9.79*

Οι πρωταγωνιστές της ιστορικής κούρσας των 100 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988 αποκαλύπτουν το παρασκήνιο ενός από τα μεγαλύτερα αθλητικά σκάνδαλα στην ιστορία.

Δόξα, ντόπα και παγκόσμια ρεκόρ

Του Μιχάλη Κωνσταντέλλη

Ένα από τα καλύτερα φιλμ της σειράς ντοκιμαντέρ 30 for 30 του ESPN είναι αυτό εδώ που εξερευνά τον βρώμικο κόσμο του ντόπινγκ με αφορμή την περιβόητη κούρσα σπριντ στην οποία ο Καναδός Μπεν Τζόνσον έσπασε τα χρονόμετρα με το εκπληκτικό - εκείνη την εποχή - 9.79.

Ο αγώνας αποτελεί τη πιο συμβολική στιγμή στην απομυθοποίηση του επαγγελματικού αθλητισμού, καθώς το σκάνδαλο χρήσης αναβολικών ουσιών που τον ακολούθησε, έγινε αιτία για να αποκαλυφθεί - για πρώτη φορά - η έκταση του φαινομένου στους κόλπους των πρωταθλητών. Και οι οχτώ συμμετέχοντες στα ιστορικά 100 μέτρα μιλούν στην κάμερα για την εμπειρία τους κι ανάμεσά τους οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι, Μπεν Τζόνσον και Καρλ Λιούις, των οποίων η κόντρα τροφοδότησε τη φαντασία και τον ενθουσιασμό των φιλάθλων. Μέσα από τις διηγήσεις τους, προκύπτει ένα σκοτεινό και ιντριγκαδόρικο σύμπαν, κατοικημένο από γιατρούς, φαρμακέμπορους και υπερφιλόδοξους προπονητές αλλά ταυτόχρονα αναλύονται και οι ευρύτεροι κοινωνικοί λόγοι που ώθησαν τους αθλητές σ΄αυτόν το δρόμο.

Θύματα κι οι ίδιοι στο κυνήγι της δόξας και του χρήματος, μερικοί συμβιβασμένοι με το παρελθόν και άλλοι ακόμα αναστατωμένοι, παράγουν αρκετό ανθρώπινο δράμα που ανυψώνει το φιλμ πάνω από το συνήθες sports movie στη σφαίρα του θρύλου...

Δημοσίευση: 13 Νοε. 2012, 18:06
Τίτλος:
9.79* (9.79*)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
85
ΧΟΡΗΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τo πρώτο του animation θα σκηνοθετήσει ο Ρον Χάουαρντ

O Ρον Χάουαρντ ετοιμάζεται να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό: να σκηνοθετήσει ταινία κινουμένων σχεδίων για...
4 λεπτά

Όουεν Γουίλσoν και Σάλμα Χάγιεκ σε δράμα φαντασίας της Amazon

Ο Όουεν Γουίλσον και η Σάλμα Χάγιεκ πρωταγωνιστούν στην επιστημονικής φαντασίας δραματική ταινία «Bliss»...
22 λεπτά

Αυτή είναι η Πρόεδρος στο 76ο Φεστιβάλ Βενετίας

H σκηνοθέτης Λουκρέσια Μαρτέλ από την Αργεντινή θα αποτελέσει την Πρόεδρο της Κριτικής Επτροπής...
57 λεπτά