Θεσσαλονίκη 18: "Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ" - Κριτική

Δημοσίευση: 7 Νοε. 2018, 15:30
Συντάκτης:

Σύνοψη: Λίγες μέρες πριν την οριστική του αναχώρηση για Ολλανδία, ο Γιάννης βρίσκεται σε κατάσταση κινδύνου με ανθρώπους να τον κυνηγούν για τα χρέη του. Σαν να μην έφτανε αυτό, το σκυλάκι του ο Hendrix έχει παγιδευτεί στην κατεχόμενη πλευρά της Κύπρου και η επιστροφή του στα ελληνικά εδάφη όχι μόνο είναι δύσκολη αλλά απαγορεύεται και βάσει νόμου. Οι καινούργιοι του φίλοι θα τον βοηθήσουν να πάρει πίσω τον Hendrix αλλά με βαριά ανταλλάγματα.

ΣΧΕΤΙΚΑΣινεμά Με Θέα 2019 στην Θεσσαλονίκη

Άποψη: Πρώτη ταινία μεγάλου μήκους για τον Μάριο Πιπερίδη που συμμετέχει στο Διαγωνιστικό κομμάτι του 59ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και ίσως η μοναδική που χρησιμοποιεί πηγαίο χιούμορ για να θίξει μία πολιτικο-οικονομική κατάσταση τόσο εύστοχα μέσω πραγματικών συνθηκών και απαγορεύσεων που ισχύουν στην περιοχή. Όσο αδιανόητη και αν ακούγεται η ιστορία του πρωταγωνιστή Γιάννη (στον ρόλο ο Άνταμ Μπουσδούκος του “Soul Kitchen”) και του Hendrix, η αλήθεια είναι ότι παίζει σε ρεαλιστικά επίπεδα.

Ο νόμος όντως απαγορεύει τα ζώα να περνάνε από την Τούρκικη πλευρά στην  Ελληνική, ακόμα και αν έχει συμβεί το αντίθετο. Μέσα στην κωμικοτραγική οδύσσεια του πρωταγωνιστή βλέπουμε όλα τα κοινωνικά στερεότυπα που τρέφουν ακόμα εκείνους τους πληθυσμούς και το μίσος για τον αντίπαλο που τους κρατάει αποξενωμένους.

Μάριος ΠιπερίδηςΜάριος Πιπερίδης

Ο κεντρικός ήρωας του Πιπερίδη ωστόσο ενεργεί με διαφορετικού είδους σκέψη, πάει ενάντια στο κατεστημένο αν και ξέρει ότι δεν μπορεί να το αλλάξει και είναι έτοιμος να θυσιάσει πολλά πράγματα για τον Hendrix, ο οποίος λειτουργεί περισσότερο σαν συμβολισμός μιας κατάστασης που διαρκώς ξεφεύγει από τα χέρια του. Ο Άνταμ Μπουσδούκος, πιστός συνεργάτης του Φατίχ Ακίν, αφήνει για λίγο τις παραγωγές του εξωτερικού για να έναν ελληνικό ρόλο που –ας μη γελιόμαστε, είναι λες και έχει γραφτεί επάνω του. Άνετος, χαλαρός, αστείος και ευαίσθητος, μία ελληνική πραγματικότητα σε ένα πρόσωπο.

 Αν και το ελληνικό στοιχείο δεν είναι αυτό που θα μας μείνει από την ταινία. Το “Smuggling Hendrix” έχει μία ελαφράδα και μία παρανομία ήδη από τον τίτλο που σίγουρα παραπέμπουν σε αυτήν την ασύδοτη χώρα της υπερβολής και της μισαλλοδοξίας, όμως αυτό που προτείνει και αυτό που εν τέλει έχει σημασία είναι η ενότητα των ανθρώπων παρά τα χωροταξικά σύνορα που κόβουν τους λαούς στα δύο. 

6 / 10

 

Δημοσίευση: 7 Νοε. 2018, 15:30
Συντάκτης:
ΧΟΡΗΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

"The boys": Αυτή είναι η τηλεοπτική σειρά του Σεθ Ρόγκεν

Μπορεί να μην έχουμε ακόμα αρκετές λεπτομέρειες για την επερχόμενη σειρά των Σεθ Ρόγκεν...
7 ώρες

"On my block" season 2: Άλλαξε αλλά δεν εξελίχθηκε

Σύνοψη: Η σειρά ακολουθεί την γνωστή παρέα των τεσσάρων φίλων μετά το απρόσμενο φινάλε...
12 ώρες

"Blade Runner"... ακουαρέλα!

Aυτό κι αν είναι special... Απολαύστε ένα εκπληκτικό βίντεο από τον Σουηδό καλλιτέχνη Άντερς Ράμσελ,...
15 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
12807
Tulip
10602