Σύνοψη: Μια μέρα το τηλέφωνο του χτυπάει. O πάτερ Edward, διευθυντής του σχολείου απ’ τα χρόνια που ο Jack ήταν μαθητής, του ζητάει να αναλάβει την ομάδα μπάσκετ. Βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση και χωρίς προπονητή. Ύστερα από μια νύχτα γεμάτη αμφιβολία και αλκοόλ, θα δεχτεί την θέση καταλαβαίνοντας και ο ίδιος πως ίσως εκεί βρίσκεται η μία πιθανότητα εξιλέωσης που του απομένει.

Άποψη: Το The way back είναι ένα σχεδόν παραδοσιακό sports drama με τον Ben Affleck σε μία απ’ τις καλύτερες στιγμές της καριέρας του.

Σε μία από τις πρώτες σκηνές της ταινίας βλέπουμε τον Jack (Ben Affleck) να κατεβάζει ένα κουτάκι μπίρα ενώ κάνει ντουζ. Δεν φαίνεται να το απολαμβάνει, απλά μόνο έτσι μπορεί να βγάλει την μέρα. Πρώην αστέρι του μπάσκετ με λαμπρή καριέρα μπροστά του, η υπόσχεση αυτή δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα. Τώρα ζει μόνος και, όταν δεν δουλεύει σε κάποια οικοδομή, πίνει μέχρι να λιποθυμήσει. Πολύ αργότερα μαθαίνουμε τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτόν τον κύκλο αυτοκαταστροφής και καταλαβαίνουμε.

Η ταινία κινείται ανάμεσα στο προσωπικό του δράμα και την γνώριμη φόρμουλα ενός sports film . Θα ενώσει το γκρουπ των αταίριαστων εφήβων και η πορεία τους θα αποτελέσει τον καταλύτη για να διεκδικήσει εκ νέου την ζωή του.

Η μάχη του με τον αλκοολισμό μοιάζει ανησυχητικά ακριβής. Δεν καταλήγει σε κάποιον συναισθηματικό μονόλογο, δεν θεραπεύεται αυτόματα όταν η ομάδα του αρχίζει να κερδίζει, ούτε χρωματίζεται με κάποια μποέμ γοητεία. Βλέπουμε έναν άνθρωπο μουδιασμένο, να πασχίζει. θέλει να ξαναβρεί τον ρυθμό του, αλλά η ζωή όλο του γλιστράει. Ο Affleck, αντλώντας πιθανώς απ’ τα δικό του παρελθόν, ενσαρκώνει τον Jack με την παραίτηση που καταλαμβάνει τους ανθρώπους όταν έχουν σταματήσει να ελπίζουν. Η καταπιεσμένη θλίψη του εκφράζεται μέσα από σύντομες εξάρσεις οργής και μια αυτοτιμωρητική αδιαφορία απέναντι στην ζωή του.

Η ταινία στηρίζεται ολοκληρωτικά στην ερμηνεία του Affleck, καθώς οι υπόλοιποι χαρακτήρες δεν αναπτύσσονται επαρκώς. Παρόλο που τα παιδιά είναι κεντρικής σημασίας, δεν γνωρίζουμε στ’ αλήθεια κανένα από αυτά. Η σκηνοθεσία είναι λειτουργική και εστιασμένη και η ιστορία αποφεύγει τους μελοδραματισμούς, εισάγοντας περισσότερο ρεαλισμό σε ένα είδος που το έχει ανάγκη.

Mηνάς Φραντζέσκος

Πρώτη δημοσίευση: 11 Μαΐου 2020, 18:59
Ενημέρωση: 11 Μαΐου 2020, 19:00
Τίτλος:
The way back
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
108

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos