Σύνοψη: Στο Long Island κατά την σχολική χρονιά 2002-2003, ο Frank Tassone είναι επόπτης ενός δημόσιου λυκείου της περιοχής, το Roslyn High School. Η μαθήτρια του σχολείου Rachel Bahargava γράφει στην σχολική εφημερίδα και ξεκινάει μια έρευνα σχετικά με τον σχολικό προϋπολογισμό. Η έρευνα θα καταλήξει στο να ανακαλυφθεί ένα σκάνδαλο υπεξαίρεσης έντεκα εκατομμυρίων από τον προϋπολογισμό για την οποία κατηγορείται η βοηθός του Frank, Pamela Gluckin.

Άποψη: Στις 17 Σεπτεμβρίου 2004 στο περιοδικό New York δημοσιεύεται το άρθρο «The Bad Superintendent» του Robert Kolker το οποίο αποτέλεσε την βάση για την ταινία «Bad Education» του HBO. Τι έλεγε; Για έναν επιθεωρητή ενός δημόσιου σχολείου στο Long Island όπου μαζί με την βοηθό του, κατηγορήθηκαν για την υπεξαίρεση έντεκα εκατομμυρίων. Ένας μαθητής του σχολείου το 2004, την εποχή που συνελήφθη εν τέλει ο Frank, ο Mike Makowsky ανέλαβε να γράψει το σενάριο της ταινίας που σκηνοθέτησε ο Cory Finley και έτσι να μιλήσει για την όχι τόσο γνωστή ιστορία που συνέβη πριν μια δεκαπενταετία στην Αμερική.

Ο Frank είναι ένας  άνθρωπος που παλεύει να ανεβάσει το σχολείο, να γίνει το πρώτο της περιοχής και αντιλαμβάνεται αφενός ότι αυτό θα βλάψει την φήμη του σχολείου, αφετέρου ότι μέσω της Pam ίσως φτάσουν και σε εκείνον και ποιος ξέρει άραγε τι θα αποκαλυφθεί.

Μια ταινία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, που δεν τα παραλλάσσει ούτε τα αλλοιώνει, αλλά υιοθετεί την μορφή μιας τραγικωμωδίας, με το πρώτο μέρος της ταινίας να έχει το ύφος μιας μαύρης, σαρκαστικής σχεδόν κυνικής κωμωδίας και το δεύτερο, όταν πλέον σταδιακά η υπόθεση αρχίζει να παίρνει διαστάσεις, να μετατρέπεται σε ένα δράμα υψηλών ερμηνευτικών επιταγών.

Και πράγματι, οι δύο ηθοποιοί, ο υποψήφιος για Όσκαρ Hugh Jackman και η βραβευμένη με Όσκαρ Alison Janney αποδίδουν εξαιρετικά όλες τις αποχρώσεις των δύσκολων χαρακτήρων που κλήθηκαν να ερμηνεύσουν.

Ο σκηνοθέτης Cory Finley γνωρίζει από δύσκολους ήρωες, όπως και στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο, το «Thoroughbreds» (2017), μια ιστορία που επίσης αφορούσε έμμεσα το σχολείο, με την ιστορία δύο μαθητριών. Στην δεύτερη ταινία δείχνει μια μεγαλύτερη σκηνοθετική ωριμότητα, αν και πάλι ορισμένες φορές αδυνατεί να κρατήσει τον ρυθμό με τον οποίο ξεκινά και ως αποτέλεσμα πελαγοδρομεί και καταλήγει αρκετά αναμενόμενη.

Μπορεί να μην έχει καμία σχέση με την ομώνυμη ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ, πέραν του το ότι φέρνει στο προσκήνιο μια άλλη πλευρά της εκπαίδευσης, όμως εντάσσει τον θεατή στο πνεύμα της και παρότι δεν πρωτοτυπεί, είναι μια αξιοπρεπής ανασύσταση μιας αληθινής ιστορίας.

Πρώτη δημοσίευση: 1 Μαΐου 2020, 15:22
Ενημέρωση: 1 Μαΐου 2020, 15:22
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τίτλος:
Bad education
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
108
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ