Σύνοψη: Η Τζεν ξυπνάει στην ακτή ενός ακατοίκητου νησιού, φορώντας ακόμη το σωσίβιό της. Η παρέα της αγνοείται και το σκάφος τους έχει βυθιστεί. Έπειτα από αρκετές μάταιες προσπάθειες, συνειδητοποιεί ότι βρίσκεται μόνη της στο νησί και κάνει ό,τι μπορεί για να επιβιώσει και να διασωθεί. Ωστόσο, πολύ σύντομα διαπιστώνει ότι το νησί δεν είναι τόσο ασφαλές και ήρεμο όσο φαίνεται, όταν εμφανίζεται ένα μη ανθρώπινο και καθόλου φιλικό πλάσμα που αναζητά τροφή.

Άποψη: Το Sweetheart σε σκηνοθεσία του J. D. Dillard έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Sundance Film Festival τον Ιανουάριο του 2019. Πρόκειται για ένα θρίλερ δράσης της Blumhouse που ως επί το πλείστον είναι προσωποκεντρικό. Βασική αφηγήτρια και πρωταγωνίστρια στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας είναι η Τζεν (Kiersey Clemons), η οποία «κουβαλάει» κυριολεκτικά την ταινία. Με μια πρώτη προβολή, μοιάζει με απλό και συνηθισμένο θρίλερ, το οποίο δεν είναι και ιδιαίτερα τρομακτικό.

Ωστόσο, ήδη η επιλογή του τίτλου της υποδεικνύει την πρόθεση του σκηνοθέτη. Η πρωταγωνίστρια παρουσιάζεται ως μια δυναμική, εφευρετική, μαχητική νεαρή γυναίκα που κάνει ό,τι μπορεί για να επιβιώσει. Δεν στηρίζεται σε κανέναν παρά μόνο στις δικές της δυνάμεις. Και εκεί, είναι που δημιουργείται το πρώτο ερώτημα σχετικά με την επιλογή του τίτλου «Sweetheart», υποκοριστικό που ενδεχομένως να χρησιμοποιείται και ειρωνικά.

Μετά την προβολή της ταινίας, ξεκίνησαν διάφορες θεωρίες αναφορικά με τον τίτλο, με τους συμβολισμούς, με την επιλογή του πλάσματος που κρύβεται στη θάλασσα και αναζητά τροφή. Μάλιστα, ο σκηνοθέτης ενίσχυσε τις θεωρίες αυτές λέγοντας ότι είχε ένα συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο όταν σκιαγραφούσε αυτό το πλάσμα. Ως εκ τούτου, οι θεωρίες που αναπτύχθηκαν έχουν κυρίως πολιτική χροιά.

Το τέλος αποζημιώνει αλλά και αφήνει τον θεατή με ορισμένα ερωτήματα. Σε κάθε περίπτωση, μια δεύτερη προβολή ή μερική ανάγνωση για τις θεωρίες και τους συμβολισμούς της ταινίας, την κάνουν σίγουρα πιο ενδιαφέρουσα.

Άννα Μαρία Χατζηστυλιανού

Πρώτη δημοσίευση: 3 Ιουλίου 2020, 15:39
Ενημέρωση: 3 Ιουλίου 2020, 15:39
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τίτλος:
Sweetheart
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
82

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ