Σύνοψη: Σε ένα δυστοπικό μέλλον ο Guy Montag έχει ως δουλειά το να καίει βιβλία, όταν όμως γνωρίζει την Clarisse αρχίζει να αναρωτιέται για την ορθότητα των πράξεων του και επαναστατεί ενάντια σε όσα τόσο καιρό πρέσβευε.

Άποψη: Η δουλειά του Guy Montag (Michael B. Jordan) είναι να καίει βιβλία, καθώς είναι πια δια νόμου απογορευμένη η κατοχή και η ανάγνωση τους, αφού σύμφωνα με την κυβέρνηση κάνουν τους ανθρώπους πιο δυστυχισμένους. Μαζί με τον μέντορα του, τον Captain Beatty (Michael Shannon) εκτελούν το έργο τους με πάθος καθώς είναι πεπεισμένοι πως δρουν για το συμφέρον της κοινωνίας. Ωστόσο η πίστη αυτή του Guy κλονίζεται όταν κατά τη διάρκεια μιας επιδρομής μια ηλικιωμένη γυναίκα προτιμάει να αυτοπυρποληθεί από το να παραδώσει τα βιβλία της, γεγονός που του εξάπτει την περιέργεια και τον παρακινεί να κλέψει ένα βιβλίο και να αρχίσει να το διαβάζει. Η γνωριμία του με την Clarisse (Sofia Boutella), όμως,είναι αυτή που σηματοδοτεί τη ριζική αλαγή του και τον φέρνει αντιμέτωπο τόσο με τα όσα πίστευε όσο και με τον Captain Beatty.

Βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του Ray Bradbury το Fahrenheit 451 επιδιώκει να ασκήσει μια κοινωνική και πολιτική κριτική, που μοιάζει αναγκαία και καίρια στην εποχή μας, ωστόσο δεν καταφέρνει να φτάσει τους στόχους που η ίδια θέτει για τον εαυτό της. Ο Ramin Bahrani, που υπογράφει τόσο το σενάριο όσο και τη σκηνοθεσία, σε μια προσπάθεια να κάνει το έργο ακόμα πιο επίκαιρο επιλέγει να υπογραμμίσει, ίσως με περίσεια έμφαση, τις αλληγορίες της υπόθεσης και να αρκεστεί σε κραυγαλέες παρομοιώσεις προκειμένου να επικοινωνήσει την ουσία του έργου. Αυτό έχει, δυστυχώς, σαν αποτέλεσμα η ταινία να μοιάζει ως μασημένη τροφή, σαν μια απελπισμένη προσπάθεια να θυμίσει στο θεατή το βάθος των όσων διαδραματίζονται με τρόπο τέτοιο που υποτιμά τη νοημοσύνη του εκμηδενίζοντας κάθε αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει στο κοινό.

Σε παρόμοια παγίδα πέφτει και σκηνοθετικά η ταινία, αφού ξεκινά με εξαιρετικά δυναμικούς τίτλους, με ρυθμό και ένταση που λείπει στην υπόλοιπη διάρκεια της. Το μεγαλύτερο της πρόβλημα ωστόσο είναι πως παρά τη μεγάλη της προσπάθεια να υπενθυμίσει στο κοινό πως υπόθεση επιδέχεται και δεύτερη ανάγνωση, συχνά η ίδια το αποσπά από αυτό καθώς οι παύσεις και οι ανάσες τις δεν είναι σε χρόνους και σε σημεία κατάλληλα, με αποτέλεσμα όπου υπάρχουν να φαντάζουν περιττές ενώ σε άλλα σημεία να είναι ξεκάθαρη η έλειψη τους. Και είναι αυτές οι ανάσες που κάνουν όλη τη διαφορά καθώς σημεία που θα μπορούσαν να δώσουν βάθος στους χαρακτήρες και στα όσα διαδραμτίζονται μεταξύ τους περνάνε φευγαλέα από την οθόνη, θυσιαζόμενα για ένα ρυθμό που δεν επιτυγχάνεται ποτέ.

Οι ερμηνείες του καστ, με κυρίαρχη αυτή του Michael B. Jordan ο οποίος ήταν μια εξαιρετική επιλογή για το ρόλο, αν και είναι τουλάχιστον φιλότιμες, δεδομένου του πόσο αδύναμα έχουν γραφτεί οι χαρακτήρες τους οποίους υποδύονται, δεν είναι αρκετές για να κρατήσουν το ενδιαφέρον του θεατή. Το παράταιρο στις ερμηνείες της ταινίας είναι πως αν και κάθε ηθοποιός μεμονωμένα καταφέρνει να δώσει μια αξιοπρεπή ερμηνεία, το καστ σαν σύνολο δεν έχει χημεία με αποτέλεσμα οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους να είναι άνευρες και να δείχνουν βεβιασμένες.

Το Fahrenheit 451 είναι μια ταινία που προσγειώνεται κάτω των προσδοκιών, αφού αδυνατεί να διατηρίσει την ομολογουμένως λεπτή ισορροπία ανάμεσα στο να δώσει στο θεατή εναύσματα για σκέψη και στο να τον υποχρεώσει να ακολουθήσει τη δική της συλλογιστική πορεία, διαμορφώνοντας έτσι μια ταινία που ενώ είχε όλα τα φόντα να κερδίσει τουλάχιστον το ενδιαφέρον του θεατή, κατατάσεται μονάχα στην εύκολη ψυχαγωγία.

Πρώτη δημοσίευση: 30 Μαΐου 2018, 02:40
Ενημέρωση: 30 Μαΐου 2018, 02:40
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Fahrenheit 451 (Fahrenheit 451)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
100
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ