9.79*

Οι πρωταγωνιστές της ιστορικής κούρσας των 100 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988 αποκαλύπτουν το παρασκήνιο ενός από τα μεγαλύτερα αθλητικά σκάνδαλα στην ιστορία.

Δόξα, ντόπα και παγκόσμια ρεκόρ

Του Μιχάλη Κωνσταντέλλη

Ένα από τα καλύτερα φιλμ της σειράς ντοκιμαντέρ 30 for 30 του ESPN είναι αυτό εδώ που εξερευνά τον βρώμικο κόσμο του ντόπινγκ με αφορμή την περιβόητη κούρσα σπριντ στην οποία ο Καναδός Μπεν Τζόνσον έσπασε τα χρονόμετρα με το εκπληκτικό - εκείνη την εποχή - 9.79.

Ο αγώνας αποτελεί τη πιο συμβολική στιγμή στην απομυθοποίηση του επαγγελματικού αθλητισμού, καθώς το σκάνδαλο χρήσης αναβολικών ουσιών που τον ακολούθησε, έγινε αιτία για να αποκαλυφθεί - για πρώτη φορά - η έκταση του φαινομένου στους κόλπους των πρωταθλητών. Και οι οχτώ συμμετέχοντες στα ιστορικά 100 μέτρα μιλούν στην κάμερα για την εμπειρία τους κι ανάμεσά τους οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι, Μπεν Τζόνσον και Καρλ Λιούις, των οποίων η κόντρα τροφοδότησε τη φαντασία και τον ενθουσιασμό των φιλάθλων. Μέσα από τις διηγήσεις τους, προκύπτει ένα σκοτεινό και ιντριγκαδόρικο σύμπαν, κατοικημένο από γιατρούς, φαρμακέμπορους και υπερφιλόδοξους προπονητές αλλά ταυτόχρονα αναλύονται και οι ευρύτεροι κοινωνικοί λόγοι που ώθησαν τους αθλητές σ΄αυτόν το δρόμο.

Θύματα κι οι ίδιοι στο κυνήγι της δόξας και του χρήματος, μερικοί συμβιβασμένοι με το παρελθόν και άλλοι ακόμα αναστατωμένοι, παράγουν αρκετό ανθρώπινο δράμα που ανυψώνει το φιλμ πάνω από το συνήθες sports movie στη σφαίρα του θρύλου...

Δημοσίευση: 13 Νοε. 2012, 18:06
Τίτλος:
9.79* (9.79*)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
85

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Eίναι μια κλασική περίπτωση αγνών προθέσεων αλλά λάθος αποτελέσματος. Οταν λες σε κάποιον "ναι,...
7 ώρες
Το Netflix προχώρησε στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του 2019 και...
10 ώρες
Σύνοψη: Ο Steve, περνάει μόνος του τη μέρα των γενεθλίων του και θυμάται τα...
11 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο