The girl and death

Η ιστορία αγάπης δύο ανθρώπων από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, του Νικολάι και της Ελίζ και τα σχεδόν αξεπέραστα εμπόδια ...
The girl and death - κριτική ταινίας

Η γλώσσα των εραστών

Αξιοπρεπής ταινία του Jos Stelling, από τη Δανία, με άγνωστα λοιπά δείγματα γραφής, που προσεγγίζει ένα μεγάλο σε διάρκεια και ένταση έρωτα. Με όχημα την υπέροχη μουσική του Σοπέν αλλά και την επαρκή πρωτότυπη μελωδική επένδυση μαζί με την υγρή ανάγλυφη φωτογραφία, ο προορισμός του πεπρωμένου του έρωτα αυτού αξίζει την υπομονή της παρακολούθησης, που όμως αποδεικνύεται εν τέλει αρκετά κουραστική.

Μέσα από τις ευγενικές φυσιογνωμίες των πρωταγωνιστών, την πλούσια παραγωγή και το υποβλητικό ξενοδοχείο όπου διαδραματίζεται η ιστορία, η ταινία αποδίδει φόρο τιμής στη γλώσσα ως ιδιωτικό και σημαίνοντα τρόπο επικοινωνίας των εραστών. Προφυλαγμένοι από την πολυγλωσσία που χαρακτηρίζει την εποχή οι δυο τους μιλούν γαλλικά. Μία εύστοχη σεναριακή νύξη που ίσως εκφράζει την αντίστασή τους, με έναν έμμεσο τρόπο στις πολύ δύσκολες ιστορικές συνθήκες της εποχής (τέλη 19ου αιώνα, στο Γερμανικό Tannenfeld), όταν κατά τη διάρκεια του φιλμ η γλώσσα εναλλάσσεται από Ρώσικα σε Γερμανικά, ενώ και ο γραπτός λόγος, από την πλευρά του αποτελεί κλειδί στην ιστορία.

Το σουρεάλ ποιητικό τέλος, η διακριτικότητα της αφήγησης και η έντονη συναισθηματική φόρτιση της ταινίας δεν αρκούν για να διασώσουν την εμπειρία της παρακολούθησης από τη συμβατικότητα, ενώ η διάρκεια θα μπορούσε να είναι αρκετά πιο συμπτυγμένη. Ωστόσο, αν κανείς επιθυμεί να ταυτιστεί με έναν τραγικό έρωτα, το φιλμ προσφέρεται τις ανάλογες ευκαιρίες.

Εύη Αβδελίδου

Πρώτη δημοσίευση: 1 Ιουνίου 2013, 15:25
Ενημέρωση: 1 Ιουνίου 2013, 15:25
Τίτλος:
The girl and death (The girl and death)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
127

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos