Berlinale 15-Άβα Ντουβερνέ: "Θα λέω πάντα ιστορίες. Με μπάτζετ ή χωρίς".

Δημοσίευση: 11 Φεβ. 2015, 20:13
Συντάκτης:

Η Άβα ΝτουΒερνέ είναι μια αποφασιστική γυναίκα, επιβλητική που κυνηγάει το όνειρο και ως συνήθως, τέτοιοι άνθρωποι στο τέλος δικαιώνονται. Και είναι και χαρισματική ομιλήτρια, η σκηνοθέτιδα του υποψήφιου για Όσκαρ, "Selma". Τόσο χαρισματική, που μας έκανε να ξεχάσουμε ολόκληρο Βιμ Βέντερς λίγα λεπτά πριν. 

Έχοντας στα δεξιά της στο πάνελ τον Κόλμαν Ντομίνγκο και στα αριστερά τον Ντέιβιντ Ογιελόβο, η κυρία ΝτουΒερνέ μας έδειξε το πάθος της για την ταινία της, την ελπίδα της οτι κάποια μέρα θα θεωρούμε την προσωπική μας ελευθερία δεδομένη και συνάμα την είδαμε να κατευθύνει με σεβασμό και διακριτικότητα το διάλογο στο καστ της μερικές φορές απλά στρέφοντας το βλέμμα προς αυτούς. Δεν στέκεται να περιμένει καποιο στούντιο να της δώσει ταινία. Είναι δραστήρια και εργασιομανης. Είτε κάνει μικρού μήκους, ειτέ τηλεοπτική σειρά, συνεχίζει πάντα να λέει ιστορίες. Με μπάτζετ ή χωρίς. «Η ευελιξία μου είναι το κλειδί που μου επιτρέπει να συνεχίζω. Αν σταματήσω να κινούμαι θα με πιάσουν!» μας λέει ενώ προσπαθεί κάθε τι που σκηνοθετει να έχει ένα μήνυμα να μεταδώσει αν και μερικές φορές, η ίδια τονίζει, η παρουσία μιας μαύρης σκηνοθέτιδας είναι πολιτική δήλωση από μόνη της.

H ομάδα που του Selma κατέφθασε στο Βερολίνο από τη Νιγηρία όπου ήταν καλεσμένοι για να παρουσιάσουν την ταινία για τον Μαρτιν Λούθερ Κινγκ. Ο Ντέιβιντ που τον υποδύεται έχει να πει: «Η Νιγηρία είναι στη διαδικασία πολύ σημαντικών εκλογών. Ήμασταν καλεσμένοι διότι το ‘Selma’ είναι μια ταινία που μιλά για την καταπολέμηση του μίσους, κληθήκαμε για να προωθήσουμε την ειρήνη».

Σχετικά με την τοποθεσία της ταινίας, η Άβα μας λέει οτι η σκήνη της γέφυρας είναι γυρισμένη στην πραγματική γέφυρα που πήραν μέρος τα γεγονότα, μια γέφυρα που θεωρείται ιερο έδαφος, πράγμα σημαντικό γιατί το συναίσθημα ήταν εντονότερο. Δεν παρέλειψε να δείξει μια δυσαρέσκεια για το οτι η γέφυρα φέρει ακόμα το όνομα της κεφαλής της οργάνωσης Κου Κλουξ Κλαν. Ο Ντέιβιντ συμπληρώνει: «Η πόλη της Σέλμα είχε πάρει στο μυαλό μου μια μυθική διάσταση καθώς μεσολάβησαν 7 χρόνια από την πρώτη στιγμή που διάβασα το σενάριο. Το να γυρίσουμε τη σκηνή του λόγου του Κινγκ στην αυθεντική τοποθεσία, είχε μεγάλο συναισθηματικό βάρος αφού άνθρωποι που είχαν πάρει μέρος στην αυθεντική πορεία, ήταν εκεί και έλαβαν μέρος κάνοντας την εμπειρία εκπληκτική.»

H Άβα κράτησε το καλύτερο για το τέλος, όταν επιβεβαίωσε πως για τα δικαιώματα των αυθεντικών ομιλιών του Μαρτιν Λουθερ Κινγκ, δεν είχαν τα χρήματα αλλά ούτε και ήταν διαθέσιμα καθώς τα έχει κατοχυρώσει ο Στίβεν Σπίλμπέργκ για μια επικείμενη ταινία του - την οποία ανεφερε οτι ανυπομονεί να δει...

Ο Ντειβιντ χαρακτήρισε την Όπρα «ένα μαγικό άτομο χωρίς τη συμβολή του οποίου η ταινία μπορεί και να μην υπήρχε». Η Όπρα συνέβαλε στην παραγωγή και η ανάμειξη της έβαλε σε κίνηση την όλη προσπάθεια ένω ήταν αρνητική στο να παίξει κάποιο από τα υπαρκτά πρόσωπα που εμφανίζονται στην ταινία. Η Άβα χρειαστηκε, μας λέει, να την παρακαλέσει τέσσερεις φορές και τελικά να φέρει μπροστά της μια συνεντευξη του χαρακτήρα της στην ταινία, της Άνυ Λι Κούπερ η οποία στα 100 της χρόνια, μαχήτρια της ελευθερίας, έβλεπε κάθε μέρα την εκπομπή της Όπρα. Εκεί είπε το ναι.

Όταν η σκηνοθέτης ρωτήθηκε για την απουσία υποψηφιότητας ανδρικού ρολου και σκηνοθεσιας για το ‘Selma’ στα όσκαρ είπε οτι η υποψηφιοτητα για καλύτερη ταινία είναι κάτι πολύ σημαντικό αν και τη στενοχώρησε η απουσιία του Ντέιβιντ απο την λίστα των καλύτερων ηθοποιών. Για τον εαυτό της δηλώνει: «Δεν είχα προσδοκίες για υποψηφιότητα σκηνοθεσίας γιατί είμαι ρεαλίστρια».

Ο Ντειβιντ προχώρησε σε κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες δηλώσεις για το οτι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες δραματικές ταινίες φτιάχνονται με θέμα ζωές έγχρωμων ανθρώπων, μαύροι ηθοποιοί μετατοπίζονται προς το επίκεντρο της δράσης αντί για περιφεριακούς ρόλους και στο παρελθόν θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο για μια έγχρωμη γυναίκα σκηνοθέτη να κάνει ότι έκανε η Άβα ΝτιΒερνέ. Συσχέτισε την εξέλιξη αυτή με την προεδρία του Ομπάμα ως μια προσπάθεια να μπει το τωρινό πολιτικοκοινωνικό στάτους σε ιστορικό πλαίσιο.  Κατέληξαν να συμφωνήσουν:  «Είμαστε σινεμακτιβιστες».

Απαντώντας σε μία απο τις τελευταίες ερωτήσεις η σκηνοθέτης κράτησε το καλύτερο για το τέλος, όταν επιβεβαίωσε πως για τα δικαιώματα των αυθεντικών ομιλιών του Μαρτιν Λουθερ Κινγκ, δεν είχαν τα χρήματα αλλά ούτε και ήταν διαθέσιμα καθώς τα έχει κατοχυρώσει ο Στίβεν Σπίλμπέργκ για μια επικείμενη ταινία του - την οποία ανεφερε οτι ανυπομονεί να δει.  «Σκέφτηκα πως θα το κάναμε. Δεν λές την ιστορία για τη πόλη Σέλμα επειδή δεν έχεις τα δικαιώματα για τα λόγια; Η ιδέα που είχα ήταν να διαχωρίσω τις ιδέες από τις λέξεις, να μελετήσω αυτό που πραγματικά έλεγε ο Κινγκ και να πώ την ιστορία με λίγο διαφορετικό τρόπο. Ο κόσμος έβγαινε από την αίθουσα μη γνωρίζοντας οτι τα λόγια δεν είναι του ίδιου του Κινγκ».

Η ομάδα του ‘Selma΄ ξαφνιάστηκε όταν έμαθε από δημοσιογράφο ότι στην ταινία απονεμήθηκε βραβείο ‘cinema for peace’ μια μέρα πριν. Οι χαρουμενες αντιδράσεις στο βίντεο που ακολουθεί.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos