Σύνοψη: Όταν στην φιλήσυχη πόλη του Γκάρλοου καταφθάνει ο αδίστακτος Άλμπερτ Ντατς και η συμμορία του, οι κάτοικοι χάνουν τις ισορροπίες τους καθώς πλέον φοβούνται για την ζωή τους. Σε περίπλοκη ψυχολογική κατάσταση βρίσκεται και ο νεκροθάφτης της πόλης, Πάτρικ Τέιτ       , τον οποίο ο Άλμπερτ τον έχει από κοντά και τον υποχρεώνει να τακτοποιεί τους δολοφονημένους που αφήνει στο πέρασμά του.

Άποψη: Ο Ιρλανδός Ιβάν Κάβανο ασχολείται πρώτη φορά με κάτι τόσο σκοτεινό όσο το “Never Grow Old”. Στις προηγούμενες δουλειές του αμφιταλαντευόταν ανάμεσα στο horror (“The Canal”) και το δράμα (“The Fading Light”) χωρίς ωστόσο να θριαμβεύει σε κάτι από τα δύο. Στην τελευταία του ταινία με πρωταγωνιστή τον Τζον Κιούζακ αποκτά μία νέα φωνή με ένα ξεχωριστό είδος που του δίνει επιτέλους την ευκαιρία να ορίσει την σκηνοθετική του πορεία.

Αν και κατά κύριο λόγο γυρισμένο στο σκοτάδι, το “Never Grow Old” καταφέρνει ανά διαστήματα να λάμπει. Ο Κάβανο εκμεταλλεύτηκε την κινηματογραφικά επικίνδυνη γοητεία του σκότους  και τα πλάνα στο ημίφως και έτσι κατάφερε να χαρακτηρίσει την ταινία του πρώτα με την τρομερή φωτογραφία του και ύστερα με οτιδήποτε άλλο. Συνεπώς, σε δεύτερη μοίρα έρχεται τόσο το σενάριο όσο και οι χαρακτήρες του.

Προερχόμενοι από δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους, έχοντας διαφορετικές κοσμοθεωρίες, οι πρωταγωνιστές Eμίλ Χιρς (“Into the Wild”) και Τζον Κιούζακ δεν είναι τίποτε παραπάνω από το καλό και το κακό. Έννοιες αντικρουόμενες που παρόλα αυτά πολύ συχνά συμπίπτουν, ειδικά εάν οι σκοποί αγιάζουν τα μέσα. Η χημεία τους και οι εκβιαστικοί διάλογοι που βγαίνουν από τα χείλη τους είναι αρκετά διασκεδαστικοί για να σε κρατήσουν συγκεντρωμένο, όμως δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ο Κιούζακ ως villain είναι ένας από τους λόγους που συνεχίζεις να παρακολουθείς το “Never Grow Old”.  O χαρακτήρας του Άλμπερτ είναι ο πιο ενδιαφέρον ρόλος που έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια ο 53χρονος ηθοποιός και μάλιστα δεν δείχνει να τα πηγαίνει καθόλου άσχημα.

Διατηρεί χαμηλό προφίλ αλλά το στυλ του εκφοβιστικού καουμπόη που επιβάλλεται στους άλλους τον έχει βγάλει στην πρώτη γραμμή της μάχης και δύσκολα θα δείξει έλεος. Η εξέλιξη και τελική κατάληξη του χαρακτήρα μας νοιάζουν περισσότερο από την μοίρα του δύστυχου Εμίλ και οποιουδήποτε παρατρεχάμενου εν πάση περιπτώσει.

Στην επίμαχη στιγμή όμως, και ενώ προχωράμε προς αυτή, η συνειδητοποίηση ότι βλέπουμε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο σχηματίζεται αργά. Προς στιγμήν, ο Καβάνο ξεγελάει με τα άψογα πλάνα του, τις μακρές σιωπές και μερικές καλόγουστες σκηνές, όμως αυτή η ιστορία εκδίκησης που μπλέκει εμμονικούς  χριστιανούς που πράττουν αμαρτίες στο όνομα του Θεού και καταραμένες ιστορίες της Δύσης, είναι γνωστές στο κοινό και τις περισσότερες φορές υπάρχει τουλάχιστον ένα πιο επεισοδιακό φινάλε. Δεδομένων των τελευταίων συνθηκών, το “Never Grow Old” σώζεται από τις προθέσεις και την τεχνική του παρά από την καθαυτή υλοποίησή του.

Πρώτη δημοσίευση: 10 Απριλίου 2019, 17:26
Ενημέρωση: 10 Απριλίου 2019, 17:26
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Never grow old
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
100

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos