Berlinale 2020: "Η ιδέα του θανάτου είναι αφηρημένη"

Δημοσίευση: 28 Φεβ. 2020, 14:46
Συντάκτης:

Το My Little Sister των Stephanie Chuat και Veronique Reymond, που παρότι ελβετίδες, η ταινία τους είναι στα γερμανικά με δύο σπουδαίους γερμανούς ηθοποιούς, την Nina Hoss και τον Lars Eidenger, είναι προς το παρόν μία από τις καλύτερες ταινίες ενός αρκετά αδύναμου διαγωνιστικού, πλην κάποιων εξαιρέσεων. Μια ανθρώπινη ιστορία για την σχέση δύο αδερφιών που υποδύονται οι δύο ηθοποιοί, με τον αδερφό να έχει λευχαιμία και να κινδυνεύει να πεθάνει.

<a href="/synenteyxeis/mpil-nai-o-haraktirismos-emporiko-einai-mia-poly-omorfi-lexi/65348">Μπιλ Νάι: "Ο χαρακτηρισμός εμπορικο είναι μια πολύ όμορφη λέξη"</a>ΣΧΕΤΙΚΑΜπιλ Νάι: "Ο χαρακτηρισμός εμπορικο είναι μια πολύ όμορφη λέξη"

Βασική θεματική είναι η ανάγκη του κεντρικού πρωταγωνιστή να ζήσει, να υπάρχει, όχι μόνο ως άνθρωπος αλλά και ως ηθοποιός. Για αυτήν την ανάγκη ρωτήθηκαν οι συντελεστές της ταινίας με την Chuat να απαντά «Πριν κάνουμε αυτήν την ταινία είχαμε κάνει το La Petite Chambre με τον Michel Bouquet ο οποίος έλεγε ότι όταν ήταν στην σκηνή δεν αισθανόταν εξαντλημένος. Ονειρευόταν να πεθάνει στην σκηνή. Κάποιοι ηθοποιοί δεν μπορούν να φανταστούν  την ζωή τους μακριά από την σκηνή. Μπορώ επίσης να φανταστώ τους σκηνοθέτες που δεν θέλουν να βλέπουν τους ηθοποιούς τους να υποφέρουν στην σκηνή. Προσωπικά έχω δει ηθοποιούς λίγο πριν από τον θάνατό τους». Από την άλλη ο Lars Eidenger έκανε μια πολύ μεγάλη παύση πριν απαντήσει σκεπτόμενος καλύτερα τι να πει. «Δεν νομίζω ότι θα ήθελα να πεθάνω στην σκηνή. Νιώθω βέβαια γεμάτος ζωή όταν είμαι στην σκηνή. Η ιδέα του θανάτου είναι αφηρημένη για όλους μας. Ο θάνατος έρχεται να σε πάρει, κάποιοι λένε ότι δεν έχουν τον φόβο του θανάτου αλλά μεγαλώνει συνεχώς».

Σχετικά με την επιλογή της γλώσσας η Reymond ανέφερε ότι «θέλαμε να δουλέψουμε με μη γαλλόφωνους ηθοποιούς για να δούμε και άλλες πλευρές. Είχαμε έρθει πριν πέντε χρόνια στην Μπερλινάλε που αναπτύσσαμε το πρότζεκτ είδαμε την ηθοποιό από το «Barbara» (την Nina Hoss) και της λέμε είμαστε Ελβετίδες σκηνοθέτριες και γράφουμε για σένα. Και η Nina μας κάλεσε λίγες μέρες αργότερα και ήρθαμε σε επαφή». Η Chuat δήλωσε την μεγάλη της τιμή να συνεργάζεται με δύο σπουδαίους ηθοποιούς όπως η Hoss και ο Eidenger.

Μια δημοσιογράφος παραλλήλισε την ηρωίδα της Hoss με Ελληνίδα ηρωίδα, σαν μυθική φιγούρα ρωτώντας την ηθοποιό πώς προετοιμάστηκε. «Ήταν πολύ καλό που είχαμε δύο σκηνοθέτριες σαν αδερφές μεταξύ τους, σαν συμβίωση». Ο Eidenger διηγήθηκε και μια δική του ιστορία σχετικά με τον θάνατο που αποτελεί και τον μόνιμο φόβο που στέκει πάνω από τα κεφάλια των ηθοποιών. «Όταν πέθανε η γιαγιά μου ήμουν δώδεκα και την κοίταξα νεκρή. Ήταν από τα πιο όμορφα σημάδια που πήρα. Ήταν πολύ μεγάλη αλλά κατάλαβα ότι δεν κοιμάται, αλλά πέθανε, που δεν έχει πλέον ζωή», είπε χαρακτηριστικά ο γερμανός ηθοποιός.

Το 70ο Φεστιβάλ του Βερολίνου διεξάγεται 20 Φεβρουαρίου με 1 Μαρτίου 2020, το MOVE IT βρίσκεται εκεί με την πολυπληθέστερη αποστολή για ελληνικό μέσο και σας μεταφέρει για 10η συνεχή χρονιά όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες της αγαπημένης μας ευρωπαϊκής πόλης, στο ειδικά διαμορφωμένο section μας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos