Θα το βρείτε: Cosmote TV

Σύνοψη:  Στο κοντινό μέλλον, η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να βρεθούν ξανά με τους αγαπημένους τους, που δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή και παίρνουν τη μορφή ενός πολύ ρεαλιστικού ολογράμματος.

Η 86χρονη Μάρτζορι, που πάσχει από μια ασθένεια που την κάνει να χάνει σταδιακά τη μνήμη της, συνομιλεί με το ολόγραμμα του νεκρού συζύγου της, το οποίο είναι προγραμματισμένο να της αφηγηθεί κομβικά γεγονότα της ζωής της.  

Άποψη: «Είμαστε η μνήμη μας, είμαστε αυτό το χιμαιρικό μουσείο από αλλοπρόσαλλα σχήματα, αυτός ο σορός από σπασμένους καθρέφτες» είχε πει κάποτε ο σπουδαίος Αργεντινός συγγραφέας και ποιητής Χόρχε Λούις Μπόρχες.

Η φράση αυτή μπορεί να περικλείσει μέσα της το κεντρικό μήνυμα του «Marjorie Prime», της τελευταίας ταινία του Μίχαελ Αλμερέιντα («Experimenter», «Hamlet»),  η οποία είναι βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Τζόρνταν Χάρισον, που συνυπογράφει το σενάριο.

Σε αυτό το βραδυφλεγές, sci-fi δράμα δωματίου, οι αναμνήσεις είναι αυτές που έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο: αυτές που ανακαλούμε με νοσταλγία, αυτές που θέλουμε να θάψουμε μέσα μας και αυτές που εν τέλει ξεχνάμε, όταν ο χρόνος αρχίζει να μετράει αντίστροφα.

Το αφηγηματικό εύρημα των Primes, των ολογραμμάτων που έχουν τη μορφή ενός αγαπημένου, νεκρού πια προσώπου, στην ηλικία που επιλέγει αυτός/ή που έχει μείνει πίσω, και τα οποία μαθαίνουν να φέρονται και να σκέφτονται όπως ο άνθρωπος που αναπαριστούν, χρησιμοποιείται υποδειγματικά για να επικοινωνήσει τη θεματική του σεναρίου.

Κρατώντας τις ισορροπίες, το «Marjorie Prime» χρησιμοποιεί το μελλοντολογικό στοιχείο για να μας δώσει ένα βαθύ και σκεπτόμενο υπαρξιακό δράμα, γλιστρώντας αβίαστα μακριά από τον σκόπελο του sci-fi, «σκεπτόμενου» αχταρμά.  Είναι ένα μικρό διαμάντι, οι πλευρές του οποίου αντικατοπτρίζουν με επίπονη διαύγεια τη διαχείριση της απώλειας, το πένθος, το δράμα του ανθρώπινου γήρατος και την πολυπλοκότητα των διαπροσωπικών σχέσεων.

Η θεατρική του προέλευση είναι φανερή από τα πρώτα λεπτά, καθώς η δράση εξελίσσεται κυρίως μέσα στο σαλόνι ενός σπιτιού, με τους ειλικρινείς και εκπληκτικά γραμμένους διαλόγους να έχουν τον πρώτο λόγο. Η ψυχρή χρωματική του παλέτα το κάνει να μοιάζει σαν ανάμνηση και η συγκλονιστική ερμηνεία της βετεράνου Λόις Σμιθ («Minority Report», «The Nice Guys»), στο ρόλο της Μάρτζορι, είναι ο συναισθηματικός πυρήνας γύρω από τον οποίο καταθέτουν τα ερμηνευτικά τους ρέστα ο Τιμ Ρόμπινς, η Τζίνα Ντέιβις και ο Τζον Χαμ.

Όλοι οι χαρακτήρες «ταΐζουν» ο ένας τον άλλο με εξιστορήσεις των γεγονότων του παρελθόντος, τα οικογενειακά μυστικά και τραύματα έρχονται στην επιφάνεια με φυσικότητα, χωρίς αχρείαστες εξάρσεις και τα ολογράμματα πασχίζουν να καταλάβουν τι είναι αυτό που κάνει έναν άνθρωπο αυτό που είναι. Η απάντηση που δίνει ο Αλμερέιντα στο παραπάνω ερώτημα είναι ξεκάθαρη, τα συναισθήματα που προκαλεί είναι πανανθρώπινα και άχρονα και το «Marjorie Prime» είναι σίγουρα ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά του κινηματογραφικού 2017!

Πρώτη δημοσίευση: 3 Ιαν. 2018, 15:21
Ενημέρωση: 20 Ιουλίου 2021, 18:36
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Marjorie Prime
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
99
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
6338
Spentzos
5678
Feelgood
4647
Tanweer
2881
Animal Kingdom, από την Spentzos Animal Kingdom, από την Spentzos