Σύνοψη: Μια εικόνα, μια οικογένεια δύο πανέμορφα παιδιά και δύο κατάλληλοι γονείς. Όλα είναι σωστά τοποθετημένα, η Λάνεϊ όμως, μητέρα και σύζυγος, πάσχει από κατάθλιψη και αντιμετωπίζει ψυχικές διαταραχές. Ικανοποιεί την απελπισία της με τα ναρκωτικά, με έναν εραστή που τις καλύπτει σωματικές ανάγκες και φυσικά το ποτό. Εξαφανίζεται και έχει ξεσπάσματα με αποτέλεσμα να καταστρέφει οτιδήποτε έχει χτίσει στην ζωή της. Αποφασίζει να σώσει την οικογένεια της, όμως, πως;

Άποψη: Μας έβαλε σε υποψίες από το πρώτο κιόλας δευτερόλεπτο. Διακεκομμένες  γραμμές και μια φράση της Λάνεϊ που αποτέλεσε κόμβο για το έργο: «Μην ερωτευτείς, μην αγαπήσεις, μην κάνεις παιδιά, μην υποκρίνεσαι πως όλα είναι καλά διότι δεν είναι». Το οξύμωρο σε αυτή τη ταινία είναι πως ενώ ξεκινά με την ανάδυση της οδύνης, στη συνέχεια ξεσπά σε μια εκτενή χαρούμενη διάσταση της ζωής, στην επανάκτηση, στην μετάνοια και την επανόρθωση με μια όμορφη οικογένεια. Και στο τέλος πάλι όλα γκρεμίζονται, μια θορυβώδης και έντονη διάλυση μιας ονειρεμένης ζωής.

Μπορούμε να φανταστούμε πως η ομότιτλη νουβέλα της Έιμι Κόπελμαν διέθετε σφρίγος, λογοτεχνικό και ποιητικό πλούτο, στην σεναριακή της διασκευή ωστόσο αφήνει μα πικρή γεύση με σκληρές, αποτρόπαιες σκηνές, με μια απόγνωση και μια εξαθλίωση στην κατάντια, την ηδονή και την ψυχική εν μέσω σώματος ικανοποίηση.

Ένα φέιντ ιν και ένα φέιντ άουτ που είχε μια συναισθηματική ασφάλεια , ο σκηνοθέτης ενσωμάτωσε  ένταση, πάθος, κραυγές, όμως στην πορεία οι τσακωμοί, οι αντιδράσεις, οι φωνές έγιναν προϊόν συνήθειας, καταναλώθηκαν ως την τελευταία μπουκιά. Εντάξει, φτάνει, δεν χρειαζόταν -μάλλον τόσο- το δράμα και η αρνητική οπτική της (εξαιρετικής κωμικού) Σάρα Σίλβερμαν: ήταν σε υπερθετικό βαθμό, ήταν αναγκαία και η  διαφοροποιημένη πλευρά της.

Μια σύντομη περιγραφή: Δυστυχία – Ευτυχία - Ευτυχία και επανερχόμαστε στην αφετηρία:  δυστυχία.  Ένας φαύλος κύκλος, αυτό ίσως να ήταν θετικό γιατί το πολύ Happy end μας κούρασε. Κάποιες εύστοχες πινελιές, Κάποιες σκληρές αλλά διδακτικές εικόνες, όχι όμως κάτι διαφορετικό στα κενά που δημιουργούσε, δεν είχε καν σκέψεις της πρωταγωνίστριας: δεν αντιδρούσε, ένα άγαλμα που ξεσπούσε επιπόλαια σαν να την κούρδιζαν. Όπως και νά’χει, ίσως να μην το είπε σωστά αλλά εννοούσε πως όλοι, ότι κι αν έχουμε διαπράξει, όποιοι κι αν είμαστε έχουμε δικαίωμα στην ευτυχία.

Άντζελα Υζεϊράι

Πρώτη δημοσίευση: 14 Νοε. 2017, 15:31
Ενημέρωση: 14 Νοε. 2017, 15:31
Τίτλος:
I smile back (I smile back)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
85

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos