Berlinale 2022: "Τhe novelist's film" - Κριτική

Δημοσίευση: 17 Φεβ. 2022, 16:41
Συντάκτης:

Σύνοψη: Μια διάσημη συγγραφέας συναντά δυο παλιούς γνώριμους. Μια ιδιοκτήτρια βιβλιοπωλείου που πλέον έχει φύγει από την Σεούλ και μένει σε μια μικρή πόλη και έναν διάσημο σκηνοθέτη που θα αναλάμβανε την μεταφορά βιβλίου της στο σινεμά, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

<a href="/festival-verolino/berlinale-oi-tainies-mporoyn-na-allaxoyn-ta-myala-ton-anthropon/66000">Berlinale: "Οι ταινίες μπορούν να αλλάξουν τα μυαλά των ανθρώπων"</a>ΣΧΕΤΙΚΑBerlinale: "Οι ταινίες μπορούν να αλλάξουν τα μυαλά των ανθρώπων"

Τυχαία συναντά μια νεαρή και διάσημη ηθοποιό με την οποία συνδέεται άμεσα και της δημιουργείται η ιδέα να κάνει ταινία με εκείνη ως πρωταγωνίστρια.  

Άποψη: Σχεδόν μόνιμος θαμώνας του Φεστιβάλ Βερολίνου ο Νοτιοκορεάτης σκηνοθέτης Hong Sang-soo, επιστρέφει στην Μπερλινάλε έπειτα από ένα διάλειμμα στις Κάννες για την προηγούμενη ταινία του, In Front of Your Face, ένα φεστιβάλ που τον έχει τιμήσει πολλάκις, όπως με βραβείο σεναρίου για το Introduction (2021), βραβείο σκηνοθεσίας για το The Woman Who Run (2020) και τώρα την Αργυρή Άρκτο της κριτικής επιτροπής για το The Novelist’s Film, που όπως λέει και ο τίτλος, αφορά μια συγγραφέα λογοτεχνικών βιβλίων που στρέφεται στο σινεμά και αποφασίζει να γυρίσει  μια ταινία μικρού μήκους, έπειτα από την καθοριστικής σημασίας, ως φαίνεται, συνάντησή της με την ηθοποιό Kilsoo.

Μια ασπρόμαυρη ελεγεία στην ίδια την ζωή και την καθημερινότητά της αλλά και στην ανάγκη για δημιουργία. 27η ταινία για τον σκηνοθέτη της απλότητας και των τρυφερών και φιλοσοφημένων συζητήσεων. Γυναίκες που επιστρέφουν σε παλιούς γνώριμους ή που συναντούν καινούργιες παρέες που επανανοηματοδοτούν την ζωή τους είναι σταθερό μοτίβο της δουλειάς του σκηνοθέτη.

Εν προκειμένω, μια μεσήλικη γυναίκα που βρίσκεται σε ένα δημιουργικό τέλμα και το ξεπερνά με νέα βήματα και νέους ανθρώπους μέσα από συζητήσεις γύρω από τραπέζια σχετικά με την τέχνη -λογοτεχνία και κινηματογράφο-, την ζωή, την σημασία των ανθρώπινων σχέσεων, σκηνές βγαλμένες και από άλλες ταινίες του δημιουργού (η σκηνή στο εστιατόριο θυμίζει αντίστοιχη στο Introduction).

Η ευαισθησία του απέναντι στους ανθρώπους είναι μοναδική, όπως και η πίστη του στην ειλικρίνεια και στην αλήθεια, στην αγάπη και στην δημιουργικότητα. Η μούσα του, Kim Min-hee (έχει βραβευτεί για την ερμηνεία της στην Μπερλινάλε το 2017 για το On the Beach at Night Alone του Sang-soo) συναντά την τηλεοπτική ηθοποιό Lee Hye-young με την οποία ο σκηνοθέτης συνεργάστηκε για πρώτη στην ακριβώς προηγούμενη ταινία του και συνδημιουργούν ένα τρομερό δίδυμο. Το συνδημιουργούν διότι η παρουσία τους είναι καταλυτική στην ίδια την δημιουργία των ρόλων που γίνονται κομμάτι του εαυτού τους.

 Άλλωστε, ο ρεαλισμός του Sang-soo είναι σαρωτικός και για να σταθούν θα πρέπει και εκείνες να δώσουν ερμηνείες που να μοιάζουν σχεδόν αυτοσχεδιαστικές. Από τις καλές ταινίες του παραγωγικότατου σκηνοθέτη, ένα μικρό ποίημα σε ελεύθερο στίχο και με ελεύθερο πνεύμα.

To 72ο Φεστιβάλ Βερολίνου διεξάγεται 10-20 Φεβρουαρίου 2022. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε στο εδικό section του ΜΟVE ΙΤ που ανανεώνεται συνεχώς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
23 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos