Σύνοψη: Η ιστορία της θρυλικής Αμερικανίδας τραγουδίστριας Nina Simone, και ειδικά η τελευταία δεκαετία της ζωής της, μέσα από την σχέση της με τον μάνατζερ της Clifton Henderson.

Άποψη: H Nina Simone, υπήρξε στην θυελλώδη ζωή της, μία από τις μεγαλύτερες καλλιτέχνιδες του 20ου αιώνα. Άφησε το στίγμα της, όχι μόνο με την μουσική και την μοναδική της ερμηνεία, αλλά και ως ένα από τα διασημότερα και πιο αφοσιωμένα άτομα που εμπλέχθηκαν στο κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων που συντάραξε την Αμερική της δεκαετίας του ’60. Ξεκινώντας στο πλευρό του Martin Luther King, παλεύοντας για μια χώρα που όλοι οι πολίτες της θα απολάμβαναν ίδια δικαιώματα, και φτάνοντας μετά τον θάνατο του στο πιο ακραίο τμήμα των Μαύρων Πανθήρων, το οποίο θέλησε να ξεκινήσει εμφύλιο. Για πάνω από 40 χρόνια υπήρξε ένα σύμβολο,  μία ντίβα με παγκόσμια αναγνώριση και ένα δημόσιο πρόσωπο που ποτέ δε μάσησε τα λόγια της.

Εάν κάποιος δεν τα ήξερε όλα αυτά και είχε την ατυχία να παρακολουθήσει το Nina της Cynthia Mort, απλά θα αναρωτιόταν ποια ήταν αυτή η Σιμόν και γιατί γυρίστηκε ταινία για αυτήν. Γιατί το Nina καταφέρνει το ακατόρθωτο, να  πάρει τη ζωή ενός θρύλου και να την κάνει έναν άνευρο και αδιάφορο πολτό που δεν αφορά κανέναν. Θέλει πολύ ταλέντο για να τα κάνεις όλα στραβά και η Mort παίρνει (το μόνο) άριστα σε αυτό.

Ξεκινώντας από τα βασικά, πρέπει να βρεις μία ηθοποιό που να μοιάζει στην Simone. Μια γυναίκα που ήταν έντονα αφροαμερικανίδα, με πλατιά μύτη, μεγάλα μάτια και πολύ σκούρα επιδερμίδα. Η επιλογή της ήταν η Zoe Saldana, το πλήρες όνομα της οποίας είναι Perego-Nazario. Ναι, το κορίτσι είναι Πορτορικάνα! Σα να μην φτάνει αυτό, η ταινία διαδραματίζεται σχεδόν αποκλειστικά στο 1998, όταν η Saldana, ετών 35 και κούκλα, καλείται να ερμηνεύσει μία γυναίκα που τότε ήταν 65 και κακογερασμένη!

Νομίζω ότι θα μπορούσα να σταματήσω εδώ. Η Mort όμως δε σταμάτησε. Δεν φτάνει που έβαψε μαύρη την Saldana, της έβαλε πρόσθετη μύτη, είχε και την φαεινή ιδέα να την βάλει και να τραγουδήσει η ίδια, αντικαθιστώντας μια από τις πιο χαρακτηριστικές και αναγνωρίσιμες φωνές όλων των εποχών.

Η ίδια η Saldana έβαλε τα δυνατά της, αλλά πως να μαζευτεί όλο αυτό το πράγμα; Πιστεύω ότι αν έβλεπα τον Will Smith να υποδύεται τον Elvis θα ένοιωθα πιο άνετα.

Και επιπλέον όλων αυτών, η σκηνοθέτης  επέλεξε να επικεντρώσει στην πιο αδιάφορη εποχή της καριέρας της Simone. Θεώρησε δε καλό να δώσει όλο το βάρος, στην σχέση της με έναν νεαρό νοσοκόμο τον οποίο διάλεξε για βοηθό και αργότερα, μάνατζερ της (ένας αμήχανος, και αυτός χωρίς να φταίει σε κάτι, εκτός από το ότι άκουσε τον ατζέντη του, David Oyelowo). Στήνει δε και μία υποψία ρομάντζου μεταξύ τους που κρατάει για όλη την ταινία, γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια ότι ο αληθινός Henderson ήταν ομοφυλόφιλος.

Ότι ήταν η Simone, για το οποίο ο κόσμος την θυμάται ακόμη, απουσιάζει εκκωφαντικά από την ταινία, υποβιβάζοντας την σε επίπεδο σαπουνόπερας όπου η ηρωίδα σπάει μπουκάλια σαμπάνιας γιατί είναι ξεθυμασμένη και τα παίρνει γιατί τα μακαρόνια της δεν ήταν αλ ντέντε.

Μια ταινία-προσβολή για την Nina Simone. Όσοι δεν την ξέρουν, θα μείνουν με την απορία γιατί γυρίστηκε αυτό το πράμα. Όσοι ξέρουν, θα μείνουν με την απορία γιατί γυρίστηκε αυτό το πράμα και επιπλέον θα εξοργιστούν. Μείνετε μακριά.  Ή δείτε το ντοκιμαντέρ «What Happened, Miss Simone?», ή βάλτε κάποιον δίσκο της να παίζει.

Βασίλης Παπαστεργίου.

Πρώτη δημοσίευση: 1 Μαρτίου 2017, 18:15
Ενημέρωση: 1 Μαρτίου 2017, 18:15
Τίτλος:
Nina (Nina)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
90

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Film Factory 2024: Case Study

Film Factory 2024: Case Study

Το Film Factory της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου επιστρέφει για 13η χρονιά με μια σειρά...
55 λεπτά

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
64881
Cinobo
37380
Tanweer
19801
Tanweer
6260
Feelgood
6008
Here | Εδω, από την Spentzos Here | Εδω,  από την Spentzos