Σύνοψη: Η χαμηλών τόνων νέα ταινία της Kelly Reichardt, βασισμένη σε τρία διηγήματα της Maile Meloy, παρουσιάζει στιγμιότυπα από τις ζωές τριών γυναικών σε μια πόλη της Montana, οι οποίες συνδέονται, με όχι και τόσο προφανή τρόπο, μεταξύ τους.

Άποψη: Οι “Certain Women” του τίτλου δεν είναι φίλες ούτε συγγενείς, δεν δουλεύουν μαζί ούτε είναι στην ίδια ηλικία. Φαινομενικά, το μόνο κοινό που έχουν είναι ότι ζουν και οι τρεις, την ίδια χρονική περίοδο, σε μια παγωμένη πόλη της Montana.

Η Laura (Laura Dern) είναι δικηγόρος και προσπαθεί να λύσει την υπόθεση ενός πιεστικού και απελπισμένου πελάτη (Jared Harris), ο οποίος προσπαθεί να πάρει αποζημίωση για ένα εργατικό ατύχημα.

Η Gina (Michelle Williams) θέλει να χτίσει ένα νέο σπίτι και μαζί με τον σύζυγο και την έφηβη κόρη τους επισκέπτονται έναν ηλικιωμένο άντρα για να αγοράσουν τους αμμόλιθους που έχει στην κατοχή του και αποτελούσαν μέρος της κατασκευής του πρώτου σχολείου που δημιουργήθηκε όταν κατοικήθηκε η περιοχή.

Τέλος, μια νεαρή κοπέλα (Lily Gladstone) που δουλεύει μόνη της σε ένα ράντσο γνωρίζει κατά τύχη τη νεαρή δικηγόρο Elizabeth (Kristen Stewart), η οποία επισκέπτεται τη γειτονική πόλη δύο φορές την εβδομάδα για να κάνει μαθήματα εκπαιδευτικού δικαίου στους δασκάλους της περιοχής, και μια υποτυπώδης φιλία αρχίζει να αναπτύσσεται ανάμεσά τους.

Οι ιστορίες των τριών γυναικών δεν μπλέκονται μεταξύ τους, αλλά ακολουθούν η μία την άλλη στη ροή της ταινίας. Η Reichardt δεν έφτιαξε μια ταινία στο στυλ του Crash ή του Babel, όπου οι πράξεις ενός χαρακτήρα λειτουργούν ως φαινόμενο της πεταλούδας και επηρεάζουν καθοριστικά τις ζωές των υπολοίπων. Τις τρεις αυτές γυναίκες δεν θα της δείτε μαζεμένες σε ένα τυπικό αμερικάνικο diner να πίνουν καφέ φίλτρου και να τρώνε μηλόπιτες, έχοντας λύσει τα προβλήματά τους στο τέλος.

Το “Certain Women” είναι από αυτές τις ταινίες που, όπως λέει και ένας φίλος, δεν γίνεται τίποτα και οι χαρακτήρες δεν μιλούν πολύ. Οι σιωπές όμως δεν είναι τυχαίες, γιατί η μοναξιά, που είναι το βασικό συναίσθημα που βιώνουν και οι τρεις τους, χαρακτηρίζεται από απουσία λέξεων και αποδίδεται καλύτερα με εκφράσεις και μικρές χειρονομίες. Και παρότι η ταινία αυτή θα μπορούσε να είναι μια σπουδή πάνω στη γυναικεία μοναξιά, η ιστορία της Williams, η οποία αποτελεί το μεσαίο σκέλος της, είναι αδύναμη σε σχέση με τις άλλες δύο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια μικρή κοιλιά που λειτουργεί ολίγον τι εις βάρος του συνόλου.

Πρώτη δημοσίευση: 6 Σεπτεμβρίου 2017, 20:45
Ενημέρωση: 6 Σεπτεμβρίου 2017, 20:47
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Certain women (Κάποιες γυναίκες)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
107
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
10803
Feelgood
9499
Feelgood
7800
Feelgood
6799
Tanweer
6792
Land of Bad, 22 Φεβρουαρίου από την Spentzos Land of Bad, 22 Φεβρουαρίου από την Spentzos