Το Dirty Money είναι μία από τις τελευταίες και αρκετά επιτυχημένες σειρές του Netflix σε μορφή ντοκιμαντέρ. Με μόλις έξι επεισόδια, η σειρά εξιστορεί ορισμένα σκάνδαλα οικονομικής φύσεως και με επιτυχία παραδίδει μια ολοκληρωμένη εικόνα της επιχειρηματικής διαφθοράς συγκεκριμένων εταιρειών. Αν μπορούσαμε να δώσουμε έναν δικό μας υπότιτλο στη σειρά, αυτός θα ήταν «Ο καπιταλισμός εκτός ελέγχου». Ανάμεσα στους παραγωγούς της σειράς συναντάμε τον οσκαρικό Alex Gibney (Εnron the smartest guys in the room, Όσκαρ για το Taxi to the Dark Side), ο οποίος σκηνοθετεί και αφηγείται το πρώτο επεισόδιο “Hard NoX.” Όλα τα επεισόδια αποκαλύπτουν την αντιεπαγγελματική συμπεριφορά ορισμένων εταιρειών, οργανισμών αλλά και φυσικών προσώπων, και με τη βοήθεια συνεντεύξεων από ανθρώπους που εμπλέκονταν σε αυτά τα σκάνδαλα, οι ιστορίες ξετιλύγονται βήμα-βήμα διαμέσου της εξαιρετικής σκηνοθεσίας και αφήγησης.

Πιο συγκεκριμένα, η σειρά ανοίγει με έναν εξοργισμένο Alex Gibney να ερευνά και να αφηγείται το σκάνδαλο της Volkswagen για ορισμένα diesel αυτοκίνητα που πουληθηκαν στην Αμερική, τα οποία παραβίαζαν τους κανόνες του Οργανισμού Προστασίας Περιβάλλοντος. Για την ακρίβεια ανακαλύφθηκε πως η VW επίτηδες εξαπάτησε όχι μόνο τους αγοραστές των αυτοκινήτων αυτών, αλλά και την ίδια την Αμερική, καθώς εφάρμοσε ένα συγκεκριμένο software για να εξαπατά τα περιβαλοντολλογικά τεστ για τις εκπομπές βλαβερών αερίων, αυτό το οποίο οι ειδικοί αποκαλούν “defeat device.” Με άλλα λόγια, η VW προσπάθησε να αυξήσει τις εισπράξεις της εξαπατώντας τους πάντες!

Αντιστοίχως, η σειρά «κλείνει» με την πιο κατάλληλη ιστορία εξαπάτησης στην Αμερική, και αυτή δεν είναι άλλη πέρα από την ιστορία του Donald Trump. Με τίτλο “The Confidence Man,” αυτό το τελευταίο επεισόδιο εξερευνά πώς ο Trump κατάφερε και ξελέγασε τον Αμερικανικό λαό να πιστέψει πως είναι ο καλύτερος επιχειρηματίας τους κόσμου. Εδώ παρακολουθούμε ανθρώπους που δούλευαν για τον Trump ή έπεσαν θύμα των επιχειρήσεών του να εξιστορούν πώς παρασύρθηκαν από αυτήν την επίδειξη δύναμής του πολύ πριν ψηφιστεί για Πρόεδρος της Αμερικής. Παρ’όλα αυτά, το ντοκιμαντέρ κάνει λόγο για τους παράνομους και ανήθικους τρόπους με τους οποίους ο Trump έφτιαξε την υποτιθέμενη αυτοκρατορία του. Είναι σίγουρα πολύ ενδιαφέρον να παρακολουθείς τις παράνομες δραστηριότητες του νυν Προέδρου της Αμερικής!

Εξίσου ενδιαφέροντα είναι τα επεισόδια “Drug Short” αλλά και “Maple Syrup Heist,” το οποίο είναι πιο λίγο πιο κωμικό από τα υπόλοιπα [αλήθεια, έχεις ακούσει για τη μαφία του maple syrup;], αλλά ίσως το αγαπημένο μας να είναι το “Cartel Banks,” το οποίο ερευνά το σκάνδαλο της HSBC. Το συγκεκριμένο επεισόδιο αφηγείται τις εγκληματικές δραστηριότητες της HSBC, η οποία διακινούσε τα χρήματα των καρτέλ, αλλά ακόμα και τρομοκρατικών οργανώσεων. Είναι πολύ ενδιαφέρουσες οι συνεντεύξεις των ανθρώπων που ερεύνησαν την HSBC, όπως και τα μικρά κλιπ από τα δικαστήρια που έλαβαν μέρος και τις ανακοινώσεις διαφόρων αξιωματικών της κυβέρνησης. Ενώ η HSBC παραδέχθηκε τις εγκληματικές δραστηριότητές της, τελικά κανένας δεν πήγε φυλακή, καθώς το συμφέρον του χρήματος έγκειται στο να συνεχίσει αυτή η τράπεζα να εξυπηρετεί εγκληματίες. Η μόνη «τιμωρία» ήταν να πληρώσει η τράπεζα περίπου 1.9 δισεκατομμύρια δολλάρια σε πρόστιμο, πόσο το οποίο είναι για τον συγκεκριμένο οργανισμό ελάχιστο σε σχέση με τα έσοδά της.

Το “Dirty Money” είναι μια σειρά που αξίζει να δείς. Τα επεισόδια του αποτελούν εξαιρετικά κομμάτια αφήγησης, τα οποία ναι μεν είναι αυτοτελή, αλλά ταυτόχρονα συνδέονται μεταξύ τους εφιστώντας την προσοχή του θεατή στην ανήθικη φύση κάποιων των ανθρώπων που ενδιαφέρονται να πλουτίσουν εις βάρος άλλων ανθρώπων, αλλά και χωρών. Όσο ενδιαφέρον είναι τα παρακολουθείς, άλλο τόσο ανησυχητικό είναι να σκεφτείς ότι πράγματι money is what makes the world go ‘round.

Πρώτη δημοσίευση: 14 Μαρτίου 2018, 16:23
Ενημέρωση: 14 Μαρτίου 2018, 16:23
Τίτλος:
Dirty Money (Dirty Money)
Χώρα: 
Έτος: 
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
15986
Feelgood
10531
Feelgood
5930
Feelgood
2620
memory, από την Spentzos memory, από την Spentzos