Σύνοψη: Η Μπίλι, είναι μια ανύπαντρη μητέρα, που ζει σε μια υποβαθμισμένη γειτονιά του Ντιτρόιτ με τους δύο γιους της, Μπόουνς και Φράνκι. Στον ελεύθερο χρόνο του, ο Μπόουνς μαζεύει σωληνώσεις χαλκού από εγκαταλελειμμένα σπίτια στην πόλη, για τα προς το ζειν, ενώ ταυτόχρονα κρύβεται από τον Μπούλι, έναν εγκληματία του οποίου του οφείλει. Μια μέρα, ο Μπούλι, θα συναντήσει τον Μπόουνς να κλέβει τις σωληνώσεις και αφού τον πιάνει, τον φυλακίζει σε δικό του χώρο, απαιτώντας του όλα τα οφειλόμενα. Ο Μπούλι όμως καταφέρνει να δραπετεύσει και από εκεί και μετά θα μπλέξει σε ένα μυστικό υπόγειο και σκοτεινό κόσμο. '

Άποψη: O Ryan Gosling μας συστήνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, ένα ίσως ονειρικό παραλήρημα, με κεντρικό χαρακτήρα μία μητέρα που είναι διατεθειμένη να κάνει τα πάντα για να προσφέρει μια καλύτερη ζωή στα δύο παιδία της ενώ την ίδια στιγμή ο μεγαλύτερος γιος της ανακαλύπτει μία μυστική, υπόγεια πόλη η οποία έχει τους δικούς της κινδύνους.

Οι αναφορές σε προγενέστερους σκηνοθέτες είναι εμφανέστατες ενώ από την αρχή φανερώνεται η αδιαφορία του Gosling προς την γραμμική, "ομαλή" αφήγηση. Αρκετά κομμάτια του ονειρικού αυτού παζλ, συνδέονται με το σκηνοθετικό ύφος του (μάλλον) αγαπημένου του κινηματογραφιστή και συνεργάτη, Nicolas Winding Refn.

O "παρθένος" ακόμη σκηνοθέτης, φαίνεται πως αντιμετωπίζει με σιγουριά τη δουλειά του ενώ κινεί με προσοχή την κάμερα του προς τους χαρακτήρες, δημιουργώντας έτσι σιγά σιγά τη στοιχιωτική ατμόσφαιρα που ακολουθεί την ιστορία του σεναρίου το οποίο επιμελήθηκε ο ίδιος.

Μια σειρά από πλάνα που θυμίζουν τα έργα των David Lynch and Terrence Malick γεμίζουν τις σκηνές του, φωτισμένες ονειρικά από τον Benoît Debie, στήνοντας κάτι που δεν είναι ακριβώς πρωτότυπο αλλά σίγουρα είναι ενδιαφέρον οπτικοακουστικά. Οι διάλογοι ανάμεσα στους χαρακτήρες είναι λίγοι καθώς πρωταγωνιστούν οι υπερφυσικού περιεχομένου εικόνες και οι ρετρό, ηλεκτρονικοί ήχοι του soundtrack.

Αν και κάπως δύσκολο να καταλάβουμε τι ακριβώς έχει στο νου ο νέος σκηνοθέτης Gosling, το Lost River  αποτελεί σίγουρα ένα αξιόλογο ντεμπούτο με γερά θεμέλια και κινηματογραφικές γνώσεις ενώ φλερτάρει έντονα με μια θέση στην ιδιαίτερη κατηγορία "ταινία δημιουργού".

Πρώτη δημοσίευση: 25 Φεβ. 2017, 16:00
Ενημέρωση: 26 Φεβ. 2017, 00:15
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τίτλος:
Lost river (Σκοτεινός υπόκοσμος)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
95
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

The house

The house

Θα το βρείτε: Netflix

Γύρω στο 1800, μια οικογένεια μετακομίζει στο σπίτι ενός πλούσιου ευεργέτη προκειμένου να λύσει...
30 λεπτά

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο