Berlinale 15: "Life" - REVIEW

Δημοσίευση: 8 Φεβ. 2015, 22:33
Συντάκτης:

Πόσες είναι οι ταινίες που προσπαθείς να θυμηθείς την επόμενη μέρα και σου έρχονται στο μυαλό εικόνες σα να την έχεις μπροστά σου; Λίγες; Αυτή είναι μία. Ο Αντόν Κορμπίν αποτίει φόρο τιμής σε ένα αστέρι που έδυσε πριν καλά καλά ανατείλει, τον Τζέιμς Ντιν, σκηνοθετώντας μια υποδειγματική βιογραφία.

Στο Λος Αντζελες του 1955 ο Ντένις Σλοκ (Πάτινσον) συναντά τον Τζίμη(Ντεχάν).  Το διορατικό του μάτι βλέπει πέρα από την τεμπέλικη περσόνα. Βλέπει το είδωλο που έμελε να γίνει και κάνει το φωτογραφικό αφιέρωμα του Τζείμς Ντιν για το περιοδικό LIFE προσωπικό του στοίχημα.

Καθώς ακολουθείς τους ήρωες σε μια περιπλάνηση από το Λος Άντζελες στη Νέα Υόρκη και από εκεί στην Ιντιάνα, η ροή των γεγονότων στήνεται τόσο φυσικά από τον Κορμπίν, που νοιώθεις να παρασύρεσαι καθώς βλέπεις να γεννιούνται μία μία οι φωτογραφίες που κόσμησαν εκείνες τις σελίδες του LIFE. Οπτικά επικρατεί ένα πανέμορφο φυσικό λευκό φως ημέρας ενώ η μουσική σύνθεση του Όουεν Πάλετ είναι μαγική.

Στο ταξίδι τους αυτό παρατηρείς τον Ντένις να παλεύει να με τους προσωπικούς του δαίμονες: από τη μία το παδί του (η καλύτερα η υποχρέωση που του προκαλεί η ύπαρξη ενός παιδιού, όντας χωρισμένος με τη γυναίκα του), από την άλλη η αγάπη για τη φωτογραφία και το ένστικτο του ότι ο αυτό το πρωτοεμφανιζόμενο παιδί θα γίνει κάτι πολύ μεγάλο. Την πάλη αυτή ο Πάτινσον τη μεταφέρει πολύ καλά.

Ο Ντεχάν από την άλλη έχει μελετήσει πολύ την ομιλία και το νωθρό των κινήσεων του Ντίν και τον αποδίδει ελκυστικά.

Στο ρόλο του Τζακ Γουόρνερ ο Μπεν Κίνγκσλεϊ ειναι μαγνητικός. Λιγο αστεία η περούκα αλλά όταν τον ακούς να λέει ‘If you’re not a good boy, I’m going to fuck you until it hearts real bad’ καταλαβαίνεις γιατί ο Ντιν μένει άλαλος μπροστά του.

Από τις γοητευτικές σκήνες, εκείνη που ο Τζειμς χορεύει με την Έρθα Κιτ στους ήχους της δεκαετίας του 50 που βγαίνουν από ένα juke box και πολλά κοντινά στα πρόσωπά των δύο ηρώων λουσμένα στο φως. Επίσης εντυπωσιακή η συλλογή από memorabilia των 50s που βλέπουμε τόσο προσεγμένα ως μέρος της σκηνογραφίας. Το στάντ με τα περιοδικά της εποχής, τις διακοσμητικές αφίσες, την Ομήρου Ιλιάδα σε classics illustrated που διαβάζει ο Τζειμς, τα αυτοκίνητα και τις leica Μ3 του 1954.

Bonus info 1: Σαν σήμερα το 1931 γεννήθηκε ο Τζειμς Ντιν.

Bonus info 2:  Τη χρονιά που ο Τζίμη πέθανε, γεννίεται ο Αντόν Κορμπίν. 

8 / 10

Στο ρόλο του Τζακ Γουόρνερ ο Μπεν Κίνγκσλεϊ ειναι μαγνητικός. Λιγο αστεία η περούκα αλλά όταν τον ακούς να λέει ‘If you’re not a good boy, I’m going to fuck you until it hearts real bad’ καταλαβαίνεις γιατί ο Ντιν μένει άλαλος μπροστά του.
Πρώτη δημοσίευση: 8 Φεβ. 2015, 22:33
Ενημέρωση: 8 Φεβ. 2015, 22:33
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos