Berlinale 2023: Το "Manodrome" και η τοξική αρρενωπότητα

Δημοσίευση: 19 Φεβ. 2023, 16:04
Συντάκτης:

Στις επιπτώσεις της τοξικής αρρενωπότητας προσπάθησε να εστιάσει το Manodrome του Νοτιοαφρικανού Τζον Τρέγκοουβ.

<a href="/festival-verolino/berlinale-2024-sasquatch-sunset-ehei-ola-ta-fonta-gia-mythiko-cult-statoys/69458">Berlinale 2024: To "Sasquatch Sunset" έχει όλα τα φόντα για μυθικό cult στάτους</a>ΣΧΕΤΙΚΑBerlinale 2024: To "Sasquatch Sunset" έχει όλα τα φόντα για μυθικό cult στάτους

Ένας ιδιωτικός οδηγός Uber έχει απολυθεί από την προηγούμενη δουλειά του, έχει την έγκυο σύντροφό του (Οντέσα Γιανγκ) στις ημέρες τους, μετά βίας τα βγάζουν πέρα, προσθέστε και ένα παιδικό τραύμα, όλα αυτά του έχουν δημιουργήσει ένα δυσβάστακτο φορτίο άγχους, έντασης και στρες, το οποίο προσπαθεί να αποφορτίζει καθημερινά στο γυμναστήριο. Κάποια στιγμή θα έρθει σε επαφή με μια ομάδα ανδρών που μοιάζει με αίρεση (με αρχηγό τον Άντριεν Μπρόντι), αλλά ίσως και να μην είναι, όμως για να ενταχθεί εκεί θα πρέπει να παρατήσει την οικογένειά του.

Σωστά σκηνοθετημένο γενικώς με την ματιά και την ένταση ως θρίλερ, το Manodrome είναι όπως γενικά αρκετά αμήχανο και καταφεύγει σε κλισέ πιθανότητες και στην πορεία και κάποιες πιθανότητες. Και είναι κρίμα διότι έχει καταφέρει να μας πλασσάρει εισαγωγικά έναν πειστικά θυμωμένο άντρα (με τον Tζέσι Άιζενμπεργκ να βοηθά πολύ με την νευρώδη ερμηνεία του), στη συνέχεια τον αφήνει ξεκρέμαστο, δεν δικαιολογεί σχεδόν ποτέ τις πράξεις του (παρά με αδιόρατους υπαινιγμούς που θολώνουν τα νερά) και εν τέλει μοιάζει περισσότερο για έναν άνθρωπο με πολλά ψυχολογικά προβλήματα που χρειάζεται άμεσα ψυχιατρική υποστήριξη, παρά με έναν γραφικό και βίαιο σεξιστή.

Όλος αυτός ο θυμός και η μάλλον αστεία «sad puppy» εσωτερική θλίψη δεν εξηγούνται ικανοποιητικά ποτέ, ενώ η «αίρεση» σκιαγραφείται εντελώς γραφικά και αναπάντεχα υποτονικά, οπότε ούτε από εκεί έχουμε κάποια ένεση ενδιαφέροντος σε μια μίνι προσωπική «οδύσσεια» που σταδιακά χάνει το όποιο ενδιαφέρον της (παρά 2-3 ομολογουμένως δυνατές σκηνές, ατάκτως όμως εριμμένες μέσα στην οικονομία του έργου) και καταλήξει σε ένα φινάλε ακαταλαβίστικο. (4/10)

Στη συνέντευξη τύπου, ο σκηνοθέτης αυτοπροσδιορίστηκε ως queer (οκ, μικρή σημασία έχει αυτό, anyway), ο Μπρόντι έκλεψε την παράσταση με την έμφυτη και γοητευτική χαλαρότητά του, ενώ ο Άιζενμπερκ απέδειξε για μία ακόμη φορά ότι η νευρική συστολή και η μόνιμη άβολη κατάσταση στην οποία μοιάζουν να βρίσκονται συνεχώς οι ήρωες που υποδύεται, είνια τελικά η δική του πραγματικότητα.

Η συζήτηση πολύ γρήγορα επικεντρώθηκε σε ζητήματα τοξικής αρρενωπότητας, αλλά και στους incels άντρες. Με τον όρο incel (σύντμηση του involuntary celibacy=ακούσια αγαμία) εννοούνται οι εργένηδες και μοναχικοί άντρες που όμως είναι τέτοιοι όχι κατ’ επιλογήν και έτσι ο καταπιεσμένος θυμός για τις γυναίκες τους κάνει δυνητικά επικίνδυνους.

Οι ηθοποιοί ρωτήθηκαν για την ένοπλη βία που ακμάζει στην Αμερική με την οπλοκατοχή και οπλοχρησία, και πώς αυτό συνδέεται με την τοξική αρρενωπότητα και τους incels. Ο Eisenberg ανέφερε πως «είναι ενδιαφέρον ως Αμερικανός να διαβάζω ένα τέτοιο σενάριο» και πως «η τοξική αρρενωπότητα έχει ως λογική εξέλιξη την ένοπλη βία. Η ταινία βέβαια απευθύνεται στο παγκόσμιο κοινό και οι ιδέες είναι διαφορετικές (ως προς την χρήση όπλων)». Ο Adrien Brody συμπλήρωσε πως «η ένοπλη βία είναι μια επιδημία. Συμφωνώ με τον Jesse για την εξέλιξη». Άλλωστε και ο ίδιος ο τίτλος αναφέρεται σε αυτό με τον σκηνοθέτη να απαντά σχετικά με τον τίτλο πως «ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια όταν διάβασα πρώτη φορά για την ανδρόσφαιρα (manosphere) και για όλες αυτές τις ιντερνετικές ομάδες αντρών», καταλήγοντας έτσι στο δικό του Manondrome.

Aπόστολος Κίτσος - Παύλος Γκουγιάννος

Το 73ο Φεστιβάλ Βερολίνου διεξάγεται 16-26 Φεβρουαρίου 2023.

To MOVE IT βρίσκεται στην γερμανική πρωτεύουσα για 13η χρονιά και θα σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
15 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos