Σύνοψη: Ένα ντοκιμαντέρ για τον Κουίνσι Τζόουνς, έναν από τους τιτάνες της μαύρης μουσικής, αφηγούμενο μια λαμπρή καριέρα 70 χρόνων.

Άποψη: Εάν έπρεπε να γράψουμε ότι έχει πετύχει ο Q στην καριέρα του, θα είχαμε εξαντλήσει το κείμενο και πάλι θα είχαμε αφήσει πολλά από έξω. Ίσως όχι τόσο γνωστός στον πολύ κόσμο, ασχολήθηκε με τα πάντα στη μουσική βιομηχανία, με μοναδική επιτυχία: Τρομπετίστας, συνθέτης, ενορχηστρωτής, υποδιευθυντής της Mercury Records (ο πρώτος μαύρος σε τέτοια θέση) συνθέτης σάουντρακ, θρυλικός παραγωγός, επιχειρηματίας και ανθρωπιστής. Συμμετείχε σε πάνω από 300 άλμπουμ, έγραψε πάνω από 1000 κομμάτια, 50 σάουντρακ, έχει  27 Γκράμι, και είναι ένας από τους μόλις 18 ανθρώπους που έχει κερδίσει Όσκαρ, Γκράμι, Τόνι και Έμι. Όσο γι αυτούς που συνεργάστηκε μαζί τους, η λίστα δεν έχει τελειωμό. Ενδεικτικά μόνο,  Ρέι Τσαρλς, Κάουντ Μπέισι, Φρανκ Σινάτρα, Μάικλ Τζάκσον, Σάρα Βον. Ακόμη και το Χαμόγελο της Τζιοκόντας του Μάνου Χατζιδάκι, είναι δική του παραγωγή.

Μια τόσο τεράστια προσωπικότητα, αρκεί για να κάνει ενδιαφέρουσες τις δύο ώρες του Quincy, ειδικά σε αυτούς που δεν τον ήξεραν. Μόνο και μόνο η απλή καταγραφή τόσο σπουδαίων ηχογραφήσεων και συνεργασιών, αξίζει την παρακολούθηση. Ένα ντοκιμαντέρ όμως δεν πρέπει να είναι απλή παράθεση γεγονότων, αλλά και ένα ειλικρινές πορτρέτο του πρωταγωνιστή.

Η σκηνοθέτιδα, είναι η Ρασίντα Τζόουνς, ένα από τα εφτά παιδιά που έκανε ο Κουίνσι με πέντε διαφορετικές γυναίκες. Και βέβαια, το μαντέψατε, δεν έκανε ντοκιμαντέρ, αλλά αγιογραφία. Όχι ότι ο Τζόουνς υπήρξε κάποιο τέρας στη ζωή του. Ναι, διέλυσε όλους τους γάμους του με το να είναι μόνιμα απών, άπιστος και εργασιομανής. Έχει ένα τεράστιο και ασυγκράτητο εγώ, και πολλές φορές τσουγκρίστηκε με πολύ κόσμο, λέγοντας ενίοτε και χοντράδες. Είχε πάντα πρόβλημα με το αλκοόλ και κάποτε και με ναρκωτικά. Και ακόμα και αυτός έκανε κάποιες τρανταχτές αποτυχίες και κακές δουλειές. Τίποτε τραγικό. Στη ζωή όλων των ανθρώπων υπάρχουν τα πάνω και τα κάτω.

Η Τζόουνς όμως, έκανε μία ταινία για τον μπαμπάκα. Στα 85 του, και με τα γηρατειά να αρχίζουν να τον καταβάλουν, δεν έδειξε καμία διάθεση να κάνει ένα ειλικρινές πορτρέτο, να κάνει κάποιες άβολες και ειλικρινείς ερωτήσεις. Ακόμη και η καταγραφή της σπουδαίας καριέρας του γίνεται διεκπεραιωτικά, με την  ίδια να δείχνει έλλειψη μουσικής παιδείας, με αποτέλεσμα, όλη η πορεία του πατέρα της, να μας παραδίνεται με τον αέρα των σελέμπριτις που συνεργάστηκε και όχι εξηγώντας το γιατί το έργο του είναι σημαντικό.

Από μόνη της η ζωή του Q, όπως τον φωνάζουν οι φίλοι του, αξίζει να ειδωθεί και γι αυτό σώζει κάπως το αποτέλεσμα. Ως ντοκιμαντέρ, είναι η δουλειά ενός ερασιτέχνη. Εάν η Ρασίντα ήταν μουσικός, ο πατέρας της θα την είχε διώξει από το στούντιο, σε πέντε λεπτά.

Πρώτη δημοσίευση: 2 Οκτ. 2018, 12:55
Ενημέρωση: 2 Οκτ. 2018, 12:55
Τίτλος:
Quincy (Quincy)
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
124
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Atlas

Atlas

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Σε ένα πλανήτη μακρυνό η Άτλας είναι η μοναδική επιζών και μαζί με...
8 ώρες
memory, από την Spentzos memory, από την Spentzos