Σύνοψη: Η make-up artist Gloria Fuentes (a.k.a. Miss Bala) ταξιδεύει στην Τιχουάνα για να βοηθήσει την παιδική της φίλη Suzu να ετοιμαστεί για τα καλλιστεία Miss Baja. Το προηγούμενο βράδυ, οι δυο τους έχουν βρίσκονται σε ένα κλαμπ στο οποίο εμφανίζονται εγκληματίες με όπλα, και κατά τη διάρκεια του πανικού η Suzu εξαφανίζεται. Στη συνέχεια, η Gloria απαγάγεται από το Μεξικανικό καρτέλ, οι οποίοι την εξαναγκάζουν να κάνει την βρώμικη δουλειά τους. Πριν να είναι πολύ αργά όμως, η Gloria θα συνειδητοποιήσει πως το ταμπλό που πρέπει να παίζει, είναι το δικό της.

Άποψη: Το “Miss Bala” είναι άλλο ένα Χολυγουντιανό remake, που βασίζεται στην ομότιτλη ταινία του 2011 του Gerardo Naranjo που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Καννών. Η ταινία του 2019 όμως, προέρχεται από το στούντιο της Sony και είναι σκηνοθετημένη από την Catherine Hardwicke (“Twilight”, “Thirteen”, “Red Riding Hood”) και αργεί να εξελιχθεί. Αρχικά, παρακολουθούμε πώς η Gloria καταλήγει στα χέρια του καρτέλ και τί υποφέρει από τον Lino, τον αρχηγό της συμμορίας Las Estrellas. Η ταινία δεν ξέρει ακριβώς τί να κάνει με τον χαρακτήρα του Lino: απαγάγει την Gloria, την αγγίζει χωρίς την άδειά της, την τρομοκρατεί, αλλά ταυτόχρονα προσπαθεί να την κάνει να τον ερωτευτεί. Σαν ένα “50 Shades of Grey” με Μεξικανική μαφία. Τουλάχιστον, ο συγγραφέας της ταινίας αντιστάθηκε να τους κάνει να ερωτευτούν, αλλά η σκέψη σίγουρα του πέρασε από το μυαλό.

Μετά από αυτό που μας φάνηκε σαν μια αιωνιότητα, η ταινία βρίσκει τον ρυθμό της. Σκηνοθετικά παρατηρούμε και μια ενδιαφέρουσα αλλαγή, καθώς η ταινία πλέον διαδραματίζεται σε μια πανέμορφη βίλα στην κοιλάδα της Γουαδελούπης. Εξωτερικά πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό διαμάντι, εσωτερικά όμως κυριαρχεί ο τρόμος. Η αντίθεση που δημιουργείται συναισθηματικά είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, ενώ ταυτόχρονα η δράση κορυφώνεται, το συναίσθημα μας εντείνεται (λίγο) και η Gloria μεταμορφώνεται από μια αθώα και εύπιστη κοπέλα, σε μια δυναμική και ανεξάρτητη γυναίκα. Ενώ στην αρχή είχε αφήσει τη μοίρα της στα χέρια των Las Estrellas, και του DEA, συνειδητοποιεί πως αν πρόκειται να βγεί ζωντανή από αυτόν τον εφιάλτη, θα πρέπει να βασιστεί στον εαυτό της. Όσο ωραίο και αν είναι αυτό το twist, παραμένει προβλέψιμο. Επιπροσθέτως, το “Miss Bala” εξιστορεί μια σειρά γεγονότων που αρμόζουν περισσότερο σε σειρά: βρώμικη αστυνομία, πορνεία, λαθρεμπόριο ναρκωτικών, και πολλά άλλα παραδοσιακά σχήματα απαρτίζουν αυτή την ταινία δράσης.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ακριβώς επειδή η ταινία εκπροσωπεί τα ιδεώδη του Χόλυγουντ, στην κορυφαία σκηνή παρακολουθούμε μια οπλισμένη Gloria, η οποία, παρ’όλα όσα συμβαίνουν γύρω της, είναι άνετη με τα ψηλοτάκουνά της και το αποκαλυπτικό της φόρεμα. Η συγκεκριμένη σκηνή, η οποία εμφανίζεται και στο τρέιλερ, μας έκανε να πεθυμήσουμε κάπως την εποχή που η Jolie εμφανιζόταν ως η επιμελώς ατημέλητη Lara Croft. Αντί η ταινία να στοχαστεί τις συνέπεις του ναρκεμπορίου στους απλούς πολίτες, ή την ψυχική οδύνη της Gloria, μετατρέπει την Gloria σε ένα όπλο, με ταλέντα που εκτιμούνται από διάφορους... φορείς. Το μόνο ευχάριστο της ταινίας είναι η Gina Rodriguez, η οποία σταθερά αποδεικνύει πως έχει ταλέντο. Κυρίως γνωστή για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στη σειρά “Jane the Virgin”, εΕίναι αναζωογωνητικό που την είδαμε και σε έναν διαφορετικό, πιο σκληροτράχηλο πρωταγωνιστικό ρόλο, όπου επιτάσσει την κάθε σκηνή και μας μεταφέρει το συναίσθημα εγκλωβισμού και πανικού της Gloria. Το badass-ness της πάει και αναμένουμε να δούμε τι μας επιφυλάσσει στο μέλλον.

Πρώτη δημοσίευση: 27 Ιουλίου 2019, 11:44
Ενημέρωση: 27 Ιουλίου 2019, 11:44
Τίτλος:
Miss Bala (Σφαίρες στο Μεξικό)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
104
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
10128
Tanweer
5947
Film Group
2726
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΦΡΟΪΝΤ | FREUD'S LAST SESSION  , από την Spentzos Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΦΡΟΪΝΤ | FREUD'S LAST SESSION  , από την Spentzos