Berlinale 18 - Πατρίτσια Κλάρκσον: "Θα ήθελα να κάνω σεξ σε ένα βιβλιοπωλείο"

Δημοσίευση: 18 Φεβ. 2018, 16:45
Συντάκτης:

Το «The Bookshop», η νέα ταινία της Ιζαμπέλ Κοϊσέτ, που θυμόμαστε από τη «Μυστική Ζωή των Λέξεων του 2005 με τους Τιμ Ρόμπινς και Σάρα Πόλεϊ, προβλήθηκε στις Ειδικές Προβολές της φετινής Berlinale. Η Κοϊσέτ δεν είναι φυσικά νέα στη Berlinale, αφού η ταινία της «Nobody Wants The Night» είχε ανοίξει τη διοργάνωση του 2015 και ήταν υποψήφια για τη Χρυσή Άρκτο.

Φέτος, δεν διαγωνίζεται σε κάποια ενότητα, αλλά βρέθηκε στο Βερολίνο, μαζί με τις πρωταγωνίστριες του «The Bookshop» (εδώ η κριτική μας), Έμιλυ Μόρτιμερ και Πατρίσια Κλάρκσον. Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Πενέλοπε Φιτζέραλντ, η ταινία αφηγείται την ιστορία της Φλόρενς Γκριν (Μόρτιμερ), η οποία αποφασίζει να ανοίξει ένα βιβλιοπωλείο σε μια επαρχιακή πόλη της Αγγλίας το 1959. Απέναντί της θα βρεθεί η Βάιολετ Γκάμαρτ, κυρία της καλής κοινωνίας της πόλης, η οποία θέλει πάση θυσία να μετατρέψει το κτίριο που θα στεγάσει το βιβλιοπωλείο σε κέντρο τέχνης και πολιτισμού.

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στη Berlinale, η πρώτη ερώτηση απευθύνθηκε και στις τρεις τους και αφορούσε τα δικά τους αγαπημένα βιβλιοπωλεία. Η πάντα γοητευτική και ευδιάθετη Κλάρκσον είπε ότι το αγαπημένο της βιβλιοπωλείο είναι το «Three Lines» στο West Village της Νέας Υόρκης. Θυμήθηκε ότι το πρωτοεπισκέφτηκε το 1991, όταν μετακόμισε σε αυτή τη γειτονιά του Μανχάταν, καθώς και ότι είχε ερωτευτεί τον ιδιοκτήτη του, αλλά δεν έγινε ποτέ κάτι μεταξύ τους. Η Κοϊσέτ της είπε τότε ότι «όλα περιστρέφονται γύω από το σεξ» και η 58χρονη Κλάρκσον, φανερά ακομπλεξάριστη, απάντησε ότι θα ήθελε πολύ να κάνει σεξ σε ένα βιβλιοπωλείο!

Η Έμιλυ Μόρτιμερ δεν είχε κάποιο αγαπημένο βιβλιοπωλείο κατά νου, αλλά δήλωσε ότι βρήκε πρόσφατα κατά τύχη το τέλειο βιβλίο δώρο για να δωρίσει στην καλύτερή της φίλη. Η Κοϊσέτ είπε με τη σειρά της ότι είχε κλέψει ως έφηβη ένα βιβλίο από το τότε αγαπημένο της βιβλιοπωλείο, που δεν υπάρχει πια, και ότι ο ιδιοκτήτης του θυμάται ακόμα αυτό το περιστατικό.

Σχετικά με το βιβλίο στο οποίο βασίζεται το φιλμ, μάθαμε από την Κοϊσέτ ότι η συγγραφέας του, Πενέλοπε Φιτζέραλντ είχε έναν επιφανή θαυμαστή στο πρόσωπο του Τζ. Ντ. Σάλιντζερ, του φημισμένου συγγραφέα του «Φύλακα στη Σίκαλη». Μάθαμε ακόμα ότι η οικογένεια της Φιτζέραλντ παρακολούθησε τα γυρίσματα της ταινίας και ήταν φανερά συγκινημένοι και χαρούμενοι με τη μεταφορά της Κοσέτ. Η Κλάρκσον τους θυμάται μάλιστα να δακρύζουν σε ορισμένες σκηνές.

Το #MeToo δεν μπορούσε να μείνει εκτός συζήτησης. Σχετικά με τις καταιγιστικές εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα, η Κοϊσέτ έχει μια πιο σφαιρική άποψη. «Η ανθρωπότητα έχει πολλά προβλήματα, αλλά τα σημαντικότερα είναι, κατά την άποψή μου, η απληστία και η ηλιθιότητα. Καλό είναι όταν ξεκινάει ένα κίνημα να σκεφτόμαστε και τους ανθρώπους που πραγματικά ρισκάρουν κάθε μέρα τη ζωή τους, όπως είναι π.χ. οι γυναίκες στο Ιράν που τολμούν να βγάλουν τη μαντήλα τους» δήλωσε η Καταλανή σκηνοθέτης.

«Με όλα αυτές τις αποκαλύψεις των τελευταίων μηνών, έρχεται η στιγμή που συνειδητοποιείς ξαφνικά τους τρόπους με τους οποίους η ζωή σου μπορεί να έχει επηρεαστεί από τις φυλετικές ανισότητες. Η μεγάλη αλλαγή είναι όμως το γεγονός ότι οι άντρες συμμετέχουν πλέον στη συζήτηση. Μπορείς πλέον να μιλήσεις με τους άντρες της ζωής σου για αυτά τα θέματα με έναν τρόπο που δεν υπήρχε στο παρελθόν» ήταν η άποψη της Μόρτιμερ.

Η Πατρίσια Κλάρκσον έκλεισε τη συζήτηση δίνοντας μνεία σε όλες τις θαρραλέες γυναίκες, αλλά και τους άντρες, που είχαν το κουράγιο να μιλήσουν ανοιχτά για τις τραυματικές τους εμπειρίες. «Όλοι οι υπόλοιποι στεκόμαστε στους ώμους αυτών των ανθρώπων» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μόνο μελανό σημείο της συνέντευξης ήταν όταν δημοσιογράφος πήρε τον λόγο και συνεχάρη τις Κλάρκσον και Μόρτιμερ για τις ερμηνείες του στο «The Party» της Σάλι Πότερ, που είχε προβληθεί στην περσινή Berlinale. Η Κοϊσέτ δεν έκρυψε καθόλου τη δυσαρέσκειά της, είπε μάλιστα δυνατά τη λέξη «unbelievable!»...

Ε, συμβαίνουν κι αυτά!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos