Σύνοψη: Η Ιρίνα, μία ηλικιωμένη ηθοποιός με τον εραστή της, γνωστό θεατρικό συγγραφέα επισκέπτονται το σπίτι του αδερφού της στη ρωσική επαρχία για το καλοκαίρι. Εκεί θα συναντήσουν τον νεαρό γιο της Ιρίνα, εκκολαπτόμενο συγγραφέα και την κοπέλα του επίδοξη ηθοποιό και οι σχέσεις ανάμεσα στους ήρωες θα αλλάξουν για πάντα. 

Άποψη: Ο σκηνοθέτης Michael Mayer, γνωστός κυρίως για το έργο του στο θέατρο (έχει κερδίσει βραβείο Tony το 2007 για την παράσταση «Το Ξύπνημα της Άνοιξης» ), έκανε εδώ ότι περνούσε από το χέρι του για  να αποδιώξει κάθε θεατρικότητα από τη ματιά του, αποδίδοντας το έργο του Τσέχωφ με συνεχή κίνηση, πρωτότυπες γωνίες λήψης, συχνά κοντινά πλάνα στους ηθοποιούς και μουσική στις περισσότερες σκηνές.

Μπορεί έτσι η ταινία  να κυλά με ζωντάνια ασυνήθιστη για θεατρικό έργο και να αποφεύγει τη στατικότητα, ωστόσο η κατασκευή της δεν αφήνει χώρο για στοχασμό, δίνει την αίσθηση ότι δεν εμβαθύνει αρκετά, δεν εκμεταλλεύεται τις σιωπές και δεν μπορεί εύκολα ο θεατής να συλλογιστεί την ουσία του δράματος πίσω από τη φλυαρία των ηρώων. Από την άλλη, οι κινησιολογικά ζωηρές ερμηνείες ενός εντυπωσιακού καστ, μπορεί να ταιριάζουν στο ύφος της ταινίας αλλά δεν αποφεύγουν την κάποια θεατρικότητα ή επιτήδευση.

Παρόλο που δίνεται λοιπόν εξ αρχής η εντύπωση μιας ανάλαφρης έκδοσης ενός έργου του Τσέχωφ που αντίθετα με άλλα δεν έχει μεταφερθεί ξανά αυτούσιο στον κινηματογράφο, η δραματουργική δύναμη του πολύπλοκου κειμένου δεν δυσκολεύεται να αναδειχθεί, στις διάφορες πτυχές της. Γιατί πέρα από τις προσωπικές τους σχέσεις και τις εμμονές τους, ο Γλάρος καταπιάνεται με πληθώρα θεμάτων, με τη φύση της δημιουργίας, την αναπόφευκτη θλίψη και μοναξιά, τη γνώση που έρχεται πάντα αργά και την πάλη ανάμεσα στις διαφορετικές γενιές.

Έτσι σε μία τελευταία πράξη, γεμάτη υπόγεια ένταση και βουβό πόνο, οι ήρωες παγιδευμένοι στα πάθη τους, χάρη στο δυνατό κείμενο και όχι τόσο χάρη στη στυλιστικά άριστη αλλά μάλλον επιπόλαιη εδώ ανάγνωσή του, αφήνονται δραματικά στο αδιέξοδό τους, παραδίδοντας ηττημένοι ότι όπλα διέθεταν.

Πρώτη δημοσίευση: 8 Μαΐου 2019, 13:16
Ενημέρωση: 8 Μαΐου 2019, 13:16
Τίτλος:
The seagull (Ο γλάρος)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
98
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

The Greatest Hits

The Greatest Hits

Θα το βρείτε: Disney+

Σύνοψη: Μετά τον χαμό του φίλου της, Μαξ, σε τροχαίο δυστύχημα, η Χάριετ βιώνει...
1 ημέρα
memory, από την Spentzos memory, από την Spentzos