Berlinale 2023: “Golda”. Δεν θα θέλαμε να την ενσαρκώνει καμία άλλη.

Δημοσίευση: 21 Φεβ. 2023, 19:54
Συντάκτης:

Σύνοψη: H ταινία αποτελεί μια λεπτομερή αναπαράσταση του πολέμου του Γιομ Κιπούρ τον Οκτώβριο του 1973 από την οπτική γωνία της Golda Meir, της τέταρτης πρωθυπουργού του Ισραήλ και πρώτης γυναίκας που ανέλαβε τη θέση, μέλους του Εργατικού Κόμματος και φανατικής καπνίστριας.

<a href="/nea/1923-season-1-se-antameivei-sto-epakro/69392">"1923" season 1: Σε ανταμείβει στο έπακρο</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"1923" season 1: Σε ανταμείβει στο έπακρο

Τυλιγμένη στον καπνό των τσιγάρων της αλλά και του πολέμου, η Meir κατευθύνει τη στρατιωτική στρατηγική και αναγκάζεται να πάρει αποφάσεις που κοστίζουν τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

Άποψη: Η νέα ταινία του Ισραηλινού σκηνοθέτη Guy Nattiv για την αμφιλεγόμενη δράση της Golda Meir κατά τη διάρκεια ενός πολέμου που επηρέασε τη μοίρα της χώρας της, έκανε πρεμιέρα στην 73η Berlinale.

Η σχεδόν αγνώριστη Helen Mirren ζωντανεύει μια από τις πιο επιδραστικές ηγέτιδες του 20ου αιώνα, καθώς η πρωθυπουργός βρίσκεται στο κέντρο ενός γεωπολιτικού επεισοδίου, περιτριγυρισμένη από άνδρες στρατηγούς και ασταμάτητο καπνό τσιγάρων.

«Ο καπνός στα μάτια της είναι και μια μεταφορά. Δεν μπορούσε να δει τι γινόταν. Βασίστηκε στους στρατηγούς της που τα έχασαν και βρέθηκε μπλεγμένη σε όλο αυτό» εξήγησε ο σκηνοθέτης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε την επομένη της προβολής.

Το “Golda” αναδεικνύει την ανθρώπινη πλευρά μιας σκληρής στα μάτια του κόσμου γυναίκας. «Είναι ένα υπέροχος χαρακτήρας για να υποδυθεί κάποιος», εξήγησε η Helen Mirren. «Είχε μια μαμαδίστικη συμπεριφορά και λάτρευε την κουζίνα, όπως και εγώ. Ήταν ένας συναισθηματικά εκφραστικός άνθρωπος. Συμπονετική αλλά και πρακτική ταυτόχρονα. Αυτό που της έδινε δύναμη ήταν ότι ήθελε το Ισραήλ να υπάρχει και οι Εβραίοι να μπορούν να ζουν κάπου ασφαλείς. Πήρε πάνω της όλη την ευθύνη για όσα έγιναν, αδίκως».

Το τέλος με το πραγματικό footage από τη συνάντηση της Golda Meir με τον αιγύπτιο πρόεδρο Anwar Sadat, ολοκληρώνει μια ταινία που ενώ μιλάει για έναν πόλεμο, είναι στην ουσία της βαθιά αντιπολεμική.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν ήταν σωστή ή όχι η επιλογή μιας μη Εβραίας ηθοποιού για να ενσαρκώσει την Meir, ο συμπρωταγωνιστής της Mirren απάντησε με μία ακόμα ερώτηση: «Αν γυριζόταν σήμερα μια ταινία για τον Ιησού Χριστού, θα έπρεπε να τον παίξει Εβραίος ή όχι;», ενώ ο Guy Nattiv έδωσε τη δική του λογική πίσω από την επιλογή του: «Όταν συνάντησα την Helen ένιωσα σα να συναντώ ένα μέλος της οικογένειάς μου. Ήταν πολύ αυθεντική. Το cast που την πλαισιώνει είναι εβραϊκό και πολλοί Εβραίοι ηθοποιοί παίζουν αντίστοιχα σε διεθνείς παράγωγες. Οπότε γιατί θα έπρεπε να υπάρχει περιορισμός;».

Και σε ό,τι αφορά την αγαπημένη Helen Mirren δεν θα μπορούσε να μας βρει πιο σύμφωνους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Atlas

Atlas

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Σε ένα πλανήτη μακρυνό η Άτλας είναι η μοναδική επιζών και μαζί με...
10 ώρες
memory, από την Spentzos memory, από την Spentzos