A million little pieces

A million little pieces - κριτική ταινίας

Ο Frey (Aaron Taylor-Johnson) είναι εθισμένος στα ναρκωτικά. Ύστερα από ένα ατύχημα, ο αδερφός του τον βάζει σε ένα κέντρο αποκατάστασης παρά τη θέλησή του. Εκεί, γνωρίζει μια μεγάλη γκάμα ανθρώπων. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται και η Lily (Odessa Young), η οποία θα λειτουργήσει ως κινητήριος δύναμη και θα συνοδέψει τον Frey στο ταξίδι της απεξάρτησης.

Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του James Frey, το A Million Little Pieces επιχειρεί να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη την ιστορία του James Frey. Όταν το βιβλίο είχε κυκλοφορήσει για πρώτη φορά, υπήρξαν κατηγορίες κατά του συγγραφέα ότι η ιστορία δεν είναι πράγματι αληθινή καθώς πολλά από αυτά που περιέγραφε δεν μπορούσαν να διασταυρωθούν. Η σκηνοθέτιδα, Sam Taylor-Johnson (γνωστή για τα 50 Shades of Gray, Nowhere Boy), θίγει έμμεσα το σκάνδαλο που είχε δημιουργηθεί για το βιβλίο στην αρχή της ταινίας με ένα απόφθεγμα: «I’ve lived through some terrible things in my life, some of which actually happened».

Ωστόσο, το σκάνδαλο δεν είναι το μόνο που θίγεται έμμεσα στην ταινία καθώς και όλα τα βασικά θέματα τείνουν να αναφέρονται επιφανειακά παρά τις προσπάθειες της Taylor-Johnson. Παρότι πρόκειται για μια ταινία που υποτίθεται ότι αφορά τον εθισμό και τα στάδια της αποκατάστασης, δεν γίνεται μεγάλη αναφορά σε αυτά. Γυρισμένη σχεδόν αποκλειστικά στο κέντρο αποκατάστασης, η ταινία επικεντρώνεται στην αλληλεπίδραση του Frey με τους υπόλοιπους ασθενείς καθώς και στη διαρκή αντίδρασή του απέναντι στους κανόνες του κέντρου αποκατάστασης.

Στοιχεία για το παρελθόν του Frey δίνονται μόνο μέσω ελάχιστων αναδρομών, χωρίς όμως να συνθέτουν μια πλήρη εικόνα. Ο θεατής δεν μαθαίνει ποτέ τι οδήγησε σε αυτό το σημείο τον Frey, παρά τον βλέπει να «περνάει» από τη μια συναισθηματική έκρηξη στην επόμενη, χωρίς να γνωρίζει τι πρόκειται να επακολουθήσει.

Για ένα κοινό και για μια εποχή που είναι αρκετά εξοικειωμένη με τέτοιου είδους θέματα, η ταινία δεν έχει τίποτα νέο ή πρωτότυπο να προσφέρει. Αντίθετα, η προσέγγιση είναι τετριμμένη και χιλιοειπωμένη. Το A Million Little Pieces μοιάζει περισσότερο ως μια προσπάθεια ανάδειξης του πρωταγωνιστή παρά ενός μηνύματος ή μιας άλλης οπτικής γωνίας.

Άννα Μαρία Χατζηστυλιανού

Πρώτη δημοσίευση: 29 Μαΐου 2020, 14:51
Ενημέρωση: 29 Μαΐου 2020, 14:51
Τίτλος:
A million little pieces
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
113

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos