Σύνοψη: Το ντοκιμαντέρ εστιάζει στις ραγδαίες κλιματικές αλλαγές που συμβαίνουν ως αποτέλεσμα του φαινόμενου του θερμοκηπίου, τις επιπτώσεις που έχουν αυτές στο οικοσύστημα και στους ανθρώπους αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη μας.

Άποψη: Το Before the Flood με αφηγητή το Leonardo DiCaprio επιχειρεί να κρούσει για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου για την ταχύτατη κλιματική αλλαγή που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που θα έχει αυτή στον πλανήτη μας. Η ταινία, σε σκηνοθεσία του Fisher Stevens, ανοίγει με τον ορισμό του DiCaprio ως πρέσβη ειρήνης για την προστασία του περιβάλλοντος στο συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών και παρακολουθεί τα ταξίδια του βραβευμένου με Όσκαρ ηθοποιού, ο οποίος προσπαθεί να συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος αλλά και των επιπτώσεων που έχει στην καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων.

Το ντοκιμαντέρ, το οποίο διατίθεται δωρεάν από το National Geographic που είχε αναλάβει και την παραγωγή του, συμβάλλει στην αφύπνιση του θεατή και την ευαισθητοποίηση του γύρω από την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η ταινία. Όλοι γνωρίζουμε για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τους κινδύνους που ενέχει για τη ζωή όπως την ξέρουμε, ωστόσο τείνουμε να πιστεύουμε ότι είναι κάτι που δεν θα επηρεάσει τη δική μας γενιά και για αυτό το αντιμετωπίζουμε με μια κάποια απάθεια και η ταινία έχει ως στόχο της να κάνει το κοινό πιο ενεργό στην προστασία του περιβάλλοντος. Αν και κατά κύριο λόγο κάνει επίκληση στο συναίσθημα του θεατή, που πιθανώς να μην είναι και απόλυτα δόκιμο στα πλαίσια ενός ντοκιμαντέρ, επιτυγχάνει να κρατήσει το ενδιαφέρον του κοινού αμείωτο και το προτρέπει να σκεφτεί το πρόβλημα. Φυσικά, το ντοκιμαντέρ δεν επαναπαύεται μόνο στην συναισθηματική προσέγγιση του θέματος και προκειμένου να στηρίξει τη λογική των επιχειρημάτων του χρησιμοποιεί ως εγγυητές της αλήθειας των όσων επικαλείται προσωπικότητες όπως ο Barack Obama, ο Πάπας Φραγκίσκος, ο John Kerry, πολιτικοί και επιστήμονες.

Αισθητικά, ο Stevens διαλέγει να ακολουθήσει ένα γρήγορο μοντάζ και να κάνει χρήση μοντέρνων γραφικών προκειμένου να επικοινωνήσει την κατάσταση στο κοινό. Αν και στιλιστικά το ντοκιμαντέρ δεν διαθέτει αυτό το κάτι παραπάνω που θα το έκανε να ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα του είδους, μέσα στην απλότητα του καταφέρνει να είναι αποτελεσματικό. Ιδιαίτερα έντονο αντίκτυπο έχει η σκηνή που αναφέρεται στο λιώσιμο των πάγων στην Γροιλανδία, η οποία αν και γυρισμένη ακαδημαϊκά, βασιζόμενη κυρίως στις αντιδράσεις του DiCaprio, εν τέλει λειτουργεί προς όφελος της ταινίας. Βασικό ίσως μειονέκτημα του ντοκιμαντέρ είναι η αδυναμία του να χρησιμοποιήσει την παρουσία του DiCaprio, ο οποίος καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας παραμένει σχετικά αποστασιοποιημένος αφηγητής της πλοκής. Ο Αμερικανός ηθοποιός συχνά εμφανίζεται ως παθιασμένος υπέρμαχος της προστασίας του περιβάλλοντος, θέρμη η οποία είναι δυστυχώς απούσα στο ντοκιμαντέρ.

Παρ΄ όλα τα αδύναμα σημεία του, το Before the Flood είναι ενημερωτικό και ενδιαφέρον από το πρώτο ως το τελευταίο του λεπτό και καταφέρνει υπογραμμίσει τη σοβαρότητα του προβλήματος. Είναι ζωτικής σημασίας να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας προκειμένου να προστατεύσουμε το πλανήτη μας και όποιο μέσο μπορεί να μας παρακινήσει προς αυτό είναι σημαντικό να λαμβάνει την προσοχή που του αξίζει. Για το λόγο αυτό το Before the Flood είναι μια ταινία που θα έπρεπε όλοι να δουν  και να προβάλλεται ακόμα και στα πλαίσια της σχολικής εκπαίδευσης.

Δημοσίευση: 24 Φεβ. 2018, 21:26
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Before the flood (Before the flood)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
96
Εταιρία διανομής: 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

"Homecoming" season 2: Άνισο

"Homecoming" season 2: Άνισο

Σύνοψη: Μια γυναίκα ξυπνά σε μια βάρκα χωρίς να θυμάται το πώς βρέθηκε εκεί....
19 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
6900
Spentzos
6000
Feelgood
4752
Tanweer
2820
Spentzos
2800