John dies at the end

O Ντέιβιντ έχει καταπιεί ένα καινούριο ναρκωτικό, που τον μεταφέρει σε παράλληλα σύμπαντα και του δημιουργεί αυταπάτες.
John dies at the end - κριτική ταινίας

Φρενήρης mindfuck χαοτική επικούρα

H αλλιώς πώς δε θα φας ποτέ ξανά σόγια σως με τον ίδιο τρόπο. 

Όταν η ταινία κάνει spoiler από τον τίτλο και μόνο, όταν ξεκινά με αίμα, τσεκούρι, συνεχίζεται με γυναίκα που ‘διαλύεται’ σε δεκάδες φίδια και με ψυγείο γεμάτο κρέατα που μεταμορφώνονται σε κρεάτινο τέρας… ξέρεις τι σε περιμένει.

Το φόρεμα της Lady Gaga . Η μάλλον, τι δεν σε περιμένει! Για το πρώτο δεν είσαι ποτέ σίγουρος. Ποτέ. Άλλωστε, δεν έχει μεγάλη σημασία.. Αρκεί να μην πάρεις πολύ στα σοβαρά αυτό που θα βλέπεις μπροστά σου γιατί διαφορετικά θα καταλήξεις παράφρων. Αν λοιπόν τέτοιου είδους ταινίες … δεν, τότε μην μπεις καν στον κόπο να τη δεις. Διαφορετικά πιάσε ένα ‘σκληρό’ ποτό και πάτα το play..

Ένα παράλογο ταινιάκι που είναι ‘αλλού’, το πάει σε άλλα επίπεδα και κάνει το ‘This is the end’ να μοιάζει με ντοκιμαντέρ του National Geographic… Με αναφορές σε ‘Goldfinger’, ‘Star Trek’, ‘Space Ghost’, ‘Planet of the Apes’ και ‘Eyes wide shut’, η ταινία, βασισμένη στο βιβλίο του ‘David Wong’ (ο Jason Pargin από το Cracked.com που έχει δανείσει το ονοματεπώνυμό του και στον πρωταγωνιστή) μας διηγείται το στορι του Ντέιβιντ, ο οποίος έχει πάθει… ‘soy sauce’. Κοινώς, έχει καταπιεί ένα καινούριο ναρκωτικό, που τον μεταφέρει σε παράλληλα σύμπαντα, διαφορετικές προοπτικές και χωροχρόνους μη γραμμικής εξέλιξης και του δημιουργεί αυταπάτες.

Μια ταινία που σίγουρα δε μπορείς να πεις προβλέψιμη, που σε αφήνει άναυδο με την εξωφρενικότητά της, που δε θα ξέρεις τι σου γίνεται ανά πάσα στιγμή. Σε κάποια φάση, θα αναρωτηθείς πόσο καμμένος είσαι που κάθεσαι και βλέπεις αυτό το πράγμα και την ίδια στιγμή θα νιώσεις άνετα με τον εαυτό σου και θα συνεχίσεις να βλέπεις την ταινία σου πίνοντας χαλαρός το ποτό σου. Επικούρα, παραφροσύνη, χιουμοράκι κατάμαυρο, ειρωνεία, καλτίλα και πολλή πολλή αρρωστίλα.

Ο σκηνοθέτης έχοντας επιλέξει ένα πολύ καλό καστ - φοβεροί οι Γουίλιαμσον και Μάγιες ως καμμένοι νεανίες με υπερφυσικές δυνατότητες που δεν μπορούν να γίνουν ήρωες με τίποτα, πάντα εξαιρετικός και ‘τζιαμάτος’ ο Τζιαμάτι ως ‘Arnie’ αλλά και ο Νταγκ Τζοουνς (των ‘Pan’s Labyrinth’ και ‘Hellboy’)- καταφέρνει να το πάει σε άλλη διάσταση, σε αυτή που ο ίδιος θέλει, αλλά τελικά μήπως και ο ίδιος δεν ξέρει πλέον τι ήθελε πριν και έπαθε ολίγον.. ‘soy sauce’;

Ισορροπώντας μεταξύ ενός φρενήρους σουρρεαλισμού, μιας υφέρπουσας σάτιρας και μιας gore πραγματικότητας, η ταινία εν τέλει καταφέρνει να τραβήξει την προσοχή σου ακόμα και αν σε ορισμένα σημεία της… ‘αφήγησης’ ατονεί, αφού στη συνέχεια, όντας η ίδια ‘soy sauce’ επιστρέφει δυναμικά να σε ‘ξανατριπάρει’ με τα αλλεπάλληλα side effects της. 

Eιρήνη Κατσαρά

Πρώτη δημοσίευση: 4 Οκτ. 2014, 13:41
Ενημέρωση: 4 Οκτ. 2014, 14:15
Τίτλος:
John dies at the end (John dies at the end)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
99

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos