιά της Πόλκα» Τζαν Λεβάν, ενός Πολωνού μετανάστη, ο οποίος έχοντας βάλει στόχο να πραγματοποιήσει το Αμερικάνικο Όνειρο και να γίνει επιτυχημένος και πλούσιος, στηρίχτηκε στις πλάτες και στις επενδύσεις ανίδεων ανθρώπων, οργανώνοντας μια καλοστημένη απάτη. Η τακτική του δεν άργησε να τον φέρει στην κορυφή, ωστόσο όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν και ειδικά όταν νομίζεις ότι μπορείς να ξεγελάσεις το οικονομικό σύστημα της χώρας.

Άποψη: Βασισμένη στο επιτυχημένο ντοκιμαντέρ The Man Who Would Be Polka King, η ταινία ακολουθεί την άνοδο και την πτώση του Τζαν Λεβάν, ο οποίος μεσουρανούσε την δεκαετία του ’90 με την αναβίωση της Πόλκα και τις πάμπολλες εμφανίσεις του από μικρούς συλλόγους μέχρι και σε μεγαλύτερα φεστιβάλ. Ο θρύλος του έφτασε έως και στα Grammy του 1995 που όμως έμεινε μόνο με την υποψηφιότητα. Όχι και άσχημα λοιπόν για έναν οικονομικό μετανάστη που εργάστηκε σκληρά για να εδραιωθεί στον καλλιτεχνικό χώρο και να καθιερώσει εκ νέου τον παλιό, εύθυμο χορό της Πόλκα.

Βέβαια, το πρόσωπο που έδειχνε ο Τζαν Λεβάν στον κόσμο, και που εύγλωττα απέδωσε ο Τζακ Μπλακ στην οθόνη, καμία σχέση δεν είχε με τις παρανομίες και τις οικονομικές απάτες που έστησε για δύο δεκαετίες με σκοπό να ανελιχθεί στον χώρο της μουσικής. Ηθοποιός και πρώην περφόμερ διακατέχονται από τον ίδιο ιδιαίτερο χαρακτήρα, την ίδια εύθυμη φύση με βλέμμα στραμμένο πάντα προς την αισιοδοξία και την πίστη στον εαυτό τους. Παράγοντας καταλυτικός για την πολύ εύστοχη ερμηνεία του Μπλακ που ξεχώρισε ανάμεσα στους συμπρωταγωνιστές του Τζέισον Σουόρτσμαν, Τζένι Σλέιτ και Τζάκι Γουίβερ.

Με την γοητεία και την πειθώ του ο Τζαν κατάφερε να αποσπάσει χιλιάδες δολάρια από εύρωστους αλλά οικονομικά άσχετους ανθρώπους, για υποτιθέμενες επενδύσεις  με μεγάλα κέρδη οδηγώντας σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα χρηματικής «πυραμίδας» επενδυτών αλλά και σε πενταετή φυλάκιση.

Το αξιοσημείωτο σε αυτό το σημείο είναι ότι το Polka King δεν είναι μία ταινία για απόδοση κατηγοριών και σαφή καταδίκη του πρωταγωνιστή, αντ’ αυτού ισορροπεί και ψυχογραφεί άριστα την ιδιοσυγκρασία του και εξετάζει τις επιλογές του, είτε είναι σωστές είτε όχι, αντιμετωπίζοντας τον περισσότερο ως άνθρωπο με μεγάλη φαντασία. Μπορεί κάποιος να λυπηθεί έναν οικονομικό τσαρλατάνο που παραπλανούσε ηλικιωμένους ανθρώπους και πλήρωνε για την νίκη της γυναίκας του σε καλλιστεία ομορφιάς; Ίσως ναι, αφού βλέπουμε ότι ο Λεβάν θέλει να ξεχρεώσει, ζητάει συγχώρεση από τον Θεό και δεν σταματά να ελπίζει σε ένα καλύτερο μέλλον, τυφλός μπροστά στο κακό που προκάλεσε έχοντας και ο ίδιος πέσει θύμα της ψευδαίσθησης του American Dream.

Η ταλαντούχα Μάγια Φορμπς (Infinitely Polar Bear, Monsters vs Aliens) στήνει μια ευχάριστη βιογραφική κομεντί, οι ελλείψεις τις οποίας σε συγκινήσεις και έντονες καταστάσεις, αντισταθμίζονται με το χιούμορ και την μουσική φλέβα του Τζακ Μπλακ, και ενίοτε αγγίζουν τα όρια της φασαρίας Ανατολικού Μπλοκ, για να καταλήξουν σε μια ταινία που δεν τραγωδοποιεί τον κεντρικό ήρωα. Υπάρχουν και αυτές, ευτυχώς.

Πρώτη δημοσίευση: 29 Ιαν. 2018, 17:40
Ενημέρωση: 29 Ιαν. 2018, 17:51
Συντάκτης: 
Τίτλος:
The polka king (The polka king)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
95
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos