H Berlinale διαγράφει τους ακροδεξιούς πολιτικούς του AfD

Δημοσίευση: 9 Φεβ. 2024, 15:36
Συντάκτης:

Με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, ξεκαθαρίζει ότι δεν θα επιτρέψει την παρουσία των ακροδεξιών πολιτικών του AfD στην τελετή έναρξης, ακυρώνοντας τις προσκλήσεις τους (που κακώς είχαν δοθεί αρχικά). Δνει έτσι το στίγμα του κόντρα στην ακροδεξιά ρητορική που απολαμβάνει ολοένα και αυξανόμενης δημοφιλίας στη Γερμανία, όπως σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και στην Ελλάδα. 

<a href="/festival-verolino/berlinale-2024-izampel-iper-i-zoi-den-einai-ta-social-media-elpizo/69538">Berlinale 2024 - Ιζαμπέλ Ιπέρ: "Η ζωή δεν είναι τα social media, ελπίζω..."</a>ΣΧΕΤΙΚΑBerlinale 2024 - Ιζαμπέλ Ιπέρ: "Η ζωή δεν είναι τα social media, ελπίζω..."

Μια είδηση που ίσως φαινομενικά να έχει μικρή σχέση με τον κινηματογράφο, αλλά που μάλλον έχει μεγάλη σχέση με το πως αντιμετωπίζουμε και αντιλαμβανόμαστε την τέχνη και το σινεμά γενικότερα, που οφείλει να είναι ανεπηρέαστο, αλλά και να μην έχει καμία σχέση και συσχέτιση με φαινόμενα φασισμού, ρατσισμού, ρητορικής μίσους και αντι-δημοκρατικών πράξεων. 

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που το -πάντα πολιτικοποιημένο και σταθερά ευαισθητοποιημένο- Φεστιβάλ Βερολίνου θα έχει πάντα μια θέση στις καρδιές μας. 

Σύμφωνα με τα κυριότερα σημεία της ανακοίνωσης: 

«Τις τελευταίες ημέρε, υπήρξε έντονη συζήτηση στον Τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και στην ομάδα της Berlinale σχετικά με τις προσκλήσεις πολιτικών του AfD, ενός δεξιού εξτρεμιστικού κόμματος, στην επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ. Σήμερα, οι διευθυντές της Berlinale αποφάσισαν να ανακαλέσουν την πρόσκληση στους πέντε πολιτικούς του AfD που είχαν προσκληθεί.

Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές πως η δέσμευση για μια ελεύθερη, ανεκτική κοινωνία και η στάση ενάντια στον δεξιό εξτρεμισμό αποτελούν μέρος του DNA της Berlinale. Για δεκαετίες, η Berlinale έχει δεσμευτεί στις δημοκρατικές αξίες και ενάντια σε κάθε μορφή δεξιού εξτρεμισμού. Το κινηματογραφικό πρόγραμμα και η Berlinale ως πολιτιστικός θεσμός πρεσβεύουν ακριβώς αυτό. Το Φεστιβάλ έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι παρατηρεί με ανησυχία πώς ο αντισημιτισμός, η αντιμουσουλμανική δυσαρέσκεια, η ρητορική μίσους και άλλες αντιδημοκρατικές και μεροληπτικές συμπεριφορές κερδίζουν έδαφος στη Γερμανία. 

Ως εκ τούτου, στείλαμε σήμερα επιστολή σε όλους τους προηγουμένως προσκεκλημένους πολιτικούς του AfD και τους ενημερώσαμε ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη Berlinale»

Όλη την ανακοίνωση μπορείτε να την βρείτε εδώ

To 74o Φεστιβάλ Βερολίνου διεξάγεται 15-25 Φεβρουαρίου 2024.

To MOVE IT θα βρεθεί στo Φεστιβάλ Βερολίνου για 14η χρονιά και θα σας μεταφέρει όλα όσα συμβούν στο ειδικό section του περιοδικού μας που ανανεώνεται συνεχώς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos