Σύνοψη: Ο Μάικ Χάουελ, ένας νεαρός που ζει σε μια μικρή πόλη και περνάει την ώρα του καπνίζοντας χασίς και φτιάχνοντας ένα κόμικ με ήρωα έναν υπερήρωα πίθηκο. Αυτό που δεν ξέρει όμως, είναι ότι είχε εκπαιδευτεί από την CIA για να γίνει αρχιεκτελεστής.

Άποψη: Ο Μάικ, είναι ένας νέος που ζει μια πολύ απλή ζωή, και είναι ευχαριστημένος από αυτή. Κάνει μια ασήμαντη δουλειά, ζει στη μικρή του πόλη, ζωγραφίζει ένα κόμικ, είναι ερωτευμένος με την Φοίβη με την οποία συζεί, και μαζί με την κοπέλα του περνάνε όλη την ώρα τους μαστουρώνοντας. Ο Μάικ επίσης έχει εκπαιδευτεί από την CIA για να γίνει μια φονική μηχανή, αλλά αυτό δεν το ξέρει ακόμη. Μέχρι που στα «κεντρικά» αποφασίζουν να τερματίσουν το πρόγραμμα και κάθε ίχνος του, μαζί με τον Μάικ που κρίνεται αναλώσιμος. Αλλά μία πράκτορας που τον εκπαίδευσε δεν αντέχει να τον δει νεκρό, πηγαίνει και τον συναντά και τον «ενεργοποιεί» Από εκείνη την στιγμή ο Μάικ χρησιμοποιεί ενστικτώδικα ότι είχε μάθει, για να επιβιώσει απέναντι σε μια στρατιά φονιάδων της υπηρεσίας που προσπαθούν να τον σκοτώσουν.

Όποιος δεν δει εξ αρχής αυτή την ταινία του βιντεοκλιπά Νιμά Νουριζαντέχ (Project X) σαν ένα από τα κόμικ που σχεδιάζει ο Μάικ, θα υποφέρει παρακολουθώντας την. Δεν υπάρχει τίποτε πιστευτό σε αυτή την ιστορία για να κρατηθείς από αυτήν. Οι κακοί είναι καρτουνίστικα κακοί, ο Μάικ είναι καρτουνίστικα υπερήρωας και η βία –σε μια ταινία που αυτοδιαφημίστηκε ως κωμωδία- είναι υπερβολική και σπλάτερ. Εάν την δεις όμως σαν κόμικ, μπορεί και να διασκεδάσεις.

Το αστείο είναι πως το σενάριο αντλεί την έμπνευση του και τον τίτλο του, από ένα αληθινό γεγονός. Στην παράνοια του Ψυχρού Πολέμου, η CIA έτρεξε ένα μυστικό πρόγραμμα που ονομάζονταν MKUltra όπου δοκίμασε εκατοντάδες πειράματα υπνωτισμού, φαρμάκων, ναρκωτικών, βασανιστηρίων και γενικά ελέγχου της σκέψης, συχνά πάνω σε ανυποψίαστους πολίτες. Σίγουρα αποτελεί μια πρώτης τάξης πηγή για ευφάνταστα σενάρια. Αλλά όχι εδώ. Σχεδόν τίποτε από αυτά που τραβάει ο Μάικ δεν το έχουμε ήδη μαντέψει, άλλωστε πολύ σύντομα και αυτά τελειώνουν και η μόνη έκπληξη είναι στην φαντασία που επιδεικνύει για να ξεπαστρέψει τους κακούς.

Παρ’ όλα αυτά, η ταινία, αν και με τίποτε δεν τη λες καλή, βλέπεται σχετικά ευχάριστα –αν δηλαδή δεν έχεις πρόβλημα να βλέπεις μπαλτάδες να ανοίγουν κρανία ή μονομαχίες με σφυριά και κατσαβίδια- κυρίως χάρη στους πρωταγωνιστές. Ο Μάικ που πριν αρχίσει το μακελειό, είναι όλη την ώρα με ένα μπονγκ ή ένα τρίφυλλο στο χέρι και η Φοίβη που δεν πάει κι αυτή πίσω, ενσαρκώνονται από τον Τζέσε Έισενμπεργκ (The Social Network) και την Κρίστεν Στιούαρτ (The Twilight Saga) και έχουν ως δίδυμο πολύ καλή χημεία. Πολύ καλοί και στους δεύτερους ρόλους ο Κολομβιανός Τζον Λεγκουιζάμο και ένας πολύ απολαυστικός ψυχοπαθής Γουόλτερ Γκόγκινς (The Shield)

Μια ταινία για ποπκόρν και παρέα, αρκεί να ξέρεις τι βλέπεις και τι ζητάς από αυτήν. Στα συν της και η μικρή διάρκεια, δεν είναι για παραπάνω! Η βία της και το χιούμορ της δεν είναι για όλα τα στομάχια, αλλά ακόμη και οι μέτριες ταινίες μπορεί να βρούνε το κοινό τους. Bourne από τα Lidl.

Βασίλης Παπαστεργίου.

 

Πρώτη δημοσίευση: 11 Μαρτίου 2017, 17:21
Ενημέρωση: 11 Μαρτίου 2017, 20:54
Τίτλος:
American Ultra (Θανάσιμο όπλο)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
96
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
38156
Spentzos
8900
Spentzos
8809
Summer
2854
BONEYARD | ΑΝΕΞΙΧΝΙΑΣΤΟΙ ΦΟΝΟΙ, από την Spentzos BONEYARD | ΑΝΕΞΙΧΝΙΑΣΤΟΙ ΦΟΝΟΙ, από την Spentzos