Από κάποιους θα χαρακτηριζόταν ως μια ιδιαίτερη και δύσκολη μέρα, για τον Vic όμως είναι απλά καθημερινότητα. Ήδη αργοπορημένος, ξυπνάει, φροντίζει τον παππού του και ξεκινάει για τη δουλειά του. Δουλεύει ως οδηγός ενός ειδικού οχήματος που μεταφέρει άτομα με αναπηρίες στις δουλειές ή σε άλλες υποχρεώσεις τους. Ανάμεσα σε μια κηδεία, μια συνέντευξη, μια πυρκαγιά, ένα talent show και μια πορεία λόγω της οποίας έχουν κλείσει πολλοί δρόμοι, ο Vic προσπαθεί να κάνει το καλύτερο για όλους.

Το Give me Liberty είναι η δεύτερη ταινία του Kirill Mikhanovsky. Έχοντας δουλέψει και ο ίδιος ως οδηγός ενός παρόμοιου οχήματος, όταν μετακόμισε με την οικογένεια του από τη Μόσχα στο Μιλγουόκι, προσεγγίζει το θέμα ρεαλιστικά. Σε μια χώρα, όπως η Αμερική, όπου η ελευθερία πλασάρεται παντού και πάντα, η λέξη φαίνεται ότι έχει χάσει την ουσία της, όταν μεγάλες ομάδες του πληθυσμού είναι παραγκωνισμένες.

Έχοντας εστιάσει στη ρεαλιστική απεικόνιση της κατάστασης που βιώνουν καθημερινά αυτά τα άτομα, πολλοί από τους ηθοποιούς δεν είναι επαγγελματίες, με την Lauren Spencer να αποτελεί το μεγαλύτερο παράδειγμα.  Η Lauren Spencer, που υποδύεται την Tracy, έχει Πλάγια Μυατροφική Σκλήρυνση. Γνωστή μέσω του καναλιού της στο YouTube, στο οποίο πραγματεύεται θέματα που αφορούν τα άτομα με αναπηρίες, δεν άργησε να πει όχι, όταν της προτάθηκε να παίξει στην ταινία.

Τo Give me Liberty δεν προσεγγίζει το ζήτημα με στόχο να δώσει ένα μάθημα στους ανθρώπους που δεν ζουν με αναπηρίες. Ο στόχος του είναι, αντίθετα, εντελώς πρακτικός: επιχειρεί να παρουσιάσει μια διαφορετική πραγματικότητα. Τα εμπόδια, η καθημερινότητα, οι ανάγκες αυτών των ανθρώπων έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτό ενισχύεται ακόμη περισσότερο από τον ρόλο του Vic. Δεν παρουσιάζεται ως «ήρωας», αλλά ως ένας άλλος εργαζόμενος που βοηθάει αυτούς που η κοινωνία έχει ξεχάσει.

Γυρισμένο σχεδόν εξ ολοκλήρου στο βανάκι, το Give me Liberty είναι ένας αγώνας δρόμου που χαρακτηρίζεται από ταραχώδεις διαδρομές και χάος. Διαφορετικοί άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να συνυπάρξουν για ένα χρονικό διάστημα και εν τέλει καταλαβαίνουν ότι παρά τις διαφορές τους έχουν και αρκετά κοινά χαρακτηριστικά.

Άννα Μαρία Χατζηστυλιανού

Πρώτη δημοσίευση: 1 Μαΐου 2020, 03:23
Ενημέρωση: 1 Μαΐου 2020, 03:23
Τίτλος:
Give me liberty
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
110

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos