Σύνοψη: Ένα ταξίδι που ξεκινά γεμάτο ελπίδα για μία ομάδα Μεξικανών μεταναστών που περνάνε παράνομα τα Αμερικανικά σύνορα ψάχνοντας για μια καλύτερη ζωή, γίνεται μια απελπισμένη μάχη για επιβίωση. Άοπλοι άνθρωποι κυνηγούνται ανηλεώς στην έρημο από έναν αυτοανακυρηγμένο τιμωρό και το πιστό του και εξίσου μοχθηρό σκυλί.

Άποψη: Ο Σαμ κυνηγάει στην έρημο. Συνήθως λαγούς. Άμα βρει όμως, σκοτώνει και Μεξικανούς λαθρομετανάστες που του μαγαρίζουν την χώρα. Ο Σαμ, προφανώς είναι πρώην στρατιωτικός. Με την σημαία των Νοτίων στην κεραία του αγροτικού του, με ένα μπουκάλι Jack Daniels αγκαλιά και τον πιστό του σκύλο που τον έχει κάνει φονιά.

Ο Μόισες είναι ένας μετανάστης που απελάθηκε και προσπαθεί να ξαναμπεί στην  χώρα για να επανενωθεί με την οικογένεια του. Σύντομα, θα βρεθεί θήραμα του Σαμ και θα παλέψει για την ζωή του, μέχρι τέλους.

Ο Γιόνας Κουαρόν (The Shock Doctrine), γιος του Αλφόνσο Κουαρόν, στήνει την ταινία του μέσα στην έρημο, κάτω από τον καυτό ήλιο με μια χούφτα ηθοποιούς, έναν σκύλο και δυο τρία αυτοκίνητα. Είναι φανερό ότι ξέρει να κάνει κινηματογράφο, χειρίζεται καλά και την κάμερα και τον ρυθμό. Έχοντας όμως τελειώσει το Desierto δεν είσαι σίγουρος τι ακριβώς παρακολούθησες. Υπάρχει ένας ρατσιστής βλάχος από τον νότο, ίδιος και απαράλλαχτος με τους εδώ Χρυσαυγίτες, που πιστεύει ότι αφού το κράτος δεν καθαρίζει την χώρα του από την κόπρο του Αυγεία, θα το κάνει μόνος του. Σκοτώνει σαν μανιακός τόσους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο που ένας άλλος κυνηγός θα ντουφέκαγε μπεκάτσες. Αλλά ο Κουαρόν, μας δίνει ελάχιστα μόνο στοιχεία για τον χαρακτήρα του, για να δικαιολογήσει αυτή την σφαγή. Ναι, είναι ρατσιστής και φανερά χαμηλής μόρφωσης. Αλλά είναι και πενηντάρης και επίσης είναι φανερό ότι ζει στην περιοχή, άρα δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπει κόσμο να περνά παράνομα τα σύνορα. Πως δικαιολογείται λοιπόν αυτό το ξέσπασμα; Το έχει ξανακάνει; Ή τώρα έφτασε στο σημείο χωρίς γυρισμό κάνοντας αυτό που πάντα είχε στο μυαλό του; Ή όλα αυτά συν μισό μπουκάλι ουίσκι κάτω από τον ήλιο; Ο Κουαρόν δεν δείχνει να ενδιαφέρεται να τα ξεκαθαρίσει όλα αυτά.

Και αυτό μας οδηγεί στην δεύτερη μεγάλη απορία. Τι θέλει να να μας διηγηθεί; Το πως κακομεταχειρίζονται οι χώρες υποδοχής τους παράνομους μετανάστες, μέσα από την υπερβολή μιας τέτοιας παραβολής; Άλλωστε ο κυνηγός λέγεται Σαμ, σαν τον αετό-σύμβολο της Αμερικής και ο κυνηγημένος, Μωυσής. Ένας άνθρωπος που περνά την δοκιμασία της ερήμου για να βρει την γη της επαγγελίας, κυνηγημένος από τον Φαραώ. Ή μήπως απλά, πρόκειται για μία ταινία καταδίωξης, ένα ανθρωποκυνηγητό;

Ότι και από τα δύο και αν συμβαίνει, δεν γίνεται καλά. Για αλληγορία, είναι σχεδόν παιδικό το πολιτικό σχόλιο, εάν υπάρχει πολιτικό σχόλιο εξ αρχής. Για Exploitation, είναι προβλέψιμο και επαναλαμβανόμενο, με λίγες ανατροπές.

Τι μένει λοιπόν; Δυο πολύ καλοί ηθοποιοί, ο Τζέφρι Ντιν Μόργκαν (The Walking Dead) και ο Γκαέλ Γκαρσία Mπερνάλ (Amores Perros, The Motorcycle Diaries) που όμως δεν έχουν στα χέρια τους δυο αρκετά δουλεμένους χαρακτήρες για να τους πάνε παραπέρα, και μία άνεση στη σκηνοθεσία που ίσως να είναι μια παρακαταθήκη του Κουαρόν για το μέλλον. Για το παρόν, το Desierto δεν με έπεισε.

Βασίλης Παπαστεργίου.

Πρώτη δημοσίευση: 22 Μαρτίου 2017, 06:09
Ενημέρωση: 22 Μαρτίου 2017, 06:09
Τίτλος:
Desierto (Aνελέητη καταδίωξη)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
88
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ