Berlinale 16: Ο Τζορτζ Κλούνεϊ χάνει την ψυχραιμία του

Δημοσίευση: 11 Φεβ. 2016, 21:44
Συντάκτης:

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η συνέντευξη τύπου για το "Hail Ceasar" των αδερφών Κοέν είχε πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την ίδια την ταινία και αρχικά περισσότερη πλάκα. 

Ήταν και το κλίμα του φιλμ τέτοιο που ο Τζορτζ Κλούνεϊ, ο Τσάνινγκ Τέιτουμ και ο Τζος Μπρολίν ήταν συνεχώς με συνωμοτικό ύφος μεταξύ τους, σαν να ετοίμαζαν μια κρυφή πλάκα προς τους αδερφούς Κοέν, ενώ και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ήταν ευχάριστη, βοηθούσαν και κάποιες αφελείς ερωτήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, όπως κάποιας "δημοσιογράφου" που απλά σπατάλησε τον χρόνο όλων (και μια ερώτηση) ουσιαστικά για να φλερτάρει τον Κλούνεϊ. 

Ώσπου κάποια στιγμή ήρθε η ερώτηση-παράκκληση Σύριου δημοσιογράφου προς τον Χολλιγουντιανό αστέρα να γυρίσει το Syriana 2, με αφορμή το προσφυγικό δράμα και τον Κλούνεϊ πολύ ευγενικά να εξηγεί πως «το να γυριστεί δεύτερο «Syriana», δεν είναι απλό. Εχετε δίκιο όμως. Και δυστυχώς στο Χόλιγουντ δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε τον ρυθμό που τρέχουν οι τραγικές εξελίξεις. Αντιδρούμε, αλλά δεν τις καθορίζουμε. Δεν έχω καταφέρει να βρω το κατάλληλο σενάριο, το κατάλληλο πρότζεκτ που θα μπορούσε να προσεγγίσει με σοβαρότητα το θέμα. Γιατί αν δε βρεθεί ένα σωστό σενάριο και η ταινία βγει κακή, πάει, την έχασες την ευκαιρία σου. Στην χώρα μου, η τεταμένη πολιτική επικαιρότητα δεν μας επιτρέπει αυτόν τον καιρό να εντρυφήσουμε ενδελεχώς σε κάτι άλλο πλην των ιδιαίτερα σημαντικών εκλογών που έπονται. Όμως με ενδιαφέρει, να είστε σίγουρος...»

O Kλούνεϊ όμως δεν ήταν το ίδιο ευγενικός με μια άλλη δημοσιογράφο (η οποία επειδή καθόμουν ακριβώς δίπλα της, πριν ξεκινησει η συνέντευξη είχε χαρακτηρίσει το φιλμ σαν «την χειρότερη ταινία των Κοέν» και γενικά έδειχνε να δυσφορεί με τον χαβαλέ που γινόταν στο πάνελ...), που τον ρώτησε –κάπως άκομψα και απότομα είναι η αλήθεια- «τι κάνει για το σοβαρό θέμα των προσφύγων». Την διέκοψε εκνευρισμένος και χάνοντας την ψυχραιμία του –ίσως για πρώτη φορά- τόνισε: «Και εσείς; Τι κάνετε εσεις; Με εκνευρίζει αφάνταστα το γεγονός να έχετε από κάποιον την απαίτηση να απολογηθεί αν κάνει ή όχι «κάτι σοβαρό», απλά επειδή είναι διάσημος. Πόσο μάλλον όταν απευθύνεστε σε κάποιον που έχει ασχοληθεί πολύ καιρό, έχει ταξιδέψει σε μη ασφαλή μέρη, έχει «κάνει πράγματα». Και θα κάνω και στο μέλλον. Εσείς, τι έχετε προσφέρει και απαιτείται με αυτό το ύφος;».

Προς υπεράσπισή του (αλλά και για να κατευνάσει τα πνεύματα», έσπευσε και ο Τζόελ Κοέν σχολιάζοντας πως «Έχετε δίκιο. Είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα. Και το σινεμά ασχολείται με τα θέματα αυτά, π.χ. πέρυσι στις Κάννες τον Χρυσό Φοίνικα κέρδισε το «Dheepan: Ο Ανθρωπος Χωρίς Πατρίδα» του Ζακ Οντιάρ. Όμως είναι άδικο και άτοπο να ρωτάτε κάποιον "γιατί δε γυρίζετε μία ταινία γι’ αυτό. Δεν είναι τόσο απλό να γυριστεί μια ταινία για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα...».

Κατά τα λοιπά, άπαντες δήλωσαν ενθουσιασμένοι που συνεργάστηκαν με τους αδερφούς Κοέν και πως δεν το σκέφτηκαν καν, όταν τους κάλεσαν για το «Hail Ceasar!». «Δεν μπορούσα να πληκτρολογήσω όσο γρήγορα θα ήθελα το ναι», ομολόγησε ο Τέιτουμ, «ήταν απόλαυση να χαστουκίζω τον Κλούνεϊ και ξέρω ότι πολλοί από εσάς το θέλετε, άρα το έκανα για όλους σας!» ξεκαρδίστηκε ο Μπρολίν, «οι χαρακτήρες που μου προτείνουν είναι ο ένας πιο ηλίθιος από τον άλλο, παίζω σχεδόν πάντα τον μαλάκα και εδώ ξεπέρασαν τον εαυτό τους, αλλά δεν μπορώ να τους πω όχι!» ξεκαθάρισε ο Κλούνεϊ, μόνο ο νεαρός Όλντεν Έλντενραϊχ δεν είχε να καταθέσει κάποια αντίδραση διότι «εμένα δεν με κάλεσαν έκανα οντισιόν και μάλλον τους άρεσα... Δόξα τον Θεό!».

Και η Τίλντα Σουίντον; Ο συντονιστής της συζήτησης την αποκάλεσε «Βασίλισσα της Berlinale» και όντως έδειχνε κάτι παραπάνω από αγέρωχη και εντυπωσιακή. Κρίμα που σχεδόν κανείς δεν της απηύθυνε τον λόγο...

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
6147
Tanweer
5776
Tanweer
2347
Tanweer
1754
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos