Σύνοψη: Κατά το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, μια μικρή ομάδα Σοβιετικών που επιστρέφει στη Ρωσία δέχεται ένα σήμα που καλεί σε βοήθεια από κάποιους χαμένους συντρόφους. Οι συντεταγμένες θα τους οδηγήσουν σε ένα εγκαταλελειμμένο χωριό, σπαρμένο με μυστηριωδώς παραμορφωμένα πτώματα, που εκεί βρίσκεται το υπόγειο εργαστήρι του δρα Φράνκενσταιν και όλα είναι φτιαγμένα από το υλικό που φτιάχνονται οι εφιάλτες.

Άποψη: Το Frankenstein Army είναι ένα Β movie με γενναίες δόσεις gore και εκτεταμένη αιματοχυσία. Μην περιμένετε ιδιαίτερο σενάριο, χαρακτήρες και τα τοιάυτα’ στην προκειμένη ο στόχος είναι τερατώδη, ευρηματικά κοστούμια και κατασκευές, διεστραμμένα βασανιστήρια και μεγαλομανείς εφευρέτες. Η ταινία αγκαλιάζει αυτό που είναι και παραδίδει πρωτότυπες τερατωδίες αντλώντας έμπνευση από τους μεγάλους του είδους –Hellraiser, The Thing κλπ.-χωρίς όμως να ανανεώνει στ’ αλήθεια τα πράγματα. Δανείζεται στοιχεία από δω κι από κει και παρουσιάζει το υλικό άρτια, αλλά δεν διαθέτει δική της ταυτότητα.

Γυρισμένη σε στυλ found footage, με έναν καμεραμάν να είναι μέρος του λόχου, όλες οι σκηνές είναι τραβηγμένες σε πρώτο πρόσωπο. Αυτό, σε συνδυασμό με τα υπερβολικά για να είναι αληθινά πλάσματα και την εξεζητημένη βία δίνουν συχνά την εντύπωση videogame, γεγονός που υποβαθμίζει τον τρόμο. Ανα στιγμές μοιάζει με cutscene από κάποιο Call of Duty ή Wolfenstein και δυσκολεύεσαι να ξεχάσεις ότι βλέπεις ταινία. Επίσης, στη διάρκεια της ταινίας, η κάμερα πέφτει ή σπάει όταν κάποιο πλάσμα χτυπάει κάποιον, ακόμη μια τεχνική που συνηθίζεται στα παιχνίδια πρώτου προσώπου και μπορεί να σε “πετάξει έξω”.

Ωστόσο τα πρακτικά εφέ – δεν υπάρχει καθόλου CGI- είναι καλοφτιαγμένα και τα σκηνικά μοιάζουν με εκδοχή της κόλασης. Η ταινία διαδραματίζεται σχεδόν ολόκληρη σ΄αυτό το υπόγειο εργαστήρι κι ο σκηνοθέτης εκμεταλλεύεται τον περιορισμένο, κλειστό χώρο δημιουργώντας αδιέξοδα και στενούς διαδρόμους με τέρατα να επιτίθονται από αφύσικες γωνίες, κρατώντας μια σταθερή αίσθηση απειλής. Συνολικά, είναι ενα ευχάριστο splatter, αλλά τίποτα το ιδιαίτερο.

Mηνάς Φραντζέσκος

Πρώτη δημοσίευση: 4 Aug 2020, 12:03
Ενημέρωση: 4 Aug 2020, 12:04
Τίτλος:
Frankenstein's Army
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
84

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Orion and the dark

Orion and the dark

Θα το βρείτε: Netflix

9 χρόνια μετά το Anomalisa, o Τσάρλι Κάουφμαν βάζει τους φόβους και τις εμμονές...
1ώρα
imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos