Kurt Cobain Montage Of Heck

Kurt Cobain: Montage of Heck  - κριτική ταινίας

Το ντοκιμαντέρ του Μπρετ Μόργκεν για τη ζωή του frontman των Nirvana, Κερτ Κομπέιν, μας έκαψε τα μυαλά (με την καλή έννοια). 

Η ταινία εστιάζει στην ιστορία του Κομπέιν από τη «δική του» σκοπιά , αφού βασίζεται σε ένα αρχειακό υλικό από ημερολόγια και ηχητικά ντοκουμέντα, βίντεο από προσωπικές του στιγμές με την Κόρντει Λαβ και live εμφανίσεις του με τη μπάντα.

Ο σκηνοθέτης επιχειρεί με τη δική του σκηνοθετική ματιά να ‘αφιερώσει’ στην κόρη του Κομπέιν Φράνσις Μπιν, λίγο χρόνο με τον πατέρα της, τον οποίο δεν είχε την ευκαιρία να απολαύσει.

Η πρώτη ταινία-ντοκιμαντέρ που έγινε με την έγκριση της οικογένειας Κομπέιν και που μας άφησε άφωνους μέσα στην αίθουσα, με το χειροκρότημα να μη σταματά αμέσως μετά το τέλος της προβολής και με την παρουσία τόσο του σκηνοθέτη όσο και της χήρας Κόρντεϊ Λαβ να δυναμιτίζουν κυριολεκτικά την ατμόσφαιρα.



Εκτός από το εξαιρετικό μοντάζ του αρχειακού υλικού σε αντιπαραβολή με τις συνεντεύξεις των ανθρώπων της οικογένειας και του περιβάλλοντος του Κομπέιν, ο Μόργκεν φαίνεται πραγματικά ιδιοφυής σε αυτή την ταινία αφού για να καλύψει την απουσία βίντεο σε ηχητικά ντοκουμέντα του Κέρτ Κομπέιν, έφτιαξε animation, που σε τριπάρουν στη λούπα της ψυχοσύνθεσης του «high on drugs» μεγάλου αυτού αδικοχαμένου καλλιτέχνη. Οι σημειώσεις γίνονται εικόνες, τα σκίτσα του Κερτ παίρνουν σάρκα και οστά και οι ποιητικοί του στίχοι παίρνουν κιθάρες και βγαίνουν στη σκηνή να σε... κατασπαράξουν.



Ένα "Boyhood" για τον Κομπέιν, πραγματικό αριστούργημα, μια εμπειρία ζωής και σίγουρα ένα διαμάντι για κάθε φαν (και μη φαν) των Nirvana: από το να βλέπεις τον πιτσιρικά Κομπέιν να σβήνει κεράκια να ντύνεται με αποκριάτικα κοστούμια ή να ζωγραφίζει τον Φρανκενσταιν, μέχρι την ορχηστρική διασκευή του "Smells Like Teen Spirit", το σκίτσο του «Elvis Cooper», την Λαβ να καβαλάει τον Κερτ και να του τραγουδάει όντας μαστουρωμένη "I wanna be your girlfriend", την επίδραση της ταινίας "Over the Edge" του Τζόναθαν Κάπλαν στην ψυχοσύνθεση του Κομπέιν και στο clip του “Smells like teen spirit” και την σημείωση του Κομπέιν «να θυμηθώ να νοικιάσω το "Eraserhead"» , η ταινία είναι ένας grunge χείμαρρος.

Και το καλύτερο, ένα σάουντρακ γεμάτο αγαπημένα αυθεντικά κομμάτια της τεράστιας αυτής μπάντας (και μπόνους μια μικρή διασκευή στο "And I love her" των Beatles) . Στο "Something in the way" ανατρίχιασα, στο "Where did you sleep last night" δάκρυσα, στο "Breed" χειροκρότησα. Μπορώ να ακούω τo "Nevermind" στο ριπίτ για καμιά βδομάδα, να συνέλθω;

Πρώτη δημοσίευση: 21 Φεβ. 2017, 04:55
Ενημέρωση: 21 Φεβ. 2017, 04:55
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Kurt Cobain Montage Of Heck (Kurt Cobain Montage Of Heck )
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
145
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos