Σύνοψη: Το "100  Streets " διαδραματίζεται μέσα σε ένα τετραγωνικό μίλι του σύγχρονου Λονδίνου και μας προτρέπει να το γνωρίσουμε τόσο ως πόλη όσο και μέσα από τους πολίτες του μέσα από το σπονδυλωτό σενάριο (δηλαδή το σενάριο του οποίου η αφήγηση αναπτύσσει παράλληλες πλοκές με διαφορετικούς βασικούς χαρακτήρες και συγκρούσεις στο ίδιο έργο και με ισοδύναμο τρόπο από πλευράς έμφασης, έντασης και χρόνου) της ταινίας.

Οι χαρακτήρες, αρκετοί και από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις: ένας πρώην παίκτης rugby, ο Μαx (Idris Elba), που έχει ξεφύγει από τον 'σωστό' δρόμο ενώ παράλληλα προσπαθεί να φτιάξει και πάλι τη σχέση του με τη γυναίκα του και πρώην ηθοποιό. Ένας ηλικιωμένος που κυκλοφορεί στους δρόμους του Λονδίνου με τεράστια κόκκινα ακουστικά, συνδέεται μέσα από τα παιχνίδια της μοίρας με έναν νεαρό ντίλερ που γοητεύεται από την υποκριτική. Και τέλος, ένα ζευγάρι μεσαίας κοινωνικής τάξης που προσπαθεί να υιοθετήσει παιδί.

Άποψη: Οι χαρακτήρες είναι αρκετά ενδιαφέροντες και οι ηθοποιοί που τους υποδύονται δίνουν ο καθένας ξεχωριστά, αξιόλογες ερμηνείες. Το σενάριο και η σκηνοθεσία όμως αδυνατούν να τους υποστηρίξουν. Το δε σενάριο (Leon Butler) συνδέει τις ιστορίες του άνισα αλλά και αδιάφορα-δεν συνδέονται όλοι οι χαρακτήρες με την ίδια ένταση και δεν αναπτύσσονται το ίδιο. Τα σεναριακά κενά και η σεναριακή ανισότητα δυστυχώς είναι εμφανέστατα.

Για παράδειγμα, η ιστορία του νεαρού ασυμβίβαστου που αγαπά το θέατρο, Kingsley, και η ιστορία του Max που είναι εθισμένος στα ναρκωτικά και τις γυναίκες εξελίσσονται πολύ περισσότερο από αυτήν της γυναίκας του Max, που την υποδύεται η υποκριτικά εντυπωσιακή Gemma Arterton.

Σε μια σπονδυλωτή ταινία, όπως αυτή, είναι πολύ σημαντικό όλες οι ιστορίες να πιάνουν τον ίδιο χώρο σε όλο το εύρος του φιλμικού κειμένου. Παράλληλα, δεν δίνεται η απαραίτητη έκταση σε σημαντικές καταστάσεις που βιώνουν οι χαρακτήρες, όπως ο εθισμός του Max, που παρουσιάζεται εντελώς επιφανειακά,  ή ακόμη και ένα αυτοκινητικό ατύχημα "ξεπερνιέται" έτσι απλά (!).

Η σκηνοθεσία του Jim O’Hanlon παραμένει άτολμη ενώ χρησιμοποιεί σε κουραστικό βαθμό τη μουσική για να σώσει τις δραματικές στιγμές προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να δημιουργήσει περισσότερη ένταση. Δεν "αγγίζει" τους χαρακτήρες της παρά μόνο τους τραβά με την κάμερα της και τελικά τοποθετεί το "100  Streets " (ο τίτλος του παραμένει αδικαιολόγητος), ανάμεσα στα εύκολα μελοδράματα.

Πρώτη δημοσίευση: 25 Απριλίου 2017, 20:30
Ενημέρωση: 25 Απριλίου 2017, 20:30
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τίτλος:
100 streets (100 streets)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
93
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ