Σύνοψη: Ένα επιτυχημένο ζευγάρι, ο Σάιμον και η Ρόμπιν μετά από ένα τραγικό γεγονός μετακομίζουν σε καινούργια πόλη και καινούργιο σπίτι για μία φρέσκια αρχή. Την πρώτη τους μέρα στην πόλη συναντούν τυχαία ένα παλιό συμμαθητή του Σάιμον, τον Γκόρντο και μετά τις απαραίτητες συστάσεις και καθιερωμένες, κενές προτάσεις για κάποια συνάντηση, το ζευγάρι συνεχίζει τη ζωή του. Δεν αργεί όμως να εμφανιστεί στην πόρτα τους το πρώτο δώρο καλωσορίσματος από τον νέο τους “φίλο”. Και εκεί είναι που τα πράγματα ξεφεύγουν εκτός ορίων

Άποψη: Ένα από τα ονόματα που δεν έχουν σταματήσει να απασχολούν τον κινηματογραφικό κόσμο τα τελευταία χρόνια είναι αυτό του Joel Edgerton. To 2015 συγκεκριμένα ήταν μία πολύ παραγωγική χρονιά για τον Αυστραλό ηθοποιό καθώς συμμετείχε σε όχι μία, ούτε δύο, αλλά 5 παραγωγές, μία από τις οποίες μάλιστα αποτέλεσε το σκηνοθετικό και σεναριακό του ντεμπούτο. Ο λόγος για το The Gift, ένα θρίλερ μυστηρίου με πρωταγωνιστές τον Jason Bateman, τη Rebecca Hall και φυσικά τον ίδιο. Ένα από τα μεγαλύτερά της προτερήματα είναι ότι δεν είναι αυτό που φαίνεται. Οπότε αποφύγετε το τρέιλερ και προχωρήστε άφοβα στην ταινία!

Αυτό που καταφέρνει από την πρώτη στιγμή η ταινία είναι να δημιουργήσει έναν ηδονοβλεπτικό κλοιό γύρω από το τέλειο αυτό ζευγάρι. Με άριστη χρήση ανορθόδοξων γωνιών λήψης και μεγάλου βάθους πεδίου, ο Edgerton τοποθετεί τα αντικείμενα στο χώρο και μας αφήνει να τα παρακολουθήσουμε, με διακριτικότητα. Αυτή η αίσθηση παραμένει καθόλη τη διάρκεια της ταινίας και εντείνεται με την έξυπνη χρήση των κλισέ του είδους (βλ. scarejump) που δεν εκπληρώνονται (σχεδόν) ποτέ. Παρ' όλο που η πλοκή της ταινίας φαινομενικά δεν αποτελεί και τόσο πρωτότυπη σύλληψη, ο Edgerton καταφέρνει να προχωρήσει την ιδέα ένα βήμα παραπέρα και να συνθέσει μία σπουδή χαρακτήρων, τελικά, πολύ ανώτερη. Και δεν θα το πετύχαινε χωρίς τις μετρημένες ερμηνείες των δύο συμπρωταγωνιστών του που βαθαίνουν με σωστές μεταβάσεις όσο βαθαίνει και η πλοκή. Ιδιαίτερη μνεία στον Bateman που πρέπει επιτέλους να τον δούμε σε περισσότερους δραματικούς ρόλους.

To The Gift δεν σου αποκαλύπτει όλα όσα πρέπει να ξέρεις από την αρχή και επενδύει σε αυτή τη τεχνική. Οι πρωταγωνιστές βγάζουν συμπεράσματα και κάνουν υποθέσεις βασισμένοι σε πρώτες εντυπώσεις, παρασύροντας παράλληλα και τον θεατή στις ίδιες παγίδες. Τελικά όμως όταν το πεδίο αλλάζει και η εικόνα ολοκληρώνεται, με τις αποκαλύψεις κοντά στο παγωμένο φινάλε, η ζυγαριά της ηθικής έχει γείρει και πλέον δεν ξέρεις ποιόν να υπερασπιστείς, αμφισβητώντας κι εσύ ο ίδιος την κρίση σου. Και είναι σε αυτό ακριβώς το σημείο που η ταινία εκπληρώνει το σκοπό της. Είναι πράγματι ευτυχές να βρίσκεις σήμερα μία ταινία που κατηγοριοποιείται ως θριλερ, η οποία να σέβεται το κοινό της και να ζητά το “κάτι παραπάνω” από το είδος. Το The Gift είναι μία από αυτές. 

Mαρία Μιχαλάκη

Πρώτη δημοσίευση: 28 Μαΐου 2017, 14:57
Ενημέρωση: 28 Μαΐου 2017, 14:57
Τίτλος:
The gift (Το δώρο)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
108
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos