Σύνοψη:  Στον απόηχο της καταστροφής που εξαφάνισε από προσώπου γης τα περισσότερα στοιχεία του πολιτισμού μας, οι τελευταίοι γνωστοί επιζώντες, δύο άνδρες και μια νεαρή γυναίκα θα βρεθούν σε ένα συναισθηματικά φορτισμένο ερωτικό τρίγωνο.

Άποψη: Τι χρειάζεται για να στήσεις τον παράδεισο; Έναν κήπο της Εδέμ, έναν Αδάμ, μία Εύα και ένα φίδι. Η Αν, ζει αποκλεισμένη στο αγρόκτημα της οικογένειας της, σε μία ονειρική κοιλάδα προστατευμένη από τύχη από μία πυρηνική καταστροφή που πιθανόν εξάλειψε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Συναντά έναν άλλον επιζώντα, τον Τζον και μαζί ενώνουν τις δυνάμεις τους για να επιβιώσουν και να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη με όσα μέσα και γνώσεις έχουν. Και κάποια στιγμή, εμφανίζεται και ο όφις με τη μορφή του αρρενωπού Κάλεμπ.

Ο σκηνοθέτης Κρεγκ Ζόμπελ, στήνει μια ταινία επιστημονικής φαντασίας χωρίς εφέ, ενημερώνοντας μας ότι ο υπόλοιπος κόσμος αφανίστηκε και οι ήρωες μας ζουν το έτος μηδέν σαν νέοι πρωτόπλαστοι. Και στην αρχή είναι πραγματικά ενδιαφέρον να δεις πως δύο άνθρωποι χρησιμοποιούν τις ικανότητες τους αλλά και μαθαίνουν να ζουν μαζί. Αυτή, ένα λευκό θρήσκο κορίτσι που γεννήθηκε αγρότισσα, και αυτός ένας μαύρος άθεος, επιστήμονας-μηχανικός. Προς το παρόν η ζωή δεν είναι πολύ δύσκολη. Υπάρχει ένα εξοπλισμένο σπίτι με εργαλεία, οικόσιτα ζώα, φρέσκο νερό, εγκατελειμένα κοντινά μαγαζιά από τα οποία  παίρνουν προμήθειες και καύσιμα και εάν δουλέψουν σωστά, θα μπορέσουν να επιβιώσουν απροβλημάτιστα για χρόνια.

Υπάρχει όμως και μοναξιά, μια που και οι δύο έζησαν μοναχοί τους για πάνω από έναν χρόνο προτού συνατηθούν. Και οι δύο είναι με τον τρόπο τους καλοί και ευγενικοί άνθρωποι και η συμπάθεια δεν αργεί να μετατραπεί σε έλξη. Και εκείνη την στιγμή εμφανίζεται ο τρίτος άνθρωπος, ένας λευκός εργάτης που διαταράσσει την ισορροπία του παραδείσου.

Από εκεί και πέρα, αρχίζει η πτώση του ενδιαφέροντος, μια που ο Ζόμπελ κάνει ένα από τα κλασσικότερα λάθη σε παρόμοιες ιστορίες: Μπλέκει πολλά μαζί και δεν τελειώνει τίποτε. Υπερβολικά φιλόδοξα, η ταινία είναι ταυτόχρονα μια ιστορία Ροβινσώνων (μέχρι και ρεύμα αποκτούν μέσω μιας φτερωτής καταρράκτη), ένα ερωτικό τρίγωνο (ο όμορφος νεοφερμένος διεκδικεί ανοιχτά την Αν), μια αλληγορία για την απληστία του ανθρώπου, μια σύγκρουση πίστεων, ένα θριλεράκι με κάποια μυστικά, ένα σχόλιο πάνω στη σχέση λευκών –μαύρων.

Φυσικά και στο τέλος η ταινία σε αφήνει ανικανοποίητο, μια που δεν υπάρχει ούτε χρόνος ούτε συνοχή για να ολοκληρωθεί όλη αυτή η αφήγηση και ειλικρινά, ούτε και λόγος. Μία ιδέα θα ήταν αρκετή για στηρίξει την ιστορία. Κάποιοι, θα την βρουν αργή στο ρυθμό. Προσωπικά την βρήκα και πολύ γυαλισμένη. Όλα είναι καθαρά, τα ρούχα ατσαλάκωτα, το σπίτι στην τρίχα, τα κουρέματα τέλεια. Και ενώ οι ερμηνείες είναι καλές (Τζιουέτελ Ετζίοφορ -12 Years A Slave, Μαργκό Ρόμπι –The Wolf Of Wall Street, Κρις Πάιν – Star Trek), ο Ζόμπελ δείχνει να μην θέλει να τσαλακώσει ούτε τους ηθοποιούς του και τους ήρωες που ενσαρκώνουν.

Τι μένει τελικά; Μια καλή αρχική ιδέα και ένας σκηνοθέτης που θέλησε να πηδήξει μακρύτερα από εκεί που τον έπαιρναν οι δυνάμεις του. Ο παράδεισος του μας βγήκε λίγο βαρετός.

Βασίλης Παπαστεργίου

Πρώτη δημοσίευση: 23 Απριλίου 2017, 16:59
Ενημέρωση: 23 Απριλίου 2017, 17:32
Τίτλος:
Z For Zachariah (Δίοδος σωτηρίας)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
98
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
38156
Spentzos
8900
Spentzos
8809
Summer
2854
BONEYARD | ΑΝΕΞΙΧΝΙΑΣΤΟΙ ΦΟΝΟΙ, από την Spentzos BONEYARD | ΑΝΕΞΙΧΝΙΑΣΤΟΙ ΦΟΝΟΙ, από την Spentzos