Berlinale 2024: To "Sasquatch Sunset" έχει όλα τα φόντα για μυθικό cult στάτους

Δημοσίευση: 20 Φεβ. 2024, 22:55
Συντάκτης:

Σύνοψη: Σύμφωνα με τον μύθο, στα δάση της Βόρειας Αμερικής κατοικούν κάποια μεγαλόσωμα, τριχωτά και ανθρωπόμορφα πλάσματα που είναι γνωστά ως Bigfoot ή Sasquatch. Και το “Sasquatch Sunset” αφηγείται μια χρονιά από τη ζωή μιας ομάδας αυτών των πλασμάτων, καθώς αγωνίζονται για την επιβίωσή τους.

<a href="/festival-verolino/berlinale-2024-izampel-iper-i-zoi-den-einai-ta-social-media-elpizo/69538">Berlinale 2024 - Ιζαμπέλ Ιπέρ: "Η ζωή δεν είναι τα social media, ελπίζω..."</a>ΣΧΕΤΙΚΑBerlinale 2024 - Ιζαμπέλ Ιπέρ: "Η ζωή δεν είναι τα social media, ελπίζω..."

Γνώμη: Κάθε φορά που συναντάμε τα ονόματα Ντέιβιντ και Νέιθαν Ζέλνερ στο πρόγραμμα της Berlinale ξέρουμε ότι αυτό που μας περιμένει θα είναι σίγουρα κάτι πολύ ενδιαφέρον. Από το “Kumiko, the Treasure Hunter” που ήταν η μεγάλη έκπληξη του 2014 μέχρι το “Damsel” του 2018, τα δύο αδέλφια από το Κολοράντο των ΗΠΑ φέρνουν πάντα κάτι φρέσκο, σουρεαλιστικό και πρωτότυπο στην οθόνη.

Και φέτος είναι η χρονιά που το τερμάτισαν, με την καλή έννοια, καθώς το “Sasquatch Sunset” δεν είναι απλά μία από τις καλύτερες και πιο weird ταινίας της διοργάνωσης, αλλά είναι και μία από τις πιο ουσιαστικές.

Η υπόθεση θα μπορούσε να συνοψιστεί ως εξής: μια οικογένεια Bigfoot (ή Μεγαλοπόδαρων, όπως τους αποκαλούμε στην Ελλάδα) ζει σε ένα δάσος της Βόρειας Αμερικής.

Οι Ζέλνερ τούς έχουν οραματιστεί σαν μια διασταύρωση πρωτόγονου ανθρώπου και ανθρωποειδούς που επιδίδεται σε ό,τι είναι απαραίτητο για την επιβίωσή του: αναζήτηση τροφής και στέγης, άμυνα απέναντι στα άλλα ζώα του δάσους και, φυσικά, αναπαραγωγή! Χωρίζοντας την ιστορία τους σε τέσσερα κεφάλαια, ένα για κάθε εποχή του χρόνου, παρακολουθούμε διάφορα στιγμιότυπα της ζωής τους που κυμαίνονται από το εξωφρενικά αστείο μέχρι το βαθιά συγκινητικό, κι όλα αυτά χωρίς διάλογο, καθώς οι Bigfoot τους δεν έχουν αναπτύξει κάποιο τρόπο ομιλίας.

Το “Sasquatch Sunset” είναι, λοιπόν, μια σχεδόν βωβή ταινία, γυρισμένη με έναν ντοκιμαντερίστικο ρεαλισμό που σε κάνει να ξεχνάς ότι το concept της είναι 100% παλαβό και σε βάζει μέσα στην “πραγματικότητα” αυτών των πλασμάτων με έναν τρόπο αβίαστο και άξιο θαυμασμού.

Γιατί, εν τέλει, το “Sasquatch Sunset” είναι ένα εμπνευσμένο εγχείρημα, που παίρνει τον εαυτό του πιο σοβαρά απ’ όσο μπορεί να φανταστεί κανείς βλέποντας το trailer, χωρίς όμως οι Ζέλνερ να ξεχνάνε να σπάσουν και πλάκα με το υλικό τους, ειδικά στη σκηνή του σεξ που είναι ένα από τα πιο άβολα και ταυτόχρονα αστεία πράγματα που μπορεί να δει κανείς φέτος στη μεγάλη οθόνη.

Σε ό,τι αφορά τους τριχωτούς πρωταγωνιστές τους, οι Τζέσι Άιζενμπεργκ (“The Social Network”) και Ράιλι Κίου (“Daisy Jones & The Six”), αγνώριστοι φυσικά κάτω από το μακιγιάζ και τις στολές τους, υπενθυμίζουν ότι ένας ικανός ηθοποιός μπορεί να πει τα πάντα με το βλέμμα και την κινησιολογία του. Ειδικά η Κίου, στον ρόλο του μόνου θηλυκού Bigfoot της ομάδας, είναι τόσο εκφραστική που δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από πάνω της, προσφέροντας στην ταινία το συναισθηματικό βάθος που συνυπάρχει αρμονικά με την παραδοξότητα της όλης υπόθεσης.

Δύσκολο να το περιγράψεις και ακόμα πιο δύσκολο να το κατατάξεις, το “Sasquatch Sunset” είναι μια εμπειρία που βιώνεται πλήρως στην κινηματογραφική αίθουσα. Για όλους τους λόγους που περιγράψαμε παραπάνω, προφανώς και δεν απευθύνεται στο ευρύ κοινό, όμως αν αφεθείς θα σε αποζημιώσει, καθώς κάθε ιστορία που καταπιάνεται με τους μύθους που πλάθουμε εμείς οι άνθρωποι έχει στο τέλος περισσότερα να μας πει για την ανθρώπινη φύση, παρά για τα πλάσματα που είναι στον πυρήνα της.

Κι οι Ζέλνερ έφτιαξαν μια ταινία που έχει όλα τα φόντα να αποκτήσει ένα μυθικό cult status και το έκαναν σαν να είναι το πιο απλό πράγμα στον κόσμο!

To 74o Φεστιβάλ Βερολίνου διεξάγεται 15-25 Φεβρουαρίου 2024.

To MOVE IT βρίσκεται στo Φεστιβάλ Βερολίνου για 14η χρονιά και σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν στο ειδικό section του περιοδικού μας που ανανεώνεται συνεχώς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos