Σύνοψη: Η Bernadine Williams, δεσμοφύλακας σε φυλακή με θανατοποινίτες, πιέζεται ψυχολογικά και χάνει τον εαυτό της παλεύοντας με τους προσωπικούς της δαίμονες την ίδια ώρα που πρέπει να οδηγήσει στην εκτέλεση τον επόμενο μελλοθάνατο κρατούμενο.

Άποψη: Η ταινία που κέρδισε το μεγάλο βραβείο της επιτροπής στο περσινό Φεστιβάλ του Sundance είναι ένα εξαιρετικό ψυχολογικό δράμα φυλακής με μια εντυπωσιακή ερμηνεία από την Alfre Woodard, που αν και υπάρχουν και άλλοι λόγοι, αλλά τουλάχιστον για την ερμηνεία της θα άξιζε η ταινία να βρεθεί στα περασμένα Όσκαρ.

Μια tour de force ερμηνεία από τη ταλαντούχα ηθοποιό που σε καθηλώνει άμα τη εμφανίσει από την πρώτη σκηνή στην ταινία.

Το Clemency της Chinonye Chukwu, της πρώτης μαύρης γυναίκας που κερδίζει την ύψιστη διάκριση στο Sundance, είναι και πολλά παραπάνω από μια ταινία που βασίζεται στην δύναμη της πρωταγωνίστριας. Είναι μια ειλικρινής και αυθεντική ταινία που μαρτυρεί τόσο την σκοπιά της Bernadine, μιας γυναίκας που υπόκειται σε τόσο δύσκολες επαγγελματικές καταστάσεις και τα βγάζει πέρα, μια γυναίκα που δεν παύει να είναι γυναίκα, που δεν παύει να είναι άνθρωπος, όσο και αν πρέπει να καταπιέζει ή να κρύβει διάφορα συναισθήματα για να μην εκτεθεί ή να μην φανούν οι ανθρώπινες αδυναμίες της. Λίγοι τα μαθαίνουν, ακόμα λιγότεροι τα καταλαβαίνουν.

Παράλληλα, διαφαίνεται και η πλευρά των φυλακισμένων, ανθρώπων που δεν τους απομένει πολλή ζωή καθώς σύντομα θα οδηγηθούν σε εκτέλεση κάτι το οποίο προφανώς ζορίζει την ηρωίδα και την οδηγεί σε μια ψυχολογική πίεση που θα την κάνει να τα χάσει.

Στην ταινία παρουσιάζονται αφενός οι προσωπικές/οικογενειακές υποθέσεις της Bernadine, η σχέση με τον άνδρα της από τον οποίον ολοένα και απομακρύνεται, αφετέρου η σχέση με τους κρατούμενους τους οποίους θέλει να φροντίσει και γεμίσει με αξιοπρέπεια τις όσες μέρες τους απομένουν, σε σημείο που θα έρθει αρκετά κοντά με έναν από αυτούς.

Με ενσυναίσθηση απέναντι στον χαρακτήρα της, η σκηνοθέτρια και σεναριογράφος Chukwu φτιάχνει ένα απόλυτα πραγματικό χαρακτήρα με ένα σενάριο που επίσης θα άξιζε βράβευσης για το πόσο καλά μπορεί να δημιουργήσει έναν ανθρώπινο χαρακτήρα και να τον νιώσει αποφεύγοντας επιτυχημένα εντάσεις και μελοδραματισμούς που θα επέτρεπε το συγκεκριμένο δύσκολο θέμα. Η ίδια το αντιμετωπίζει με ωριμότητα και με ενδιαφέρον στους χαρακτήρες της ταινίας.

Πρώτη δημοσίευση: 23 Μαρτίου 2020, 18:17
Ενημέρωση: 23 Μαρτίου 2020, 18:18
Τίτλος:
Clemency
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
112

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos